Slovenskí fanúšikovia si užívajú šampionát v Rusku.TASR
StoryEditor

Mzdy na Slovensku rastú rýchlejšie ako v Česku, Slováci už u susedov nechcú pracovať

24.01.2017, 16:19
Autor:
ČTKČTK
Do Česka sa Slováci sťahovali po rozdelení republiky, situácia sa zmenila po roku 2009.

Na Slovensku rastú platy rýchlejšie ako v Česku, takže záujem Slovákov o prácu v ČR klesá. Naopak Česi pracovať u svojich východných susedov zatiaľ stále príliš nechcú. Mzdy sa už pohybujú na podobnej úrovni a nie sú dostatočnou motiváciou k presunu, zhodli sa personálne agentúry oslovené ČTK.

Priemerná mzda v ČR vlani v 3. štvrťroku medziročne vzrástla o 1170 korún (43,3 eura) na 27 220 korún (1007 eur), na Slovensku bola v rovnakom období podľa Štatistického úradu SR priemerná mzda 889 eur. Najvyššie priemerné platy na Slovensku sú v Bratislave.

Vyše stotisíc našincov v ČR

Teraz v Česku podľa údajov Českého štatistického úradu žije cez 105-tisíc Slovákov. Ich najväčší príliv nasledoval po rozdelení Československa a ich záujem o prácu v ČR pokračoval až do nástupu krízy v roku 2008, kedy bola priemerná mzda na Slovensku o 14 percent nižšia ako v ČR. Podľa údajov portálu Platy.cz je v súčasnej dobe dokonca ale už o dve percentá vyššia.

"Po slovenskom prijatí eura v roku 2009 sa situácia výrazne zmenila a teraz Slováci už väčšinou nemajú záujem pracovať v Česku. Ak sa chcú uplatniť v zahraničí, smerujú viac na západ, kde je to pre nich ekonomicky zaujímavé," uviedla riaditeľka pracovného portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Čechov láka Nemecko

"V súvislosti s rastom miezd na Slovensku sme skutočne zaznamenali spomalenie prílevu potenciálnych uchádzačov zo Slovenska na český pracovný trh," súhlasil riaditeľ personálnej agentúry Hays CR Ladislav Kučera.

Zvýšený záujem z radov kvalifikovaných českých zamestnancov o pozície na Slovensku však nepotvrdil. "Ak sa k presťahovaniu podujmú, zvyčajne je pre nich stále lákavejšie napríklad susedné Nemecko," dodal.

Tiež riaditeľ spoločnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát potvrdil rastúci záujem Slovákov, ktorí dlhodobo pracovali v Česku, vrátiť sa späť na Slovensko, kde je stále viac dobre platených príležitostí. Mzdy robotníkov v okolí Bratislavy sú podľa neho často vyššie, než sú mzdy na podobných pozíciách v Brne.

Lepšie mzdy na Slovensku

Vývoj nebol ale rovnaký pri všetkých profesiách. Kým kvalifikovaní robotníci a zamestnanci v službách mali na Slovensku v roku 2008 mzdu o 19 percent nižšiu, teraz je na porovnateľnej úrovni. Kvalifikovaní technici zarábali v Česku o 12 percent viac, teraz sú na tom o tri percentá horšie.

Na Slovensku bol pritom vlani v niektorých odboroch výrazný medziročný rast miezd. Najviac si v porovnaní rokov 2015 a 2016 polepšili servisní inžinieri (o 61 percent), finanční agenti (o 42 percent) či riaditelia škôl (o 29 percent).

Najviac je Ukrajincov

"Stále ale pretrváva záujem Slovákov v ČR študovať," upozornila Lincová. Najviac Slovákov žije na východe ČR, v krajoch, ktoré susedia s ich rodnou krajinou. Do Česka smerujú teraz prevažne dva rozdielne typy zamestnancov, a to vysoko kvalifikovaní experti, ktorí sú prilákaní na lepšie platené miesta, a ďalej nekvalifikované osoby z oblastí s vysokou nezamestnanosťou. Z odborov sú najobľúbenejšie medicína, stavebníctvo alebo informatika, uplatnenie nájdu tiež remeselníci, kvalifikovaní výrobcovia a opravári.

Od roku 2004 sa počet cudzincov v Česku takmer zdvojnásobil. Medzi cudzincami v ČR je najviac Ukrajincov, a to 23 percent, nasledujú Slováci s 22 percentami a Vietnamci s 12 percentami. Celkom osem percent ich pochádza z Ruska, päť percent z Nemecka a štyri percentá z Poľska. Ľudí z EÚ ale môže byť viac, než české úrady evidujú, nepotrebujú totiž povolenie na pobyt.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:16