HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

"Dobré časy" dorazili. Slováci si prácu nájdu čoraz ľahšie, ukázala analýza

27.02.2017, 10:15
Autor:
TASRTASR
Šance na nájdenie si práce na Slovensku v poslednom období relatívne prudko rastú.

Šanca na nájdenie si práce na Slovensku sa zvyšuje. Kým v rokoch 2010 až 2013 sa v priebehu štvrťroka zamestnalo len približne 6-7 percent nezamestnaných, v súčasnosti je to približne dvakrát viac. Vyplýva to z najnovšej analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Pravdepodobnosť straty zamestnania alebo nájdenia si novej práce podľa analytikov banky súvisí s ekonomickým cyklom, v ktorom sa krajina nachádza. V tzv. dobrých časoch šanca na nájdenie si novej práce rastie a znižuje sa pravdepodobnosť straty zamestnania.

Česká situácia

"V Českej republike sa pravdepodobnosť straty zamestnania oproti roku 2010 zmenšila takmer o polovicu. Naopak, podiel nezamestnaných, ktorí si v priebehu štvrťroka našli prácu, vzrástol zo 16 percent  na súčasných 20 percent," skonštatovali analytici banky.

Priblížili zároveň aj vývoj na Slovensku v posledných piatich rokoch. "Pravdepodobnosť straty zamestnania aj napriek uzatváraniu produkčnej medzery tu nevykazovala jednoznačný trend a v zásade oscilovala okolo úrovne 0,7 percenta - 0,8 percenta," vyčíslili analytici banky.

Prudký nárast šancí

Najnižšia pravdepodobnosť bola na prelome rokov 2013 a 2014, teda v čase, kedy slovenská ekonomika rástla výrazne pomalšie. "Aj v prípade Slovenska ale platí, že šanca na nájdenie si práce v poslednom období relatívne prudko rastie," priblížili analytici.

Jednoznačne neplatí pravidlo, že krajina s nižšou mierou nezamestnanosti vykazuje aj nižšiu mieru fluktuácie na trhu práce a naopak. "Intenzitu presunov medzi zamestnanosťou a nezamestnanosťou, prípadne ekonomickou neaktivitou môže napríklad ovplyvňovať flexibilita pracovnej legislatívy, štruktúra ekonomiky, ako aj kultúrno-historické preferencie obyvateľstva," doplnili analytici.

Napríklad Dánsko má nezamestnanosť okolo 6 percent, teda výrazne nižšie pod priemerom Európskej únie aj eurozóny, avšak toky na trhu práce sú v krajine aj napriek tomu intenzívne. V krátkom čase si však nezamestnaní opäť nájdu prácu. Podobné správanie na trhu práce je aj v niektorých ďalších škandinávskych krajinách.

Nízka fluktuácia

Iný vývoj je v krajinách strednej a východnej Európy. "Pri relatívne vyššej miere nezamestnanosti vykazujú pomerne nízku fluktuáciu na trhu práce. Vo viacerých krajinách regiónu je pravdepodobnosť straty zamestnania v súčasnosti výrazne nižšia ako v krajinách západnej Európy," uviedli analytici.

Najmenej nezamestnaných podľa analýzy prichádza na úrady práce v Českej republike a v Rumunsku. "Výrazne podpriemernú pravdepodobnosť straty zamestnania nájdeme aj v Bulharsku, Maďarsku, na Slovensku i v Poľsku," vymenovali analytici.

To, či si nezamestnaný nájde počas štvrťroka prácu je ovplyvnené aj štruktúrou nezamestnaných. "Platí, že krajiny s vysokým podielom dlhodobo nezamestnaných vykazujú aj výrazne nižší podiel nezamestnaných, ktorí si v priebehu štvrťroka nájdu prácu," vysvetlili analytici. Najvyšší podiel dlhodobo nezamestnaných v EÚ je v Grécku, Bulharsku, na Slovensku a v Taliansku.

Intenzívna migrácia

"Tieto krajiny nájdeme aj na konci rebríčka v podiele nezamestnaných, ktorí sa v priebehu štvrťroka zamestnajú. Platí však aj obrátený pohľad, v krajinách s dlhodobo nízkou pravdepodobnosťou nájdenia si práce, sa postupne zvýrazňuje problém dlhodobo nezamestnaných," skonštatovali analytici.

Špecifikom niektorých krajín je aj pomerne intenzívna migrácia medzi trhom práce a ekonomicky neaktívnym obyvateľstvom. Dôvody môžu byť rôzne. Od starostlivosti o rodinu, cez prerušenie pre štúdium, dočasné zamestnávanie dôchodcov a študentov až po sezónny charakter časti ekonomiky.

Nadpriemerný podiel presunov do ekonomickej neaktivity a späť je najmä v Slovinsku, Fínsku, Dánsku, Portugalsku, Luxembursku i Rakúsku. "Slovensko a Česká republika sú krajinami EÚ, ktoré vykazujú najmenšiu intenzitu pohybov medzi ekonomicky aktívnym a ekonomicky neaktívnym obyvateľstvom," dodali analytici.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 04 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:07