Reuters
StoryEditor

Čína zvyšuje vplyv vo svete financií, bankový sektor je najväčší na svete. Ekonomika čelí obrovským rizikám

06.03.2017, 10:18
Autor:
ČTKČTK
Rasť ázijskej krajiny je závislý na dlhovom financovaní.

Čínsky bankový sektor už čo do objemu aktív prekonal bankový sektor eurozóny a je najväčší na svete. Čína tak zvyšuje vplyv vo svete financií, jej rast je ale od globálnej finančnej krízy závislý na dlhovom financovaní. Vyplýva to z analýzy britského ekonomického denníka Financial Times (FT).

Aktíva čínskych bánk na konci minulého roka dosahovali 33 biliónov dolárov (31,2 bilióna eur), zatiaľ čo aktíva bánk v eurozóne 31 biliónov dolárov (29,3 bilióna eur). Na treťom mieste boli Spojené štáty s objemom bankových aktív 16 biliónov dolárov (15,1 bilióna eur, štvrté Japonsko so siedmimi biliónmi dolárov (6,6 bilióna eur).

Obrovské riziká

Hodnota čínskeho bankového sektora tak na konci roka predstavovala viac ako 3,1-násobok veľkosti ročného hrubého domáceho produktu (HDP). V eurozóne je to 2,8-násobok.

"Skôr než dôvodom k radosti je masívna veľkosť bankového sektora v Číne signálom, že ekonomika je príliš závislá na investíciách financovaných bankami, že sa potýka s neefektívnou alokáciou zdrojov a tiež, že je vystavená obrovským úverovým rizikám," poznamenal ekonóm Cornellovej univerzity Eswar Prasad.

Rast finančného systému

Hrubý domáci produkt Číny prekonal HDP eurozóny v roku 2011, zatiaľ čo bankový sektor si musel počkať až do konca minulého roka. Oneskorenie je odrazom rastúceho "finančného prehlbovania" Pekingu, čo je termín pre rast finančného systému krajiny vzhľadom k HDP.

To podporil mimoriadny rast bankových úverov od roku 2008, kedy vláda spustila agresívnu menovú a fiškálnu stimuláciu, aby utlmila dopady globálnej krízy.

Priemyselná nadvýroba

Prední svetoví lídri aj ekonómovia chválili stimulačné opatrenia v čase ich zavedenia za to, že pomohli stabilizovať globálny rast, keď boli rozvinuté krajiny v hlbokej recesii. Teraz ale prevláda názor, že stimulačné opatrenia už znamenajú významné plytvanie investíciami a že vedú k nadvýrobe v priemysle a k nebezpečnej úrovni zadlženia.

Analytici upozorňujú, že na rozdiel od rozvinutých krajín, kde si vlády požičiavajú priamo na kapitálových trhoch, miestne samosprávy v Číne sú pri financovaní projektov infraštruktúry vysoko závislé na bankových úveroch.

Vysoký objem dlhu

V čínskom bankovom sektore je tak vysoký objem štátneho dlhu, čo môže skresľovať celkový obraz bankového systému v porovnaní s ďalšími krajinami.

Na druhej strane, hlavné čísla podceňujú skutočný rozsah čínskeho bankového sektora. Od roku 2010 sa v krajine výrazne zvýšilo takzvané tieňové bankovníctvo, teda poskytovanie bankových finančných služieb nebankovými spoločnosťami. Tieto služby pritom často zostávajú úzko späté s bankami kvôli poskytovaniu nepriamych záruk pri úveroch bankami, ktoré sa ale do súvahy bánk nepremietnu.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:55