TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Danko kritizoval Smer kvôli energetike. Podniky odovzdal súkromníkom Dzurinda, bráni sa Úrad vlády

19.02.2017, 14:05
Autor:
mvamvaTASRTASR
Ak vládna koalícia nedá do poriadku energetiku, líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko jej súčasťou radšej nebude.

Povedal to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že ak by vtedajší šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík neoznámil, že sa vzdáva funkcie, Danko bol pripravený v spolupráci s opozíciou vyzvať ho na odchod.

Danko: Nech sa Holjenčík pripraví na trestnoprávny dopad

"Premiér Robert Fico (Smer-SD) roztrhal faktúru, ja by som roztrhal Holjenčíka. Ale Jozef Holjenčík ešte neskončil, nech sa pripraví na trestnoprávny dopad," avizoval Danko a doplnil, že ak sú pravdivé informácie, že Holjenčík na tom profitoval, nič mu nepomôže.

Danko zároveň bude tlačiť na to, aby sa urobili poriadky so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), čo je súkromný spoluvlastník SPP, Slovenských elektrární či Stredoslovenskej energetiky. "Je nešťastie, že títo dravci do našej energetiky vošli, a to za vlády Smeru-SD. Chcem teda, aby súčasná koalícia získala tieto podiely naspäť pre štát. Nechcem, aby nás dobehlo ich úverové zaťaženie a drancovanie cez dividendy. Ak to nedáme do poriadku, radšej v koalícii nebudem," varoval.

"Energetiku ako i ďalšie strategické podniky odovzdali do súkromných rúk Dzurindove vlády," reaguje pre HNonline.sk na slová Andreja Danka Úrad vlády. "Strana Smer-SD tému energetiky a možných riešení komunikuje na koaličných radách, ktoré vytvárajú priestor na odborné diskusie,."

"Štát by mal dostať pod kontrolu cenotvorbu. Musíme riešiť ÚRSO a zmeniť filozofiu v energetike," vyhlásil predseda parlamentu.

"My sme úplne choro nastavili plánovanie v energetike. Musíme ukázať pevnú ruku. Tá kríza príde, ak sa v energetike nedohodneme a ak sa nedá do laty Křetinský," povedal šéf SNS.

Predseda SNS priznal, že v koalícii po kauze s cenami energií prišlo k ochladeniu v komunikácii. "Úprimnosť SNS nemôže byť Smerom-SD ani Mostom-Híd vnímaná ako zákernosť. To, čo poviem koaličným partnerom, nemám problém povedať nahlas. Je to poctivejšie a čestnejšie ako veci zakrývať," konštatoval.

"Fico má okolo seba exotov"

"Koaličná kríza príde, keď sa nevyriešia problémy v energetike. Keď sa nedohodneme. V koalícii nie ste spolu na celý život," vyhlásil Danko. "Moje rokovania s Robertom Ficom nie sú vždy jednoduché. Má okolo seba množstvo exotov ako je Erik Tomáš. Ale keď si sadneme a vyjasníme si veci, tak to splníme. Nemusíme sa nonstop bratríčkovať, ale je to človek, ktorý má za sebou podporu ľudí," dodal.

Danko zopakoval, že zmeniť Rokovací poriadok NR SR malo zmysel a podľa jeho slov to potvrdilo aj nedávne dianie v parlamente. "Ukázalo sa, že NR SR je schopná prerokovať 90 návrhov zákonov v pomerne krátkom období. Podarilo sa nám vrátiť do parlamentu kultúru a distingvovanosť. Aj opozícia si uvedomila, že niektoré procesy treba v parlamente zmeniť," myslí si.

Šéf parlamentu zdôraznil, že on je z titulu svojej funkcie zodpovedný za poriadok v rokovacej sále. "Aby naše deti nevideli parlament, kde si poslanci nadávajú do skunkov a špinavcov. NR SR je výkladná skriňa a keď ľudia budú vidieť, že sa správame nedôstojne a nedodržujeme zákony, čo potom od nich chceme?" pýtal sa.

Aj preto je Danko na zmeny v rokovacom poriadku hrdý. "Ukázalo sa, že individuálny poslanec si nemôže robiť, čo chce. Nemyslím si, že problémy v spoločnosti sa majú riešiť kričaním, hašterením a billboardmi," podotkol.

Danko chce ísť ďalej a zákonom sprísniť aj fungovanie politických strán tak, aby bolo možné hovoriť o väčšej transparentnosti. "Ak politická strana dostane milióny od štátu, ľudia musia vidieť, kam tie peniaze idú. Musia vidieť, či si Danko berie peniaze domov, tak ako to robí líder OĽaNO-NOVA (Igor Matovič, pozn. TASR). Do súťaže politických strán sme totiž pustili eseročky a ľudí, ktorí nemusia hľadať kompromis," dodal.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:42