Reuters
StoryEditor

Megafúzia burzovných spoločností je ohrozená. Stopku jej môže vystaviť Európska komisia

27.02.2017, 09:18
Autor:
ČTKČTK
Hodnota fúzie je na úrovni 29 miliárd eur.

Londýnska akciová burza London Stock Exchange (LSE) považuje za nepravdepodobné, že Európska komisia schváli jej spojenie s nemeckou burzovou spoločnosťou Deutsche Börse. LSE totiž nemieni pristúpiť na požadovaný predaj väčšinového podielu v jednej zo svojich divízií.

Informovala o tom firma. Spoločnosti LSE a Deutsche Börse sa na fúzii v hodnote okolo 29 miliárd eur dohodli zhruba pred rokom.

Nemôžu sa zaviazať 

"Na základe súčasného postoja komisie sa LSE domnieva, že komisia pravdepodobne neposkytne súhlas k fúzii," uviedla LSE. Dodala, že komisia po nej vyžaduje, aby predala svoj 60-percentný podiel v platforme pre elektronické obchodovanie s dlhopismi MTS. Túto požiadavku LSE považuje za neprimeranú a domnieva sa, že predaj podielu by bol ťažko realizovateľný a poškodil by jej aktivity.

Komisia firmy LSE a Deutsche Börse vyzvala, aby do dneška predložili návrh, ktorý by jej požiadavku uspokojil. "Po zvážení všetkých relevantných faktorov dospelo vedenie LSE k záveru, že sa nemôže zaviazať k predaju MTS," píše sa však v správe LSE.

Zmena postoja

Firma tiež uviedla, že bude aj naďalej pracovať na realizácii spojenia s Deutsche Börse. Dodala však, že táto fúzia nebude možná, ak komisia nezmení svoj postoj. Európska komisia sa k správe LSE odmietla vyjadriť.

Deutsche Börse uviedla, že očakáva definitívne rozhodnutie komisie do konca marca. Firmy už skôr v snahe rozptýliť obavy regulátorov súhlasili s tým, že LSE predá svoju clearingovou divíziu LCH.

MTS síce predstavuje len relatívne malú časť z celkových aktivít LSE, je však dôležitou platformou pre obchodovanie s dlhopismi európskych vlád, a to najmä v Taliansku, kde je klasifikovaná ako "systémovo dôležitá". Podľa LSE by predaj väčšinového podielu v MTS vyžadoval súhlas niekoľkých európskych vlád a poškodil by jej širšie aktivity v Taliansku.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:43