Mitterlehner kernReuters
StoryEditor

Rakúska vláda sľúbila obmedziť prílev pracovníkov z EÚ. Dotkne sa to zrejme aj Slovenska

30.01.2017, 16:38
Autor:
ČTKČTK

Až 70 000 nových pracovných miest, pripojenie všetkých škôl k internetu, zákaz úplného zahaľovania na verejných priestranstvách a obmedzenie imigrácie aj prílevu pracovníkov z iných členských krajín Európskej únie.

Tieto ciele si okrem iného spoločne vytýčilo vedenie oboch strán rakúskej vládnej koalície. Nedeľnú dohodu upravujúcu koaličnú zmluvu dnes potvrdili predsedovia sociálnych demokratov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP). Zažehnaná je tak politická kríza v krajine a možnosť predčasných parlamentných volieb.

Tisícky pracovných miest

Riadne voľby sú v Rakúsku naplánované na jeseň budúceho roka. Keby sa ale SPÖ a ÖVP nedohodli, museli by voliči ísť k volebným urnám už teraz. V takom prípade by podľa všetkého vyhrala pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Koalícia chce v najbližšej dobe pomôcť vytvoriť až 70 000 nových pracovných miest. Zamestnávateľom, ktorí zriadia ďalšie pracovné pozície, vráti štát v najbližších troch rokoch polovicu vedľajších mzdových nákladov, napísal denník Der Standard.

Vláda sľubuje, že v rámci EÚ sa bude usilovať o obmedzenie prílevu pracovníkov z iných členských krajín, teda zrejme aj zo Slovenska.

Koalícia sa nezhodla na zákonnom stanovení hornej hranice počtu migrantov, ktorú presadzovali ľudovci. Zaviazala sa ale k masívnemu obmedzeniu prisťahovalectva, okrem iného prostredníctvom posilnenia hraničných kontrol.

SPÖ a ÖVP tiež zamýšľajú zaviesť do všetkých škôl širokopásmové a wifi pripojenie k internetu, a to od roku 2020/2021. Na financovanie tohto zámeru by vláda chcela spolupracovať so súkromnými spoločnosťami.

Koniec politickej krízy

Ako prvý dnes zmenený koaličný program schválilo predsedníctvo SPÖ. Šéf strany, kancelár Christian Kern uviedol, že dokument obsahuje body, ktoré sú dôležité ako pre sociálnych demokratov, tak pre ľudovcov. Pre SPÖ sú nimi podľa neho zamestnanosť, trh práce a integrácie.

O niečo neskôr svoj súhlas dalo aj vedenie ÖVP. Predseda strany, vicekancelár Reinhold Mitterlehner povedal, že stranícke vedenie program preštudovalo a považuje ho za pozitívny. Rozhodnutie podľa neho bolo jednomyseľné.

Do poslednej chvíle ale nebolo známe, či program spoločne so všetkými svojimi kolegami vo vláde podpíše aj ľudovecký minister vnútra Wolfgang Sobotka. Ten ale po dnešnej schôdzi vedenia strany pred novinárov predstúpil s oznámením, že tak urobí, pretože dokument "nesie rukopis ÖVP". "Je to balík, ktorý je veľmi dôležitý pre bezpečnosť obyvateľov," vyhlásil.

Dohode predchádzalo päť dní mimoriadne intenzívnych rokovaní. Červeno-čierna koalícia, vládnúca od konca roka 2013, sa ocitla vo svojej najhlbšej kríze predminulý týždeň. Kancelár Kern totiž ultimáte pohrozil ukončiť koaličnú spoluprácu, ak vládne strany nedospejú ku konštruktívnej dohode ohľadom koaličného programu a neumožnia tak obnoviť tímovú spoluprácu.

Jednou z najkonfliktnejších otázok bol strop pre príjem žiadostí o azyl, na ktorom trval najmä minister vnútra Sobotka.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:15