František ImreczePavol Funtál
StoryEditor

Neplatíte dane, napravte to. Štát bude firmy varovať pred chybami

Finančná správa začne už čoskoro upozorňovať firmy na to, že majú nezrovnalosti na daniach.

Prepáčte, pane, neplatíte dane. Pokutu vám zatiaľ nedáme, ale napravte to. Približne takto by mala po novom fungovať komunikácia Finančnej správy s nepoctivými alebo zábudlivými firmami. Skôr ako bude štát podnikateľov trestať sankciami, pošle im takzvané „jemné upozornenie“. Firmy tak získajú čas na to, aby si odstránili svoje resty.


Jemné upozornenie

„Vďaka ,soft warningu‘ firmu slušne upozorníme, že môže podať dodatočné daňové priznanie. Ešte vážnejší problém je, keď sa podnikateľ ocitne v podvodnej karuselovej schéme. Firmy budeme upozorňovať aj na to,“ povedal v rozhovore pre HN šéf Finančnej správy František Imrecze.

Systém tak bude varovať aj nepoctivých podnikateľov. Imrecze totiž predpokladá, že vďaka soft warningu začnú podvodníci meniť svoje správanie. „Niekedy stačí, že zločinec vie o riziku, že mu na to prídu. Vtedy môže byť takéto opatrenie účinné,“ pripúšťa aj konateľ firmy Humanex Tomáš Smutný.

Novinka by mala zároveň pomôcť spoločnostiam, ktoré sa ocitli v problémoch neúmyselne. „Pri množstve povinností sa podnikateľovi môže stať, že zabudne zaplatiť preddavok alebo daň. Pripomienka mu umožní nedostatky dodatočne napraviť,“ povedala daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Viac daní


Daniari si od systému sľubujú najmä lepší výber daní. Ak sa tak stane, pôjde o win-win situáciu. Na lepšom výbere získa verejný sektor, na nižších pokutách a sankciách zas súkromný sektor, predpokladá prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.

Finančná správa dnes finišuje s prípravou celého systému. Momentálne rieši už iba to, ako firmám správy doručiť. Či to bude formou listu, esemesky alebo e-mailu. A tak, aby sa upozornenie dostalo do rúk tej správnej osobe.

O uvedení systému do prevádzky sa hovorilo už vlani v máji. Bývalý generálny riaditeľ daňovej a colnej sekcie Finančnej správy Daniel Čech predpokladal, že ho predstavia už v októbri minulého roka. Šéf daniarov teraz prisľúbil, že systém začne fungovať v prvej polovici tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-11 12:50:54 - Feat.: - Title: Výdavkové limity sa majú po novom vzťahovať na čisté verejné výdavky 05 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:16