Reuters
StoryEditor

Čínski turisti objavili Rusko. Hotelierov trápia zvyky i otrasné správanie

26.02.2017, 10:25
Rusko zaplavujú turisti z Číny, ich správanie však vzbudzuje zdesenie.

Stovky miliárd rubľov prinesú ročne Číňania ruskému turistickému priemyslu. Ich správanie však niektorým Rusom začína vadiť. Prevádzkovatelia hotelov sa musia prispôsobovať čínskym zvykom, navyše sú hluční a robia neporiadok.

Prichádzajú po miliónoch, míňajú obrovské sumy a pribúda ich tempom, ktoré Rusov, nezvyknutých na masovú zahraničnú turistiku, privádza k úžasu. Aj vďaka bezvízovému styku pre turistické skupiny a nízkemu kurzu rubľa stúpol počet Číňanov mieriacich do Ruska počas minuloročnej letnej sezóny o závratných 63 percent.

Slabší rubeľ

"Čínski turisti sa preorientovali z Európy na Rusko," tvrdí server Vesti.ru. Podľa neho je z pohľadu Číňanov v Rusku bezpečnejšie ako v Európe, ktorá za posledný rok zažila niekoľko veľkých teroristických útokov. Len v roku 2015 minuli v Moskve miliardu dolárov (950 miliónov eur), vlani to podľa odhadov mohlo byť až o miliardu viac. Tiež kvôli slabému rubľu sú pre nich mnohé nákupy výhodnejšie ako na Západe a náležite to využívajú.

Rusko je pre Číňanov príťažlivé aj preto, že vďaka spoločnej komunistickej minulosti (ktorá v Číne navyše nie je žiadnou minulosťou) im táto krajina nie je vôbec neznáma. "Čínski sedemdesiatnici, osemdesiatnici vedia všetko o sovietskych vodcoch. Poznajú vôňu všetkých druhov sovietskych parfumov. Vedia o nás viac, než o sebe vieme my sami," hovorí jeden zo sprievodcov čínskych turistov v Moskve.

Dobrí susedia

"Rusko a Čína sú dobrí susedia. Priatelíme sa, máme tesnú politickú aj hospodársku spoluprácu," pochvaľujú si potom turisti z Číny priateľskú atmosféru v "spojeneckom" Rusku.

Ruskí hotelieri si postupne zvykajú na čínske zvláštnosti. Trebárs že Číňanov nikdy nesmú ubytovať vo štvrtom alebo štrnástom poschodí, pretože tento znak v čínštine má takmer rovnakú výslovnosť ako slovo "smrť". Tiež chcú byť vždy pohromade a žiadajú izby na jednom poschodí.

Odtrhnutí z reťaze

To je však to najmenšie. Mnohí čínski turisti desia hotelierov a cestovné kancelárie svojím správaním. Väčšinou sa totiž podľa nich v Rusku správajú ako "odtrhnutí z reťaze". Niektoré hotely podľa serveru Life.ru pre extrémne hlučne správajúcich sa Číňanov vyčlenili špeciálne zóny, sprievodcovia ich len veľmi ťažko zvládajú pri návštevách múzeí alebo divadelných predstavení, kde hlasným prejavom rušia okolie.

Dejú sa však "zábavnejšie príhody". "Nedávno jeden Číňan vytopil hosťa v izbe o poschodie nižšie, pretože ho boh vie prečo napadlo, že sa miesto vo vani bude sprchovať vedľa nej," citoval server jednu recepčnú z Petrohradu.

Vidieť vplyv Západu

Podľa iného pracovníka hotela je normálne, že čínski turisti hádžu pod stôl to, čo považujú za odpad, ako napríklad škrupiny od vajíčok pri raňajkách. "To im príde úplne normálne. Stôl samotný pritom zostáva čistý," opisuje.

Pracovníci v ruskej turistickej brandži dodávajú, že sú medzi turistami obrovské rozdiely. "Hlavne Číňania z Hongkongu alebo Taiwanu sú ďaleko civilizovanejší a kultúrnejší. Na tých z Hongkongu je vidieť vplyv Británie," cituje Life.ru jedného z sprievodcov.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:12