Slovenskí fanúšikoviaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Slovenské platy rastú rýchlejšie ako české. Môžeme očakávať húfny návrat Slovákov domov?

26.01.2017, 23:00
Prečítajte si názory odborníkov v rubrike Téma týždňa.

Mzdy na Slovensku rastú rýchlejším tempom ako v susednom Česku, takže záujem našincov pracovať u našich západných susedov klesá. Objavuje sa tiež trend, keď Slováci prejavujú záujem vrátiť sa naspäť na Slovensko, pretože dokážu vo svojom odbore nájsť dobre platenú prácu.

Odborníkov sme pýtali, aký vplyv môže mať návrat Slovákov zo zahraničia na náš pracovný trh. Budú z ich návratu profitovať spoločnosti, ktorým sa nedarí už dlhší čas obsadiť niektoré pracovné pozície? Vytvorí sa tak tlak na mzdy?

Prečítajte si ich odpovede.

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Na úvod je potrebné povedať, že k zmenšovaniu medzery medzi mzdami v ČR a SR výrazne prispela politika Českej národnej banky, ktorá drží českú korunu podhodnotenú. A vzhľadom na to, že ČNB predznačila, že ju nechá niekedy v tomto roku posilniť, tak sa pravdepodobne táto medzera medzi nominálnymi mzdami opäť roztiahne.

Pokiaľ by sa po uvoľnení kurzu vrátila česká koruna k úrovniam, na ktorých bola v prvom polroku 2011 (24-24,5 CZK za euro), tak by to znamenalo v eurovom vyjadrení nárast miezd v ČR o zhruba 10%. Čiže je reálne, že budúce kroky ČNB ovplyvnia ekonomickú migráciu medzu ČR a SR.

Pokiaľ by z nejakého dôvodu nastala situácia o ktorej sa hovorí v článku, že sa z ČR bude domov vracať viac Slovákov, ako bude odchádzať, tak by to u nás malo skôr znížiť tlak na rast miezd, keďže firmy by mali menší problém obsadzovať svoje pracovné miesta. Silno však pochybujem (aj kvôli ČNB), že by v dohľadnej dobe nastal taký silný čistý prílev pracovníkov z ČR do SR, aby to malo na mzdy viac než kozmetický vplyv."

Richard Koza, investičný poradca: "V mnohých odvetviach - ako napr. IT - stále chýbajú ľudia a ani návrat tých, ktorí odišli za prácou von, to nezmierni. Je to totiž stále málo. A naopak niektoré práce domáci obyvatelia nechcú robiť, takže vždy bude príležitosť pre ľud z Ukrajiny a podobne.

Osobne si nemyslím, že by sa tým vytvoril tlak na mzdy. Mzdy teraz celkovo rastú pretože ekonomiky sú napumpované lacnými peniazmi a tie sa začínajú dostávať do ekonomík v Európe."

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "Dynamický rast slovenskej ekonomiky by sa mal aj v budúcom roku odzrkadliť v tvorbe pracovných miest a ďalšom raste zamestnanosti pri súčasnom raste miery participácie. Už teraz počet pracujúcich dosahuje historické maximá na úrovniach 2,5 milióna, pričom počet nezamestnaných sa dostal pod hranicu 300-tisíc. Voľných pracovných miest je najviac od krízy, zhruba 20-tisíc, a firmy majú čoraz viac problém ich obsadzovať.

Je pochopiteľné, že to vytvára pomerne vysoký tlak na rast miezd, čo súčasne láka aj Slovákov predtým pracujúcich napríklad v Česku, ktorého výhoda vyšších miezd postupne zaniká. Najmä, keď česká koruna bola v ostatnom čase držaná miestnou národnou bankou na fundamentálne podhodnotenej úrovni. Neočakávam však, že Slováci z Česka by sa húfne vracali pracovať späť do vlasti, hoci nejaké percento z nich sa mohlo vrátiť, pre neekonomické sociálne dôvody, keďže už aj doma si možno nájsť solídne platenú prácu.

Celkovo si preto nemyslím, že by sa vytvoril tlak na spomalenie rastu miezd u nás. Nominálna mzda by mohla v tomto roku rásť približne štvorpercentným tempom, pri raste produktivity práce, obnove inflácie a trhu práce, ktorý je naklonený na stranu zamestnancov, ktorý si môžu diktovať podmienky. Tempo rastu reálnych miezd by sa tak mohlo udržať nad tromi percentami."

Ladislav Popovič, analytik spoločnosti Capital Markets: "Nie je nič nezvyčajné ak vyštudovaný Slovák po ukončení vysokej školy odíde pracovať do zahraničia a po 3 alebo 5 rokoch sa vráti. Skúsenosti nadobudnuté v zahraničí sú obrovskou výhodou na slovenskom trhu. Súčasne je na slovenskom trhu a predovšetkým v Bratislave vidieť dopyt po zamestnancoch, ktorý majú vzdelanie a prax v obore.

Rozdiel medzi slovenským a českým pracovným trhom zatiaľ nie je tak veľký, aby sme mohli očakávať výrazný pohyb pracovnej sily z ČR domov. Príchod Slovákov by mohol mierne zasýtiť dopyt po pozíciách, kde je potrebná prax, avšak výraznejší tlak na cenu práce by som neočakával."

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex: "Nemyslím si, že návrat Slovákov z Česka by vytvoril tlak na mzdy. Stále je tu aj veľa ľudí, ktorí budú naďalej odchádzať do zahraničia, preto kvalitných zamestnancov bude stále nedostatok. Na druhej strane je tu napríklad aj rast cien nehnuteľností, ktorý je v Bratislave stále veľmi vysoký. Rast miezd tak nestačí pokrývať nárast cien iných statkov a služieb, a preto si myslím, že pre časť Slovákov bude atraktívnejšie zostať v zahraničí, kde tento trend nie je taký zjavný a množstvo nakúpených statkov a služieb za mzdu je stále vyššie.

Pri výbere lokality a zamestnania samozrejme hrajú rolu aj nefinančné kritériá, ako napríklad nefinančné benefity, možnosť vzdelávania a kariérneho postupu, komunikácia manažmentu zo zamestnancami a ich motivácia a podobne. Myslím si, že všetky spomenuté faktory naďalej robia prácu v zahraničí atraktívnejšou ako zamestnanie na Slovensku, preto bude časť ľudí naďalej voliť odchod do zahraničia."

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:37