pittellaReuters
StoryEditor

Socialisti sú vytlačení na okraj. Zmeny v inštitúciách EÚ môžu skomplikovať brexit

23.01.2017, 14:51
Autor:
ČTKČTK

Personálne zmeny v inštitúciách Európskej únie robia britskej premiérke Therese Mayovej ťažkú ​​hlavu pri príprave rokovaní o vystúpení Británie z EÚ. Napísala to agentúra Bloomberg, ktorá pripomína, že tieto zmeny prichádzajú v čase, keď európski socialisti majú problémy vo Francúzsku, Taliansku a Holandsku.

Teraz prišli socialisti takisto o vedenie Európskeho parlamentu (EP), keď si poslanci tento mesiac za nového predsedu zvolili politika za ľudovcov Antonia Tajaniho. Okolnosti výberu predsedu napovedali koniec doterajšieho systému delenia moci medzi najsilnejšími frakciami - ľudovcami a socialistami vo vedení EP.

Parlament má o takzvanom brexite hlasovať práve pred voľbami do EP v polovici roka 2019 a podľa Bloombergu sa odborníci v Bruseli dohadujú, či socialisti na najbližšie dva roky prejdú do opozície. Definitívne by to pochovalo tradičnú koalíciu európskych centristických strán a zvýšilo nebezpečenstvo vetovania dohody o odchode Británie.

"Musíme byť veľmi opatrní. Bez veľkej koalície je riziko odmietnutia brexitu vyššie ako s ňou. Je v záujme všetkých dať ju zase dohromady," povedal bývalý britský socialista v EP Glyn Ford.

Zvolením Tajaniho získala Európska ľudová strana (EPP), ku ktorej patrí aj strana nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, tri najvyššie pozície v EÚ - predsedá parlamentu, vedie únijnú exekutívu a riadi summity.

"To, čo sa deje v Európskom parlamente, dáva predstavu o stave národnej politiky v celej únii. Ak socialisti začnú konať ako opozícia, budú sa správať provokatívnejšie a budú kritickejší k tomu, čo sa bude vyjednávať k brexite," myslí si Doru Frantescu z bruselského analytického strediska Votewatch Europe.

Tajaniho zvolili 17. januára po štvorkolovom hlasovaní, ktoré trvalo 11 hodín. Mayová mu v sobotu gratulovala a on povedal, že sa teší na spoluprácu s ňou pri rokovaniach o brexite. Dodal, že chce chrániť záujmy európskych občanov.

Šéf frakcie EPP Manfred Weber prišiel ráno po hlasovaní za novinármi a priznal, že pri voľbe panovalo veľa emócií. Vyzval členov svojej frakcie, aby spolupracovali so socialistami v záujme oslabenia protiúnijných síl v parlamente v čase, keď sa chystá hlasovanie napríklad o dohode o voľnom obchode s Kanadou.

"Nikdy sme si nepriali taký druh konfliktu. Čaká nás veľa vecí a ja dúfam, že stále môžeme počítať so zodpovednou časťou skupiny socialistov," povedal Weber.

Ford vyhlásil, že o tom, či budú socialisti ochotní obnoviť koalíciu s ľudovcami, sa rozhodne tento rok, kedy parlament zverejní svoje priority pre vyjednávanie o brexite.

Mayová chce vyjednávania odštartovať do konca marca. Dovtedy sa budú musieť politici vrátane Merkelovej rozhodnúť, či socialistom poskytnú väčší podiel na vedení EÚ a či im neumožnia vymenovať ich človeka ako nástupcu Donalda Tuska na čele Európskej rady. Podľa Forda by bolo odmietnutie poskytnúť tento post socialistom riskantné. "Prinútilo by ich to zaujať kritickejšie stanovisko k otázkam EÚ," povedal.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-03-10 09:55:58 - Feat.: - Title: Voliči v Portugalsku idú k urnám, parlamentné voľby budú mať tesný výsledok. Socialistom hrozí porážka 03 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 04 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 05 - Modified: 2024-01-09 22:39:00 - Feat.: - Title: Českí Ľudovci podržali svojho šéfa, Jurečka po škandále s večierkom zostane vo vláde
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:17