Zelená hlúbová zelenina s ružicovou hlavou, ktorá sa do sveta rozšírila z Talianska, obsahuje priveľa vzácnych a pre dlhovekosť potrebných látok na to, aby sme jej hovorili nie. Pravidelný príjem brokolice pomáha udržiavať v optimálnom stave celý imunitný systém. Menovite: vysoký podiel organických tekutín podporuje činnosť obličiek, vláknina sa podpisuje pod zdravé trávenie a draslík a železo sa starajú o bezchybnú činnosť srdca a stav krvi. A jednou z najväčších praktických výhod brokolice je jej pestré využitie v kuchyni. Môžete si z nej pripraviť polievku, zapiecť ju so zemiakmi, zamiešať do cestovín, použiť ako prílohu alebo hlavné jedlo a vždy budete spokojní.Flickr
StoryEditor

Odhodlaná Ruska chce zastaviť vyhadzovanie jedla. V Dánsku dosahuje výrazné úspechy

04.03.2017, 17:00
Autor:
emoemo
Plytvanie jedlom sa v západnej spoločnosti stalo bežným javom.

Len v Európskej únii sa ročne vyhodí 88 miliónov ton jedla. Veľká časť končí na skládke a rozkladaním produkuje nebezpečné skleníkové plyny. V čele krajín bojujúcich proti plytvaniu potravinami je Dánsko. Vďaka jedinej žene dokázalo za posledných päť rokov znížiť zbytočné vyhadzovanie jedla o štvrtinu.

V Európe vytvárajú 53 percent "jedlého" odpadu domácnosti, píše BBC. Správanie tých dánskych sa snaží zmeniť Selina Juulová, pôvodom Ruska. A darí sa jej to. Za svoje aktivity získala dokonca uznanie dánskej vlády.

Strach z hladu

Do Dánska sa presťahovala, keď mala trinásť. Už vtedy ju šokovalo, koľko jedla sa predáva, ale tiež vyhadzuje v supermarketoch. "Prišla som z krajiny, kde bolo jedla málo. Skolabovala infraštruktúra, komunizmus, nevedeli sme, či budeme mať čo do úst," spomína.

Jej organizácia Stop Spild Af Mad (v preklade zastavte plytvanie jedlom) je jedným z kľúčových hýbateľov vládnych snáh vysporiadať sa s plytvaním potravinami, píše Independent. "Táto bláznivá Ruska dokázala svojím odhodlaním zastaviť plytvanie a zmeniť mentalitu Dánska," hovorí Maria Noelová, hovorkyňa dánskej maloobchodnej spoločnosti Dagrofa.

"Vezmi si ma, som tu sám"

Juulová napríklad dokázala presvedčiť najväčší dánsky nízkonákladový reťazec supermarketov Rema 1000, aby nahradil množstevné zľavy znížením cien jednotlivých položiek a tým minimalizoval vyhadzovanie jedla.

Podľa predavača Maxa Skov Hansera sa v supermarkete vyhadzovalo 80 až 100 banánov denne. Potom, čo Rema 1000 zaviedla označenie "vezmi si ma, som tu sám", odpad banánov sa znížil o 90 percent. V posledných piatich rokoch sa Dánsko stalo jedným z hlavných bojovníkov proti plytvaniu jedlom.

Nedostatok rešpektu

Vlani jedna kodanská nadácia otvorila vôbec prvý supermarket zo zvyškov, kde sa jedlo predáva o 30 až 50 percent lacnejšie ako v bežných obchodoch. Obchod nazvaný Wefood dúfa, že to prispeje k zníženiu množstva jedla, ktoré sa v krajine každoročne vyhodí - v Dánsku je to 700-tisíc ton.

Podľa Juulovel potravinami najviac plytvajú domácnosti. "Vyhadzovať jedlo znamená nemať dosť rešpektu k prírode, spoločnosti, ľuďom, ktorí jedlo vyrábajú, k zvieratám, k nášmu času a peniazom," myslí si.

01 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 02 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety 03 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 04 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:30