StoryEditor

Ponuku stať sa šéfom IT firmy dvakrát odmietol. Teraz je Jozef Klein Podnikateľom roka

22.03.2017, 21:26

Ponuku majiteľov bratislavského Asset Softu stať sa riaditeľom tejto IT spoločnosti najprv dvakrát odmietol. Tú tretiu pred 15 rokmi napokon prijal. Dnes je Jozef Klein šéfom firmy Asseco Central Europe, ktorá vznikla z niekdajšieho Asset Softu. Pod Kleinovým vedením sa vypracovala na jeden z najsilnejších softvérových domov v strednej a vo východnej Európe. Práve Klein, ktorý je sám aktívnym programátorom, sa stal držiteľom titulu EY Podnikateľ roka 2016.

Nadnárodná spoločnosť
V spoločnosti Asseco Central Europe, predtým Asset Soft, pracuje absolvent štúdia teoretickej kybernetiky a matematickej informatiky od roku 1996. O šesť rokov neskôr sa stal predsedom jej predstavenstva. Od štartu svojho pôsobenia na riadiacich pozíciách vo firme sa sústreďuje na jeden z hlavných cieľov – urobiť zo spoločnosti nadnárodného poskytovateľa softvéru a IT služieb.

A to sa Jozefovi Kleinovi naozaj darí. Firma zamestnáva takmer dvetisíc ľudí. Vyvíja vlastné produkty, realizuje nové typy služieb a rozširuje svoje kompetencie aj mimo oblasti informačných technológií. „Asseco Central Europe je stále jedinou slovenskou softvérovou firmou, ktorá je kótovaná na zahraničnej burze vo Varšave,“ uvádza sa v správe, ktorú HN poskytla spoločnosť EY, organizátor podnikateľskej súťaže.

Firma Asseco Central Europe sídliaca v Bratislave prostredníctvom akvizícií postupne rozšírila svoje obchodné a investičné aktivity v regióne strednej Európy do šiestich krajín. Súčasťou skupiny sú i ďalšie firmy s IT zameraním. Spoločnosť realizuje projekty pre komerčnú sféru, štátnu správu aj samosprávu.

Expanzia do Afriky
Biznis firmy však siaha oveľa ďalej než len do Európy. Skupina posilňuje svoje postavenie v Amerike či v Ázii. To však nie je všetko. Pred troma rokmi sa dohodla s etiópskou vládnou agentúrou, že pre ňu za takmer desať miliónov dolárov vybuduje trh s energiou. „Afrika je pre nás dôležitý trh, na ktorom chceme rásť,“ vysvetlil vtedy Jozef Klein, generálny riaditeľ skupiny Asseco.

O tom, že firme sa tento plán darí napĺňať, svedčí aj fakt, že nigérijská poisťovňa Wapic Insurance si vybrala riešenie Asseco StarINS ako hlavný poistný systém pre neživotné a životné poistenie v Nigérii a Ghane.

Práve Jozef Klein bude zastupovať Slovensko na svetovom finále, ktoré sa už tradične koná v júni v Monaku. Spomedzi víťazov národných súťaží tam vyberú EY Svetového podnikateľa roka.

Finalisti súťaže EY Podnikateľ roka 2016
JOZEF KLEIN, Asseco Central Europe
Miroslav Paľo, Commerc Service
Ján Lunter, Innovatrics
Ján Kolesár, Mäspoma
Anton Barcík, Považská cementáreň

EY Technologický podnikateľ roka 2016
Ján Lunter, Innovatrics

EY Začínajúci podnikateľ roka 2016
Martin Adámek, Daniel Novák, Jozef Šimko, Inloop

Majetkovo vstupujeme do vybraných startupov
Jozef Klein, predseda predstavenstva spoločnosti Asseco Central Europe a EY Podnikateľ roka 2016, pre HN.

Akú úlohu zohrávajú vo vašom biznise inovácie?
Naším cieľom sú úspešné realizácie veľkých projektov na základe individuálnych potrieb zákazníkov. Z tohto hľadiska všetky inovácie našich produktov a služieb závisia od potrieb našich zákazníkov. V Asseco však máme priestor aj pre začínajúce firmy. Vyhľadávame, podporujeme a aj majetkovo vstupujeme do vybraných startupov ako strategický partner s cieľom pomôcť realizovať zaujímavé podnikateľské nápady a tak rozširovať vlastné portfólio produktov a služieb. Nepomáhame im len finančne, ale pôsobíme aj ako odborný poradca v oblasti podnikania.

Môžete byť konkrétnejší, o aké startupy ide?
Aktuálne je súčasťou našej skupiny niekoľko startupov. Spomeniem eDocu, čo je Informačný systém vecí, ktoré sa venuje najmä Facility management či Smart City riešeniam. Ďalej je to SCS Smart Connected Solutions, vďaka ktorého riešeniu môžu firmy v plne integrovanej podobe prediktívne sledovať proces servisu a údržby. V poslednom období sa veľmi darí aj nášmu najnovšiemu startupu LittleLane, ktorý implementuje vzdelávacie hry aj na slovenských školách.  A máme ešte veľa ďalších startupov a labov po celom svete.

Čo považujete za svoj najväčší podnikateľský úspech?
Sme na trhu už takmer 27 rokov, čo je určite úspech. Ak by som však mal vypichnúť niečo mimoriadne, musím spomenúť samotné vybudovanie skupiny Asseco, ktorá je v súčasnosti jednou z najväčších softvérových domov v strednej Európe a svoje aktivity stále rozširuje aj do iných krajín a kontinentov. Pri jej zrode stáli Slováci a Poliaci. A v neposlednom rade ja osobne považujem každého spokojného zákazníka za úspech.

Podľa čoho sa rozhodujete pri jednotlivých akvizíciách?
Asseco realizuje akvizície firiem, ktoré buď posilnia jej spôsobilosť v jednotlivých sektoroch, alebo poskytnú príležitosť pre vstup na nové geografické trhy. V tejto oblasti budeme aj naďalej aktívni. V rámci skupiny Asseco máme v pláne zrealizovať veľký konsolidačný projekt s posilnením pozície Slovenska. V tejto chvíli vám však ostatné detaily ešte nemôžem prezradiť.

Chystáte v súvislosti s rozširovaním biznisu aj naberanie nových ľudí?
Celosvetovo Asseco zamestnáva viac ako 22-tisíc ľudí, pritom v strednej Európe je to viac ako dvetisíc pracovníkov. Mení sa trh a jeho požiadavky na informačné systémy. Potreba IT zdatných ľudí je tak stále aktuálna aj v našej spoločnosti.

Mnoho firiem sa v súčasnosti sťažuje na nedostatok kvalifikovaných ľudí. Týka sa tento problém aj vás?
Áno, je to pre nás výzva rovnako ako pre ostatné IT spoločnosti. Kvalitných mladých ľudí sa snažíme získať aj prostredníctvom našich programov ako je napríklad Trainee program či Program Referencia. Okrem toho sa neustále snažíme udržiavať dobré vzťahy s vysokými školami.

V čom vidíte hlavné výhody slovenského IT sektora oproti západnému svetu?
Keďže sme medzinárodná firma, na IT trh sa pozeráme komplexne. Výraznejší rozdiel v porovnaní s vyspelejšími ekonomikami je v tom, že slovenský zákazník je konzervatívnejší a opatrnejší, pokiaľ ide o vlastné dáta. Ide napríklad o využívanie outsourcingu a cloudových riešení a služieb. Musím však povedať, že v poslednom období dochádza aj v tejto oblasti k zmenám a rastie záujem zákazníkov o outsourcing jednoduchších IT služieb.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:43