Ota Bartovský, MAFRA
StoryEditor

Žiadna charita, pivo môže stáť 60 korún, pohrozil slovenský milionár Rattaj Čechom

16.03.2017, 18:15
Aké plány má slovenský milionár Igor Rattaj a jeho spoločnosť Tatry Mountain Resorts s lyžiarskym areálom Ještěd na severozápade Česka, ak ho získa do prenájmu?

Ešte predtým, než začal Rattaj svoje plány predstavovať verejnosti, oboznámil s nimi aj mestských poslancov. Práve tí totiž budú rozhodovať, či mesto na Ještěd súkromného investora pustí.

A práve oni sa sťažujú, že nemajú doteraz žiadne informácie.

Ako ďalej s Ještědom

"Sú štyri varianty, ako ďalej naložiť s Ještědom. Tá prvá je nechať to, ako to je, s tým, že bude mesto ročne pokrývať miliónové straty. Druhá, že vytiahneme stovky miliónov a zainvestujeme do areálu, lenže tie peniaze v mestskej kase nie sú. Tretia, že nájdeme silného investora a tá štvrtá, že areál utlmíme," uviedol Tibor Batthyány, primátor Liberca.

Podľa neho bude na poslancoch, akú cestu si zvolia.

Napríklad Jiří Čeček, poslanec za Zmenu pre Liberec, bude vraj pri rozhodovaní limitovaný podmienkami, ktoré sa podarí vyjednať, aby sa neopakovala situácia, ktorú už mesto zažilo s odchodom Snowhillu. Po ňom prevzalo úver, ktorý spláca dodnes.

"Zaujímalo by ma aj to, čo z príchodu Rattaja a z prenájmu Ještědu bude mať mesto, ľudia, ktorí nelyžujú," pýtal sa poslanec.

Podľa Batthyányho bude prínosom už len to, že radnici odpadne dotovanie strát areálu. V minuloročnej sezóne to bolo trinásť miliónov korún (480-tisíc eur), v tej predchádzajúcej dokonca 29 miliónov (1,07 milióna eur). "To sú peniaze, ktoré môžeme použiť napríklad na opravu škôlok alebo na cesty," podotkol primátor.

Lyžiari zámer vítajú

Ak by to bolo len na lyžiaroch, Rattaj by si mohol areál prenajať už zajtra. Všetci, ktorí na radnicu dorazili, totiž nového investora vítajú. Podľa nich je to jedna z posledných šancí, ako Ještěd zachrániť.

"Na Ještěde som vyrástol, teraz pôsobím ako lyžiarsky tréner a inštruktor a viem, že areál nie je bez silného investora možné dlhodobo udržať," podotkol Ján Lesák z Liberca.

A rovnaký názor mali aj ostatní. "Kopec má šancu len keď tam príde niekto, kto zainvestuje. Akurát je potreba dobre dohodnúť aj podmienky pre športové kluby, pre skokanov," povedal Jakub Čeřovský, generálny sekretár Zväzu lyžiarov.

Medzi prvé akcie, do ktorých by sa spoločnosť TMR na Ještěde pustila, je vybudovanie novej červenej zjazdovky Skalka. "Tá bude dostatočne široká a rovná. Okrem nej chceme investovať aj do gastronómie a služieb pre lyžiarov. Celkom tak zo začiatku vynaložíme zhruba 250 miliónov korún (9,26 milióna eur)," uviedol Rattaj.

Pivo za 60 korún

V ďalších etapách, ktoré už sú však závislé na novom územnom pláne, chce TMR do Ještědu vložiť ďalších pol miliardy korún (18,52 milióna eur).

"Nečakajte však, že sem príde nejaký investor, ktorý sem vloží milióny korún a nebude chcieť, aby sa mu vrátili. To nie je charita. Nesľubujem preto, že pivo bude stáť 40 korún (1,5 eura), ale napríklad šesťdesiat (2,2 eura)," dodal s nadsádzkou Rattaj.

Podľa Zuzany Kocumovej, poslankyne za Zmenu pre Liberec, by malo dať mesto šancu aj iným investorom. "Bavila som sa nezáväzne s jedným a ten sa zveril, že ak by bolo vypísané výberové konanie, prihlásil by sa do neho," vyhlásila. O koho konkrétne ide, však nechcela povedať.

O tom, či nakoniec Liberec areál na Ještěde prenajme, by mohli poslanci rozhodovať už na konci marca. Primátor im chce materiál predložiť na marcovom zastupiteľstve.

O plánoch TMR sme sa v HNtelevízii rozprávali s Igorom Rattajom v minulom roku:

01 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 02 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety 03 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR 04 - Modified: 2024-01-16 14:36:19 - Feat.: - Title: Horský gigant plánuje 20-miliónovú investíciu v Tatrách, postaví luxusné apartmány (+galéria) 05 - Modified: 2024-01-26 15:15:30 - Feat.: - Title: Slovenské veľhory hlásia päť nových projektov. Finančníci a developer J&T si rozdeľujú Tatry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:14