StoryEditor

Fico odkryl tri zásadné zmeny. Pozrite si, na čom sa dohodla koalícia

21.02.2017, 14:31
Autor:
lmlmTASRTASR
Premiér Robert Fico, šéf SNS Andrej Danko a predseda Most-Híd Béla Bugár oznámili zmeny v energetike. Premiér navyše ostro kritizoval opozíciu.

Premiér Robert Fico, šéf parlamentu Andrej Danko a šéf Most-Híd Béla Bugár sa dnes dohodli na koaličnej rade na tom, že sa oddelí regulačný úrad od regulačnej rady. Príslušná legislatíva by sa mala dostať už na najbližšiu marcovú schôdzu parlamentu.

Druhá vec je vytvorenie štátneho energetického holdingu a treťou je novelu zákona o strategických podnikoch tak, aby sa v nich posilnilo postavenie štátu. To sú tri najzákladnejšie body, ktorý vyplynuli z dnešnej koaličnej rady.

"Toto je významná koaličná rada. Dohodli sme sa na potrebe vytvorenia energetického holdingu. Prišlo k dohode v koalícii. Využijeme každú jednu možnosť na to, aby bol štát silnejší," vyhlásil Fico na brífingu.

"Energetický holding je cestou k tomu, aby sme vedeli centralizovať podniky a zároveň vytvorili priestor pre jeho väčšiu kontrolu a silnejšie postavenie štátu," zdôvodnil predseda SNS Andrej Danko.

Výsledkom dnešného rokovania koaličných lídrov bola aj zhoda, že o strategické podniky musí štát zabojovať tam, kde sa ešte dá. Nešťastná privatizácia a vpustenie súkromného kapitálu do energetiky spôsobili podľa SNS neúmerné vyťahovanie financií a plánovanie si zisku, ktorý platia občania.

"Súkromníkom sa už dávno vrátili ich investície a teraz iba hladne berú z peňaženiek našich občanov," upozornil Danko. Strana si preto cení, že jej koaliční partneri pochopili akútnu potrebu riešenia tohto problému.

Ministerstvo hospodárstva SR podľa Fica v krátkom čase predloží súvisiacu novelizáciu zákona. "Rovnako do novelizácie navrhne aj ďalšie opatrenia, ktoré zabezpečia, že vláda bude podstatne podrobnejšie informovaná o činnosti regulačného úradu, o opatreniach a rozhodnutiach, ktoré úrad prijíma, pri plnom rešpektovaní nezávislého postavenia úradu," poznamenal Fico.

V politickom rozhovore sa podľa premiéra koaliční partneri zhodli na posilnení postavenia štátu v energetickom sektore, čo sa tiež prejaví aj v legislatívnych aktoch pripravených ministerstvom hospodárstva.

"Dohoda je, že tak, ako urobí minister hospodárstva novelizáciu legislatívy týkajúcej sa postavenia regulačného úradu, kompletne pripravíme aj novelizáciu zákona o strategických podnikoch. V novelizácii chceme podstatnejšie zvýrazniť úlohu štátu v podnikoch, kde má štát ešte určité podiely. Chceli by sme podstatne viac využívať predkupné právo všade tam, kde bude môcť štát 'vložiť nohu' do transakcie a zabezpečiť, aby štát bol silnejší," doplnil.

Výsledky koaličnej rady (sledujeme online) 16:43 „Loď má motor, navigáciu aj kormidlo" „Loď má motor, navigáciu aj kormidlo a aj my sa tam nájdeme," hovorí šéf Most-Híd Béla Bugár. "Samozrejme," reaguje Fico. 16:42 „Prišiel nový motor, ktorým je SNS" „Prišiel nový motor, ktorým je SNS a ja to vnímam. Len také strany môžu prežiť, ktoré budú silné v energetike a ekonomike," tvrdí premiér. 16:41 „Všetky otázky o cenách energií, vody, faktúr smerujte na regulačný úrad. My len vytvárame politický tlak," odkazuje premiér. 16:41 „Nechcete rešpektovať jednu vec" „Nechcete rešpektovať jednu vec. Vláda nemá nič spoločné s cenami energií. Regulačný úrad prijal niečo s čím sme nemohli súhlasiť a tak sme konali," odkazuje Fico. 16:36 Fico: Vláda nemôže vyzerať inak „Táto vláda je jediné riešenie pre Slovensko v tomto okamihu. Nemôže vláda vyzerať inak. Aj preto dnešné rokovanie považujem za mimoriadne dôležité, ktoré nie sú jednoduché," hovorí Fico.  16:30 Fico: Chcú len prekryť problémy „V tomto duchu vnímam tlačové konferencie človeka, ktorý to nemá v hlave v poriadku a aj pána Sulíka, o ktorom by som tiež mohol niečo povedať. Oni chcú len prekryť problémy, ktoré majú vo vnútri opozície," vyhlásil Fico.  16:26 Fico sa slovne obúva do opozície „Od rána nás otravujú spormi medzi Matovičom a Beblavým. Od rána
nás otravujú tým, že odchádza nejaký vyźnamný činiteľ," naráža premiér na odchod Jozefa Mihála.
16:25 „Všimnite si, aký je diametrálny rozdiel medzi koalíciou a opozíciou," hovorí Fico.  16:20 Slovensko potrebuje byť silným hráčom v oblasti energetiky, povedal Bugár. 16:20 Bugár hovorí o energetickom holdingu „Vytvorili sme expertnú skupinu, lebo sú tam možné aj pozitívne aj negatívne dopady," hovorí šéf Most-Híd Béla Bugár o energetickom holdingu.

16:17 Ako vláda sme urobili opatrenia aby riaditelia štátnych podnikateľov mali väčšiu zodpovednosť a väčšiu možnosť kontroly, tvrdí Danko. 16:17 Cez túto koalíciu cesta nevedie. Mohli vyhrať malú bitku, ale nemôžu si tu robiť, čo chcú. Myslím si, že je to veľký odkaz vlády, hovorí šéf SNS Danko. 16:13 Silnejšia ruka štátu Vidíme, že prichádza obdobie, keď musí prísť silnejšia ruka štátu, tvrdí šéf parlamentu Danko. 16:12 Šéf SNS a parlamentu Andrej Danko. "Nikto nepopiera výhody únie z hľadiska voľného pohybu a meny." 16:12 Koalícia vytvorí energetický holding Dohodli sme sa na potrebe vytvorenia energetického holdingu. Prišlo k dohode v koalícii, tvrdí Fico. 16:11 Využijeme každú jednu možnosť na to, aby bol štát silnejší, hovorí Fico. Dodáva, že len tie štáty, ktoré budú mať pod kontrolou ekonomiku a energetiku, budú schopné prežiť. 16:09 Posilnenie štátu Zhodli sme sa na posilnení postavenia štátu v energetickom sektore, tvrdí Fico. 16:08 Regulačný úrad sa oddelí od regulačnej rady "Oddelíme regulačný úrad od regulačnej rady," hovorí Fico. Premiér dodáva, že vláda bude podrobnejšie informovaná o činnosti regulačného úradu. 16:07 Od 1. januára Premiér Fico tvrdí, že dnešná koaličná rada sa týkala energetiky. „Ešte predtým ako sme rokovali o témach som v prítomnosti hovoril zo zástupcom regulačného úradu vydal oznámenie, že všetky cenové rozhodnutia pokiaľ ide o elektrinu a vody, sa budú týkať od 1. januára. To čo bolo sľúbené je aj dodržané," hovorí Fico. 

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:24