StoryEditor

Štát sa možno pokúsi o odkup časti U. S. Steel, vyhlásil Fico

25.01.2017, 12:55
Autor:
TASRTASR
Premiér Robert Fico by bol najradšej, keby spoločnosť zostala v Košiciach.

Vláda je informovaná o situácii v U. S. Steel priamo od amerického vlastníka tejto oceliarskej spoločnosti. Potvrdil to po dnešnom rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD). Informácie, ktoré sa dostávajú von z rokovaní o možnom predaji oceliarskeho gigantu, však nechce komentovať.

"Vláda SR v minulosti urobila veľmi veľa pre to, aby táto spoločnosť zostala v Košiciach, bolo podpísané memorandum o spolupráci medzi vládou a U. S. Steelom. Ja by som bol najradšej, keby spoločnosť U. S. Steel zostala na Slovensku. Táto firma je plne v rukách zahraničného vlastníka a majitelia si môžu rozhodnúť sami, čo s touto firmou urobia alebo neurobia," povedal Fico.

O predaji sme informovaní
Prístup spoločnosti U. S. Steel je podľa neho korektný a o situácii v súvislosti s predajom sú informovaní. "Po druhé platí, že nám veľmi záleží, aby výroba zostala v Košiciach, pretože je to významný strategický podnik, ktorý na seba viaže tisíce ľudí nielen priamo. Je to firma, ktorá ovplyvňuje množstvo subdodávateľov a celkový kultúrny, športový a sociálny život v Košiciach," povedal premiér.

Pripustil, že by sa štát pokúsil získať časť oceliarní. "Po tretie ak bude definitívne známe, že U. S. Steel odchádza a chce túto spoločnosť predať niekomu inému, potom môžeme my začať rokovať a nevylučujem, čo sme už niekoľkokrát povedali, žeby sa štát možno pokúsil o nejaký balík akcií. Nikto nám nedá väčšinový balík akcií, ale pokúsime sa možno vložiť nohu do tejto spoločnosti," podčiarkol premiér.

Veľká firma nevie fungovať bez štátu
Ako ďalej skonštatoval, bude veľmi záležať od rokovaní, pretože takáto veľká firma nevie fungovať bez štátu. "Potrebujú komunikovať so štátom v mnohých veciach, preto si myslím, že ak dôjde k tomu, že príde nový vlastník do Košíc a bude mať záujem rokovať so štátom, pokúsime sa tento moment využiť na posilnenie postavenia štátu," tvrdí Fico.

K otázke o cene, za ktorú chce americký vlastník železiarne predať, Fico uviedol, že to nie je v jeho rukách, pretože ide o súkromného vlastníka. "Bude veľmi záležať od ochoty a vôle nového nadobúdateľa tohto majetku, či pustí, alebo nepustí partnera dovnútra, ale záujem určite z našej strany bude, budeme hovoriť o podmienkach, ale teraz by som o tom nechcel hovoriť, lebo nemám v tomto momente informácie o kúpnej cene a aká je hodnota akcií," vysvetlil.

Postup ako pri SPP alebo Eneli
Pri U. S. Steel chcú podľa jeho slov využiť situáciu a postupovať ako v prípade iných spoločností. "Keď z SPP odchádzali Nemci a Francúzi a nastupoval nový zahraničný majiteľ, tak sme to vyriešili tým, že sme získali matku SPP, alebo v prípade Slovenských elektrární, keď Enel predával svoj podiel, tak sme si vydobyli silnejšie postavenie v tejto spoločnosti," dodal Fico.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky Vojtecha Ferencza pre štát, ako aj rezort hospodárstva sú dôležité v tomto prípade dva aspekty. "Prvý je, ak by hypoteticky došlo k tomu, že sa U. S. Steel predá nejakému záujemcovi, pre nás bude v každom prípade dôležité, aby sa zachovala výroba, ktorá je v Košiciach, a aby sa zachovala zamestnanosť. Pre nás sú toto podstatné a dôležité veci," skonštatoval.

Železiarne sú na predaj
Predák košických hutníckych odborárov Mikuláš Hintoš v utorok (24.1.) pre TASR potvrdil, že košické železiarne sú na predaj. Bližšie informácie o konkrétnych krokoch vedenia spoločnosti a potenciálnom záujemcovi však nemajú.

"Prednedávnom sme sa pýtali prezidenta U. S. Steel Košice Scotta Buckisoa, čo je nové v súvislosti s predajom spoločnosti. Povedal nám, že spoločnosť je vždy na predaj, otázka je cena. Podľa neho ak niekto príde s nejakým veľkým balíkom (peňazí, pozn. TASR), určite o tom budú rozmýšľať. Povedal tiež, že ak k tomu dôjde, tak my ako odborová organizácia budeme prví, ktorí sa o tom v zmysle legislatívy 30 dní predtým dozvieme. Nemáme vôbec žiadny prehľad o tom, či je záujemca Číňan, Rus, Ukrajinec alebo Čech. Nikto nám nič nepovedal," uviedol pre TASR Hintoš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:40