Youtube, Lidovky.cz
StoryEditor

Ak by som neurobil správnu vec, nežalujú ma, hovorí dokumentarista, ktorý sa súdi s českým OVB

15.02.2017, 23:00
Česká pobočka OVB Allfinanz zažalovala Jakuba Charváta za poškodenie dobrého mena.

Natočil film, ktorý poukázal na nekalé praktiky finančných poradcov českej vetvy firmy OVB Allfinanz. Spoločnosť študenta dokumentaristiky Jakuba Charváta následne kvôli poškodeniu povesti vlani žalovala o stotisíc českých korún (3 700 eur), o čom ako prvý informoval portál Lidovky.cz. Za spor, ktorý sa dostal na súd, je s polročným odstupom filmár rád. Profesijne ho "vzdelal", tvrdí s presvedčením, že urobil správne.

Spoločnosť OVB Allfinanz v Česku zažalovala Jakuba Charváta za poškodenie dobrého mena. Okrem ospravedlnenia žiada tiež odškodnenie stotisíc korún, čo pre študenta dokumentaristiky, ktorý si na právnikov privyrábal na brigádach, predstavuje vysokú sumu.

S odstupom času Charvát tento spor vníma pozitívne. Vďaka filmu a následným problémom s ním spojeným získal profesijné skúsenosti, o ktoré by inak v súčasnosti študent prvého ročníka FAMU usiloval niekoľko rokov. Hoci by sa rád v kľude venoval iným činnostiam a spor už nemusel riešiť, vnútorne ho to k prípadu OVB neustále ťahá. "Keby som to neurobil správne, tak ma nezažalujú," komentuje presvedčený, že súd mu prizná pravdu.

Štvrť milióna na právnikov

Po medializácii prípadu sa medzi verejnosťou zdvihla vlna solidarity, čitatelia mladému študentovi vo veľkom ponúkali finančnú pomoc. Zriadil si preto transparentný účet, na ktorom sa doteraz nazbieralo necelých 277 tisíc českých korún (10 250 eur).

"Pätnásť tisíc som investoval do projektu Finemon Víta Kalvodu, ktorý upozorňuje verejnosť na nekalé praktiky finančného poradenstva a na čo si dať na finančnom trhu pozor. Išlo o obnovenie jeho napadnutých webov zo záloh, ich údržbu, zabezpečenie či odvírovanie," opisuje. Zvyšok peňazí, viac ako 260 tisíc, chce na účte ponechať do doby, keď bude musieť zaplatiť výdavky za služby svojho právneho zástupcu.

K prvému súdnemu pojednávaniu malo dôjsť v decembri minulého roka. Podľa jeho slov ale súd úvod procesu presunul na zatiaľ neznámy termín, pretože právnik českej OVB Allfinanz sa pár dní predtým ospravedlnil pre chorobu.

OVB sa k tejto informácii odmietla vyjadriť. "Prebiehajúce právne záležitosti nekomentujeme," odkázala prostredníctvom svojho mediálneho zástupcu Jiřího Reichla. Nevyjadrila sa tak ani na otázku, či neuvažuje, že by žalobu stiahla a pokúsila sa s Charvátom dohovoriť mimosúdne.

Zlé svetlo na finančných poradcov

Pár týždňov po tom, čo informácie o kontroverznom fungovaní OVB Allfinanz v Česku vlani v lete prebehli médiami, skončili v spoločnosti traja vysokí manažéri. Podľa Charváta mohla medializácia pomôcť k určitej reforme vnútri spoločnosti. Firma ju však dostatočne nevyužila. "Vyhodenie troch manažérov pre mňa nie je zmena. Podľa mojich informácií k žiadnej skutočnej nedošlo."

OVB spojitosť medzi septembrovým prepustením krajských riaditeľov a dokumentom Jakuba Charváta odmieta. "Konkrétne obchodné vzťahy s našimi obchodnými partnermi nebudeme ďalej komentovať," uviedli zástupcovia firmy s tým, že vnútorný systém, ktorý má zabezpečiť odhalenie nekvalitných finančných poradcov, zdokonaľujú dlhodobo.

Lenže Charvátovi anonymne píšu ľudia, ktorí potvrdzujú, že to, čo natočil, sa skutočne deje. Stretol sa aj s príbehmi, keď finančné poradenstvo zásadne poznamenalo partnerský vzťah. "Je to náročná práca, ktorá vyžaduje zodpovednosť, usilovnosť, samoštúdium a veľkú časovú investíciu," tvrdí mladík.

Praktiky niektorých finančných poradcov podľa neho robia poradenský trh neprehľadným. Vrhajú zlé svetlo nielen na spoločnosť OVB Allfinanz, ale všetkých skutočných poradcov, ktorí robia svoju prácu veľa rokov poctivo a dobre.

OVB nie je jediná "zlá" firma

Dokument Rada nad zlato vznikol v roku 2015 ako školský projekt. Charvát, ktorý sa rád venuje konfliktným témam a točí o ľuďoch, ktorí sa neboja vystupovať, chcel pôvodne upozorniť na praktiky niektorých poradcov naprieč celým českým svetom financií.

​Osobné skúsenosti a čiastočná znalosť prostredia ho tak najprv zaviedli k spoločnosti OVB Allfinanz. Jedna z najväčších firiem na poradenskom trhu mu doslova "naservírovala" príbeh, ktorý nemohol odmietnuť.

"Prezentujem to, čo sa natočí, nie aký som mal plán," vysvetľuje teraz s tým, že jeho zámerom nebolo natočiť dokument iba o OVB. "Chcel som upozorniť na to, čo sa deje na finančnom trhu všeobecne. OVB nie je jediná zlá firma. Nevie ale zaobchádzať s ľuďmi a riešiť problémy. "

Na podobnom princípe podľa neho fungujú aj ďalšie spoločnosti, sú len o niečo opatrnejšie a nerobia také chyby. "Napríklad si nepustia dovnútra ľudí s kamerou ako som ja," hovorí Charvát.

Rýchlo zarobené peniaze a život v luxuse

Podľa dokumentu mali finanční poradcovia z OVB ponúkať ľuďom nevýhodné zmluvy, v ktorých im išlo prevažne o čo najväčšiu províziu na úkor dobrej rady klientovi. Takzvaný "pyramídový systém" im navyše umožňoval získať províziu z každej zmluvy uzatvorenej kolegami, ktorých do firmy sami naverbovali. Tým boli motivovaní k uzatváraniu čo najväčšieho počtu zmlúv za každú cenu.

Okrem nespokojných klientov tak snímka zachytáva aj poradcov, ktorí sa nechali zlákať vidinou peňazí a ľahko dosiahnuteľného luxusu. Udržiavať podobnú ilúziu im podľa záberov pomáhali aj búrlivé večierky, ktorých primárnou úlohou bola práve motivácia mladých poradcov.

​Spoločnosti OVB Allfinanz sa však také znázornenie nepáčilo. Že sa film podobného typu chystá vytušila vo chvíli, keď študent so svojimi spolupracovníkmi a kamerou navštívili ich centrálu. Výrobu filmu sa snažila zastaviť ešte pred jeho vyhotovením. Do filmovej školy v Písku, kde vtedy Jakub Charvát študoval, poslala list, v ktorom žiadala vedenie, aby dokončenie filmu zastavilo.

To sa však nepodarilo. V momente, keď sa študent pokúsil dokument prezentovať na filmových festivaloch v Písku a Českých Budějoviciach, vstúpili do hry právnici OVB, ktorí pred každou hlásenou projekciou hrozili žalobami. Usporiadatelia nakoniec v oboch prípadoch cúvli a snímku neodvysielali.

Iný prístup zaujali organizátori festivalu v pražskom kine Bio Oko, kde sa premietali práce študentov práve z píseckej filmovej školy. O zrušení neuvažovali a dokument odvysielali, čím nepotešili firmu OVB, ktorá prešla do ofenzívy.

Film Rada nad zlato následne pod iným názvom unikol na internet. Kto ho zverejnil, Charvát netuší, ani po tom nepátra. Je rád, že k tomu nakoniec došlo. "Chcem veriť tomu, že skôr alebo neskôr by som to urobil tiež," hovorí s tým, že dôležité podľa neho bolo sa za dokument postaviť, čo tiež urobil.

O tom, ako funguje OVB na Slovensku, sme sa rozprávali s krajským riaditeľom spoločnosti Jánom Jánošíkom:

01 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 02 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 03 - Modified: 2024-01-15 13:06:48 - Feat.: - Title: Čoskoro príde do kín dokument o Karlosovi Vémolovi. Už teraz je kontroverzný! 04 - Modified: 2024-01-13 10:34:18 - Feat.: - Title: Zamiloval sa do Slovenska. Dokumentarista Nigel Marven sa ešte chce vrátiť, uvažuje nad pokračovaním filmu 05 - Modified: 2023-10-26 06:00:00 - Feat.: - Title: Daniel Radcliffe točí dokument so svojím kaskadérskym dvojníkom. Ten ochrnul, keď ho zastupoval pri jednej zo scén v Harry Potterovi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:17