Najväčším obchodom roka v strednej Európe sa stalo prevzatie viacerých východoeurópskych značiek piva, ktoré kúpi od spoločnosti SABMiller dohromady za 7,3 miliardy eur japonská pivovarnícka skupina Asahi Group Holdings. V balíčku sa pritom ocitli slovenské Pivovary Topvar a český pivný klenot Pilsner Urquel. Nákup je pre pivovar Asahi najväčšou akvizíciou v jeho doterajšej histórii. Predaj aktivít SABMiller v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je súčasťou podmienok pre prevzatie podniku zo strany amerického pivovaru Anheuser-Busch InBev. „Dohoda medzi AB InBev a Asahi ešte podlieha schváleniu Asahi ako vhodného kupca zo strany Európskej komisie a udeleniu protimonopolného súhlasu Európskej komisie. Predpokladá sa, že tento proces bude zavŕšený v prvej polovici roka 2017,“ povedala manažérka firemnej komunikácie Pivovary Topvar Jitka Němečková. Podľa zákulisných informácií sa o značky piva Topvar, Šariš, Smädný mních, Plzeňský Prazdroj, Tyskie, Lech, Dreher či Ursus zaujímala aj investičná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera či finančníci z J&T vedení Patrikom Tkáčom. Vlaňajšie tržby slovenskej pivovarskej divízie z Veľkého Šariša narástli na takmer 115 miliónov eur. Zisk spoločnosti Pivovary Topvar stúpol medziročne o 23 percent na 10,3 milióna eur.TASR/AP
StoryEditor

Japonci kúpili tri slovenské značky piva, preplatili J&T a najbohatšieho Čecha

20.03.2017, 16:17
Autor:
ČTKČTK
Japonská skupina kupuje okrem slovenského Topvaru aj český Plzeňský Prazdroj.

Koncern Asahi Group Holdings ponúkol v aukcii o päť stredoeurópskych pivovarov najvyššiu sumu – 7,3 miliardy eur. Jednoznačne tak prebil ponuku finančnej skupiny J&T či ponuku skupiny najbohatšieho Čecha Petra Kellnera PPF.

Japonská skupina Asahi prevezme pivovary k 31. marcu. Transakciu už schválila Európska komisia. Súhlas komisie bol udelený, prvým pracovným dňom novej organizácie teda bude pondelok 3. apríl. Pre ČTK potvrdila informáciu serveru Lidovky.cz hovorkyňa Prazdroja Jitka Němečková.

Silná značka

Japonci už skôr uviedli, že plzenský Pilsner Urquell považujú za veľmi silnú prémiovú značku. Podľa pivovarských odborníkov je odkúpenie Prazdroja a ďalších východoeurópskych značiek SABMiller japonskou skupinou pre plzenský pivovar dobrou správou. Podľa predsedu Združenia priateľov piva Tomáša Erlicha by sa na samotnej výrobe piva nič meniť nemalo.

Predaj Prazdroja je súčasťou záväzkov stanovených Európskou komisiou, ktoré na seba vlani vzal AB InBev kvôli prevzatiu pivovarníckej skupiny SABMiller. AB InBev dokončil transakciu za 2,5 bilióna korún v októbri. Európska komisia ale podmienila prevzatie tým, že AB InBev predá takmer všetky pivovarnícke aktivity SABMiller v ČR, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovensku.

Súhlas Bruselu

Ich kupec Asahi Group Holdings sa dohodol uhradiť takmer 200 miliárd korún; kúpa podliehala súhlasu Európskej komisie v súlade s pravidlami pre koncentrácie, takzvaná merger control. "A ďalej schválenie spoločnosti Asahi ako primeraného kupca," uviedla hovorkyňa.

Spoločne s Prazdrojom preberajú Japonci ešte maďarský Dreher, poľskú spoločnosť Kompania Piwowarska (značky Zubr, Tyskie, Lech), rumunský Ursus a slovenský Topvar (Šariš, Smädný Mních). Podľa serveru Lidovky.cz ide zrejme o najväčšie prevzatie zahraničných pivovarníckych aktivít japonským pivovarom.

Japonský koncern kúpil v minulom roku pivovary v Taliansku, v Holandsku a vo Veľkej Británii. Všetky akvizície súvisia so spojením svetových lídrov vo výrobe piva – koncernu AB InBev a SABMilleru. Aby však Európska komisia toto zlúčenie povolila, musí sa novovzniknutý gigant zbaviť niekoľkých pivovarov, inak by mal príliš silné postavenie na trhu. Šance sa tak chopil Asahi, ktorý už doma nemá kde expandovať. Navyše, európske pivovary sú podľa analytikov ziskové a kvalitne riadené. Japonci ich už nepotrebujú kapitálovo dotovať.

01 - Modified: 2024-04-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Mníšky si v španielskej svätyni otvorili bar. K pivu dávajú aj Božie slovo 02 - Modified: 2024-03-19 13:00:00 - Feat.: - Title: V Spojených štátoch predávajú slovenské pivo. Má to však jeden háčik, taká značka u nás vôbec neexistuje 03 - Modified: 2024-03-07 11:59:09 - Feat.: - Title: Týmto receptom ulahodíte každému labužníkovi mäsa: Krkovička na pive a cibuli 04 - Modified: 2024-02-29 16:48:25 - Feat.: - Title: Slovákov poteší nový český prémiový ležiak Krušovice Bohém 05 - Modified: 2024-02-09 12:39:21 - Feat.: - Title: Pivo zdražie o 10 percent, odkazujú pre HN majitelia reštaurácií. Zdôvodňujú to krokom vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 18:59