Priemerný plat: 809,85 €, cena za liter mlieka: 58 centov, cena za bochník chleba (500g): 64 centov, cena 12-tich vajec: 1,67 €, cena za kilogram jabĺk: 65 centov, cena základných energií v byte s rozlohou 85 metrov štvorcových: 141,76 €.Reuters
StoryEditor

Z Varšavy má byť finančné centrum. Poliaci ťažia z bexitu

21.03.2017, 17:00
Autor:
emoemo
Poliaci chcú do krajiny pritiahnuť banky, ktoré plánujú Britániu opustiť.

Británia sa pripravuje na vystúpenie z Európskej únie. Na prevzatie pozície európskeho finančného centra, ktoré sa prezýva City, si po Londýne brúsi zuby nie Nemecko alebo Francúzsko, ale Poľsko. To sa zameralo na stredné finančné a technické profesie, kde sa síce na rozdiel od Paríža či Berlína neberú astronomické platy, ale takých pozícií je ďaleko viac.

Od roku 2004, keď sa krajina stala členom EÚ, odišlo mnoho Poliakov za prácou do Británie. Teraz sa poľská vláda snaží stiahnuť pracovné miesta v súčasnosti umiestnené v Spojenom kráľovstve domov, do Poľska.

Stredné pozície

Podľa šéfa jedného z miestnych obchodníckych združení Pawla Panczyja sa so siedmimi veľkými finančnými firmami pracuje na presunutí pracovných miest z Londýna. Ide najmä o stredné kancelárske pozície v risk manažmente a IT.

Vyzerá to, že Panczyjova snaha prináša svoje ovocie. Regionálny manažér jednej investičnej banky povedal agentúre Reuters, že do Poľska by sa mohla z Londýna presunúť až pätina pozícií v jeho inštitúcii.

Minuloročné referendum, v ktorom sa Briti vyslovili za opustenie EÚ, prinútilo banky a ďalšie finančné inštitúcie začať hľadať novú európsku základňu.

Lacnejšie Poľsko

Zároveň sú pod tlakom na znižovanie nákladov a premýšľajú, ako reorganizovať svoju prevádzku. V niektorých prípadoch to znamená, že z regulačného hľadiska budú stále sídliť v Británii, ale svoje aktivity budú vykonávať odinakiaľ, lacnejšie.

Postkomunistické Poľsko sa už pre banky etablovalo ako hlavná zahraničná základňa. Podľa odhadov sa sem zo západu presunulo 35 až 45-tisíc pracovných miest v odbore finančných služieb. IT a administratívu sem presunuli napríklad spoločnosti Credit Suisse či UBS.

Dobrá vzdelanostná úroveň

Teraz sem finančné inštitúcie začínajú presúvať aj sofistikovanejšie pozície napríklad z risk manažmentu alebo vývoja produktov. Využívajú pritom dobrú úroveň vzdelania Poliakov a nižších nákladov na kancelárske priestory a mzdy.

Vo varšavskej pobočke Goldman Sachs napríklad pracuje 300 ľudí a ďalších 200 firma chce najať tento rok - v oblastiach od modelovania rizika až po vývoj obchodníckych systémov. Hľadá kandidátov s vysokoškolským vzdelaním v počítačových vedách alebo finančnej analýze. Ďalších 300 ľudí hľadá pre svoje pobočky v Krakove a Vroclavi spoločnosť UBS.

Podpora vlády

Podľa Marty Aserigaduovej z personálnej agentúry Experis je medzinárodná kariéra s vyšším platom, ktorú ale môžu robiť doma, lákavejšia pre čoraz viac vzdelaných Poliakov.

A miestna vláda tento trend podporuje. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť má síce k zahraničným firmám v retailovom bankovníctve protekcionistický postoj, ale presun administratívnych centier a stredných kancelárskych pozícií investičných bánk krajine prináša pracovné miesta a dane bez toho, aby Poľsko prišlo o kontrolu nad svojím finančným systémom.

01 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-21 08:57:06 - Feat.: - Title: Voliči si v Poľsku vyberajú starostov v stovkách miest v druhom kole volieb 05 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:07