Reuters
StoryEditor

Separatisti naplnili hrozby: "znárodnili" ukrajinské podniky v Donbase

01.03.2017, 08:21
Autor:
ČTKČTK
Ide o odpoveď na dopravnú blokádu.

Separatisti na východe Ukrajiny dnes ohlásili "znárodnenie" všetkých ukrajinských podnikov umiestnených v "ľudových republikách" v Donbasu. Krok je reakciou na dopravnú blokádu povstaleckých území, ktorú od začiatku februára zaviedli príslušníci radikálnych ukrajinských zoskupení s poslancami nacionalistických strán kyjevského parlamentu. Ťažiskom sporu sú donbaské uhoľné bane, na ktorých produkcii je závislá rada ukrajinských tepelných elektrární.

Vláda prezidenta Petra Porošenka s dopravnou blokádou nesúhlasí a snaží sa ju ukončiť, zatiaľ však bezvýsledne. Mnohým ukrajinských regiónom hrozí kolaps kvôli nedostatku elektrickej energie, problémy s dodávkou elektriny má podľa agentúry Interfax deväť ukrajinských oblastí.

Ultimátum 

Povstalci dali v minulých dňoch Kyjevu ultimátum, podľa ktorého ukrajinské podniky na separatistickom území "znárodnia", ak do polnoci z utorka na dnes blokáda neskončí. Dnes vodcovia "ľudových republík" oznámili, že presun podnikov "pod vonkajšou správu" nadobúda účinnosť. Uhlie zo zhruba dvadsiatich východoukrajinských baní vraj vzbúrenci budú predávať do Ruska.

Dôsledky rozhodnutia separatistov sú nejasné, podľa ukrajinských médií praktický vplyv mať nebude. Vlaky s uhlím už od začiatku februára na Ukrajinu nejazdia. S vývozom do Ruska údajne separatisti nemôžu počítať, pretože tamojší trh je nasýtený a niektoré ruské bane kvôli nedostatočnej dopyte utlmili ťažbu.

Drahšia elektrina

Nezávisle na nedostatočnom zásobovaní uhlím dnes na Ukrajine stúpli ceny elektrickej energie pre domácnosti až o 30 percent. Ide už o piate zdraženie za posledné dva roky, v porovnaní s rokom 2015 v krajine podľa agentúry Unian elektrina zdražela až trojnásobne.

Zvyšovanie cien je súčasťou procesu znižovania štátnych dotácií, ktorá má prispieť k odstráneniu rozpočtového deficitu. To je podmienkou pôžičiek od Medzinárodného menového fondu, ktoré Ukrajina potrebuje na ozdravenie ekonomiky.

01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 10:00:38 - Feat.: - Title: Líder snemovne USA chce hlasovať o pomoci Izraelu, plány o Ukrajine nevyjasnil 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 06:31