StoryEditor

Tie isté potraviny, iné zloženie. Porovnali výrobky u nás a v Rakúsku

14.02.2017, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Nadnárodné potravinárske firmy na Slovensko často dodávajú menej kvalitné výrobky rovnakej značky ako na pulty obchodov v susednom Rakúsku.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva to vyplýva z výsledkov laboratórnych testov viac ako dvoch desiatok produktov, ktoré ministerstvo uskutočnilo v spolupráci s veterinárnou a potravinárskou správou.

"Výsledky testov potvrdili obavy. Až u polovice výrobkov sme našli výrazné rozdiely ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko v neprospech medzinárodných produktov predávaných na Slovensku," povedala dnes novinárom ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Išlo najmä o nižší podiel mäsa, vyšší podiel tukov, používanie umelých náhrad cukru, množstvo konzervačných látok a nižšiu gramáž.

​​Inšpektori nakúpili produkty rovnakej značky a názvu v Bratislave a v obchodoch v Rakúsku blízko hraníc so Slovenskom. V neprospech produktov predávaných na Slovensku dopadli hlavne nealkoholické nápoje, koreniny, čaje a výrobky z mäsa. Úrady neporovnávali ceny testovaných výrobkov.

Napríklad nealkoholický nápoj Coca-Cola predávaný na Slovensku obsahoval podľa testov fruktózovo-glukózový sirup, zatiaľ čo v Rakúsku mal v zložení cukor. Pri čiernom čaji v Rakúsku inšpektori zistili intenzívnejšiu chuť a vôňu, pri rybích prstoch väčší obsah mäsa.

Nadnárodní výrobcovia podľa Matečnej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. "Spotrebiteľ očakáva rovnakú kvalitu rovnakej značky bez ohľadu na krajinu výroby alebo nákupu. Argument, že spotrebitelia uprednostňujú rozličné chute, neobstojí. Slovenský spotrebiteľ nepochybne neočakáva umelé sladidlá a farbivá, viac éčok alebo menší podiel mäsa než ten rakúsky," povedala Matečná.

Matečná zdôraznila, aby si spotrebitelia pozorne čítali etikety kupovaných výrobkov a nepodľahli marketingovým praktikám predajcov. "Všetkým spotrebiteľom odporúčam, aby uprednostňovali slovenské výrobky," podčiarkla. MPRV sa podľa nej bude témou dvojakej kvality potravín naďalej intenzívne zaoberať a výsledky výskumu predloží Európskej komisii.

Mnoho Bratislavčanov napríklad cez víkendy často jazdí na nákupy do susedného Rakúska. Rakúski developeri postavili v pohraničí so Slovenskom niekoľko nákupných centier, ktorých súčasťou sú aj predajne s potravinami.

Slovensko vlani počas svojho predsedníctva v Rade EÚ upozornilo Európsku komisiu na dvojakú kvalitu potravín. Podľa Matečnej tomuto problému čelí nielen Slovensko, ale aj ďalšie štáty strednej a východnej Európy.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 09:49:19 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:39