StoryEditor

Obchvat Prešova môže byť lacnejší o dvesto miliónov

12.02.2017, 23:00
Doprava. Kiska sa pýtal na predraženú D1. Kažimír mu poslal, koľko by stáli alternatívne riešenia.

Prešovu sa dá pomôcť aj inak a lacnejšie, než ako to naplánoval rezort dopravy. Vyplýva to z korešpondencie medzi prezidentom Andrejom Kiskom a ministrom financií Petrom Kažimírom. O liste informoval Denník N.

V Prešove sa má stavať úsek diaľnice D1 za 356 miliónov eur. Ide o juhozápadný obchvat a súťaž naň vyhrala Eurovia s Doprastavom. Zatiaľ sa však nič nestavia, po kritike zvonku si dalo ministerstvo dopravy posúdiť cenu zákazky na Žilinskej univerzite. Na to, že diaľnica môže byť predražená, upozornil inštitút INEKO v lete tohto roku. Analytik inštitútu Ján Kovalčík navyše povedal, že funkčnosť obchvatu bude obmedzená bez dobudovania jeho severnej časti.


Tu sa dostávame k ďalším nákladom. Severný obchvat na rýchlostnej ceste R4 vyčíslili kompetentní na ďalších 535 miliónov. Sám Kažimír píše, že kilometer D1 na obchvate vyjde na 45 miliónov, v prípade úseku R4 to bude 39 miliónov za kilometer. „Jedny z najdrahších za posledné roky,“ priznáva v liste. Dôvodom vysokej ceny je podľa ministra náročnosť terénu, tri tunely a aj to, že na obchvat na D1 sa má použiť betónová vozovka. Severný a juhozápadný obchvat vyjdú spolu na takmer 900 miliónov.

Úsek, ktorý preferuje rezort dopravy, pritom neodľahčí mesto dostatočne, ale len o sedemnásť percent. Namiesto drahej verzie odporúča Kažimír opatrenia ako alternatívnu trasu R4, polovičné profily alebo výstavbu novej trasy cesty I/68, ktorá v minulosti spájala Košice a Prešov. Posilniť treba tiež vlaky medzi Prešovom a Sabinovom.

Najefektívnejšie riešenie
Z tabuľky v liste Kiskovi jasne vyplýva, že najviac hodnoty za peniaze prinesie Prešovu obchvat D1 v spojení s východným variantom R4 namiesto severného a nová štvorpruhová trasa I/68. Týmto riešením by sa doprava v meste odľahčila o tridsať percent. Keby sa obchvat D1 postavil v polovičnom profile, investičné náklady by klesli tiež. Podčiarknuté a zrátané, štát môže podľa ministerstva financií uľaviť Prešovčanom o sedemnásť percent za 900 miliónov, alebo o tridsať percent za 680 miliónov.

Alternatívne projekty sa však nepozdávajú všetkým. Ondrej Matej z Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo tvrdí, že správnym dopravným riešením je juhozápadný obchvat spolu so severným, lebo rieši všetky prepravné prúdy. Taktiež si nemyslí, že dobrým nápadom je polovičný profil diaľnice. „Je nezmysel stavať teraz jeden pruh a o desať rokov druhý, stavbu len nezmyselne trojnásobne predražíte,“ hovorí. Priznáva však, že pokiaľ ide o ceny jednotlivých stavieb, je to úplne iná debata.

Majú už analýzu
Ministerstvo dopravy sa zatiaľ k alternatívnym riešeniam nevyjadruje. Hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká povedala, že analýzu od Ústavu dopravy pri Žilinskej univerzite už minister má. Aktuálne sa s ňou oboznamuje a na pláne je tiež stretnutie s Petrom Kažimírom. Rezort má o ďalšom postupe informovať v najbližších dňoch. Ešte pred Vianocami minister dopravy Árpád Érsek sľúbil, že ak mu v Žiline povedia, že cena za prešovský obchvat je privysoká, bude rokovať s firmami, aby z nej ubrali. Ak ju neznížia, potom je podľa Érseka na zváženie, či nevypíše novú súťaž.

Ceny prešovských stavieb
Vysúťažený obchvat na D1: 356 miliónov eur
Obchvat na D1 v polovičnom profile: 250 miliónov eur
Severný obchvat na R4: 535 miliónov eur
Východný obchvat na R4: 280 miliónov eur
Cesta I/68: 150 miliónov eur
Ako ministerstvo jednotlivé stavby skombinuje, ešte nevie.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-16 11:22:52 - Feat.: - Title: Napredovanie D1 pri Ružomberku je dobrá správa, no prioritou je aj R1, hovorí primátor 02 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 03 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-12 14:56:09 - Feat.: - Title: Na Moste Lanfranconi smerom do tunela Sitina sa vodiči zdržia vyše pol hodiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:27