Donald TrumpReuters
StoryEditor

Tri víkendy za desať miliónov. Trump bude pre USA veľmi drahý prezident

20.02.2017, 12:02
Donalda Trumpa v prezidentskom kresle predražujú náklady na ochranku pre veľkú rodinu aj cesty na Floridu.

Donald Trump na čele Spojených štátov sa môže daňovým poplatníkom pekne predražiť, nielen kvôli ochrane celej jeho veľkej rodiny, ale aj častým víkendovým cestám. Kým Obamovo cestovanie stálo za celých osem rokov 97 miliónov dolárov, iba tri cesty Donalda Trumpa na Floridu už vyšli podľa odhadov na 10 miliónov.

Celá rodina Donalda Trumpa má garantovanú špičkovú ochranu tajných služieb. Tá dbá na bezpečnosť štyroch často cestujúcich dospelých detí, manželky, ktorá sa do Bieleho domu trvalo presťahuje až v lete. Zatiaľ trávi všedné dni s najmladším synom Barronom v newyorskej Trump Tower. A samozrejme aj samotného prezidenta, ktorý si obľúbil víkendy vo svojom floridskom sídle. Priemerná hodina prevádzky prezidentského lietadla Air Force One pritom stojí okolo 200 tisíc dolárov.

Víkend za milióny
Len v piatok Trump vycestoval na predĺžený víkend na Floridu, jeho synovia Eric a Donald Trump mladší odleteli v sobotu do Spojených arabských emirátov. Všetkým pritom patrí neustály dohľad tajnej služby v plnom rozsahu, ako je to pre americkú "prvú rodinu" už desaťročia.

Životný štýl, na ktorý je Trumpova rodina zvyknutá, sa preto ukazuje nielen ako logisticky náročnejší, ale tiež výrazne drahší, ako bolo typické pre jeho predchodcu Baracka Obamu, napísal The Washington Post.

Iba mesto New York podľa policajných odhadov za ochranu Trumpovho mrakodrapu Trump Tower zaplatí 500 tisíc dolárov denne. Táto suma by sa za rok mohla vyšplhať na 183 miliónov dolárov. Pre porovnanie: všetky výdavky na cestovanie Baracka Obamu za osem rokov Američanov stáli v súčte 97 miliónov dolárov. Obamovo časté cestovanie bolo pritom za jeho 8 rokov v prezidentskom kresle opakovane kritizované, a to aj Donaldom Trumpom. Obamovi pripomínal jeho cesty na dovolenku na Havaj a ostrov Martha's Vineyard.

Pracuje bez zastavenia
Hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová ale Trumpa bránila tým, že na Floride pracuje. "Do Mar-a-Laga nejazdí na dovolenku, pracuje bez zastavenia každý deň, nech je kdekoľvek."

Výsledný účet Trumpovho úradu navyše zrejme ďalej navýši aj skutočnosť, že sa nový prezident rád obklopuje davmi ľudí aj pri oficiálnych návštevách, čo zvyšuje nároky na bezpečnostné opatrenia.

Ukázalo sa to aj počas návštevy japonského premiéra Shinza Abeho. S ním si Trump doprial pracovnú večeru vo svojom vlastnom luxusnom floridskom komplexe Mar-a-Lago, bez toho, aby to narušilo jeho bežnú prevádzku.

Presnú sumu, ktorú na cesty a bezpečnosť Donalda Trumpa krajina počas prvého mesiaca od inaugurácie vynaložila, Biely dom nespresnil. Podľa denníka The Washington Post, ktorý sa odvoláva na oficiálne čísla, však prezident Trump podnikol do floridského Mar-a-Lago zatiaľ tri cesty, ktoré podľa odhadov odborníkov vyšli približne na 10 miliónov dolárov z verejných peňazí.

Konflikt záujmov
Floridské mesto Palm Beach chce navyše Biely dom požiadať, aby doplatil desaťtisíce dolárov za zvýšené bezpečnostné opatrenia, ktoré musia mesto zabezpečiť zakaždým, keď Trump na Floridu vycestuje.

"Ak bude prezident Trump cestovať na Floridu a z Floridy každý víkend, náklady by sa mohli vyšplhať veľmi vysoko," povedal portálu ABC News Tom Fitton z organizácie Judicial Watch, ktorá okrem iného stráži, ako americkí prezidenti míňajú peniaze z verejných zdrojov.

Míňanie peňazí za cesty prezidentovej rodiny vyvoláva aj otázky o možnom konflikte záujmov. Trumpov syn Erik minulý týždeň podľa The Washington Post vycestoval do Uruguaja, kde tamojšia americká ambasáda zaplatila za jeho pobyt v hoteli 100 tisíc dolárov. V Uruguaji bol pritom Erik Trump z pracovných dôvodov. Propagoval rodinnú značku a firmu, čo vyvolalo otázky o možnom konflikte záujmov. Trump situáciu nekomentoval.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:07