StoryEditor

Miliardár chce čínske Silicon Valley

08.03.2017, 23:00
Najbohatší poslanec parlamentu Ma Hua-teng navrhuje veľké technologické centrum na juhu krajiny.

Učitelia, lekári, vedci. Ale aj zakladatelia technologických startupov a úspešní podnikatelia, ktorí majú na svojich bankových účtoch miliardy dolárov. Tých všetkých spája jedno – sú poslancami čínskeho parlamentu. V týchto dňoch sa zišli v monumentálnej budove Všeľudového národného zhromaždenia v centre Pekingu, aby riešili budúce politické a ekonomické smerovanie najľudnatejšej krajiny sveta. Popri nich diskutujú aj členovia politickej poradnej konferencie, ktorú priamo kontroluje komunistická vláda.

Najbohatší parlament
Práve pekinský parlament je podľa magazínu Hurun Report, čínskej obdoby amerického Forbesu, najbohatším na svete. Aspoň čo sa týka majetku jeho poslancov. Hurun uviedol, že viac ako stovka delegátov čínskeho parlamentu a poradnej konferencie má aktíva v minimálnej hodnote jednej miliardy dolárov. A rovných 209 delegátov vlastní najmenej dve miliardy jüanov, teda zhruba 300 miliónov dolárov. Keby sa ich majetok sčítal dohromady, vyšiel by približne ročný hrubý domáci produkt Belgicka, píše server americkej spravodajskej televízie CNBC.

Žiadna iná krajina nemá toľko superbohatých poslancov. Ešte aj zákonodarcovia v Spojených štátoch, kde podľa Forbesu žije najviac dolárových miliardárov na svete, výrazne zaostávajú za Číňanmi. Medzi americkými kongresmanmi nie je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:57