Reuters
StoryEditor

Nemecko zavádza radikálnu novinku, na ktorú doplatia aj Slováci. Okolité krajiny sa búria a chcú podať žalobu

24.03.2017, 09:43
Autor:
ČTKČTK
Bezplatné nemecké diaľnice už budú iba minulosťou. Pozrite sa, koľko budeme musieť na ich cestách zaplatiť.

Zavedenie mýta pre osobné autá v Nemecku od roku 2019, ktoré dnes schválil tamojší Spolkový snem poburujú okolité krajiny. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho považuje za diskriminačný. Novinárom to povedal v Prahe pred odletom na summit EÚ do Ríma.

Česko by sa mohlo pripojiť k chystanej žalobe ďalších krajín proti nemeckému opatreniu, ak na to budú dostatočné argumenty, uviedol Sobotka. Opatrnejší prístup má zatiaľ minister dopravy Dan Ťok (za ANO), ktorý chce počkať na analýzu pravidiel nemeckého mýta.

Odpor krajín
Sobotka opatrenia považuje za diskriminačné. "Nemyslí si to len Česká republika, ale pokiaľ viem, tak aj Rakúšania, Poliaci a mnoho ďalších krajín," uviedol.

Teraz české úrady spracujú analýzu textu normy, ktorý bol nakoniec schválený, uviedol premiér. "Je tu skupina krajín, ktorá chce na toto nemecké rozhodnutie podať žalobu, ak tu budú reálne argumenty na stole, tak by sa Česká republika mohla k tejto žalobe pripojiť," povedal Sobotka.

Minister dopravy Ťok dostal od Sobotku za úlohu, aby sa záležitosti aktívne venoval. V okamihu, keď už by k podaniu žaloby malo dôjsť, by mal Ťok vláde predložiť správu s odporúčaním, či by sa k nej Česko malo pridať. "Mali by sme sa snažiť, aby Nemecko túto legislatívu ešte upravilo," uviedol Sobotka.

"Každý štát má právo vyberať diaľničné poplatky, aby mal peniaze na opravy a výstavbu. Na druhej strane je sporné, či rôznymi daňovými zľavami pre nemeckých vodičov prenášať toto financovanie ciest na cudzincov, teda aj na českých občanov," uviedol dnes Ťok.

Poplatky v Nemecku
Vodiči osobných áut budú musieť od roku 2019 platiť za jazdu na nemeckých diaľniciach. O zavedení mýta dnes hlasmi nemeckej vládnej koalície rozhodol Spolkový snem.

Opatrenia kritizované nemeckou opozíciou i niektorými európskymi štátmi sa citeľne dotkne aj slovenských vodičov. 

Do 130 eur
Výška mýta sa bude líšiť v závislosti od objemu motora a množstva emisií. Desaťdňový poplatok sa bude pohybovať v rozmedzí od 2,5 eura do 25 eur, dvojmesačný od 7 do 50 eur. Najdrahšie ročné mýto vyjde na 130 eur.

Nemecko už síce zákon o mýte pre osobné autá schválilo v roku 2015, pre výhrady Európskej komisie a protestom susedných krajín ho ale doteraz nezaviedlo. Európska komisia pôvodnú normu považovala za diskriminačnú a spolkovú republiku vlani v septembri žalovala na únijnom súde. Po zhruba dvoch mesiacoch sa obe strany dohodli na kompromise.

Len pre zahraničných
Aj nový návrh ale počíta s tým, že diaľničné poplatky budú de facto platiť len zahraniční vodiči. Vodiči áut registrovaných v Nemecku mýto síce tiež zaplatia, neskôr sa im ale o zaplatenú čiastku zníži daň z motorových vozidiel. Majitelia najekologickejších áut s veľmi nízkymi emisiami získajú dokonca ešte väčšiu úľavu, než koľko zaplatia na diaľničných poplatkoch.

Schválený systém však kritizuje niekoľko európskych krajín, podľa ktorých je naďalej diskriminačný voči zahraničným vodičom. Rakúsko kvôli nemu hrozí žalobou, sa skepsou na neho hľadí aj Česko.

01 - Modified: 2024-04-25 14:38:19 - Feat.: - Title: Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 03 - Modified: 2024-04-25 13:37:39 - Feat.: - Title: Nemecká novinárka Tekkalová získala Cenu za slobodu tlače 04 - Modified: 2024-04-25 12:25:06 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:03