TASR/MPaRV SR
StoryEditor

Na Slovensko dorazilo 21 ton nakazeného mäsa. Rozposlali ho do desiatok reštaurácií

31.03.2017, 10:01
Autor:
TASRTASR
Ukázalo sa, že brazílske mäso nakazené salmonelózou na Slovensko doviezli cez Holandsko a Poľsko.

Veterinárni inšpektori našli v Bratislave brazílske mäso nakazené salmonelózou. Informovala o tom dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) za účasti ministra zdravotníctva Tomáš Druckera (nominant Smeru-SD), šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefa Bíreša a zástupkyne hlavného hygienika, Úradu verejného zdravotníctva SR Ivety Tuskovej.

21 ton nakazeného mäsa
"Na Slovensko bolo cez Holandsko a Poľsko dovezených až 21 ton tohto nakazeného brazílskeho mäsa. Naši veterinárni inšpektori okamžite nariadili jeho sťahovanie, bolo totiž rozdistribuované až do 54 reštaurácií po krajine. Aj vzhľadom na závažnosť tejto situácie sme sa rozhodli s pánom ministrom Druckerom apelovať na slovenských spotrebiteľov. Zdravie máme len jedno, investujme doň a nepozerajme len na cenu," uviedla Matečná.

MPRV SR v rámci preventívnych opatrení nariadilo predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Počet kontrolovaných vzoriek ŠVPS vzrástol z 237 na 341 produktov.

"Doterajšie laboratórne testy preukázali 17 nevyhovujúcich vzoriek. V jednom z týchto brazílskych produktov - produkt značky SEARA 'Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu solené' v 2 kg balení, výrobca spoločnosť Agricola Jandelle, sme zistili Salmonellu kmeňa Heidelberg. Kontroly vykonávame aj naďalej, zameriavame sa hlavne na prevádzkovateľov, ktorí vlastnia sklady a obchodujú s touto komoditou vo väčšom množstve a dodávajú ho reštauráciám a konečným spotrebiteľom," spresnil Bíreš.

Testy na konzervačné látky, aj na prítomnosť salmonely podľa neho stále pokračujú. Pri žiadnej z testovaných vzoriek zatiaľ neboli objavené chemické látky, ktorými sa v Brazílii malo upravovať pokazené mäso.

Exemplárne tresty
V záujme spotrebiteľov v Brazílii aj v zahraničí sú tí, ktorí v kauze brazílskeho mäsa pochybili, exemplárne potrestaní. "Pripomeňme, že 99,6 percenta brazílskych závodov produkujúcich mäso pracuje v súlade s medzinárodnými hygienickými požiadavkami a nie sú zapojené do nezrovnalostí," konštatuje v stanovisku k aktuálnej situácií s brazílskym mäsom veľvyslanectvo Brazílie na Slovensku.

Zo 4837 schválených mraziarenských zariadení bol podľa neho brazílskymi a európskymi úradmi zakázaný vývoz 21 zariadeniam, čo zodpovedá 0,43 percenta z celkového počtu. "V Brazílii a ani v zahraničí nebol k dnešnému dňu zaznamenaný žiadny prípad spotrebiteľa, u ktorého by sa prejavili zdravotné problémy po konzumácii brazílskeho mäsa monitorovaného zdravotníckymi orgánmi Ministerstva poľnohospodárstva, chovu dobytka a zásobovania (MAPA)," konštatuje sa v stanovisku.

Operácia brazílskej federálnej polície, pripravovaná dva roky na základe sťažností v jednotlivých prípadoch korupcie a rozbehnutá 17. marca tohto roka, ukazuje podľa veľvyslanectva dôkladnosť brazílskej demokracie, autonómiu jej inštitúcií a transparentnosť, s ktorou sa brazílska vláda venuje boju proti korupcii vo všetkých oblastiach vládneho pôsobenia.

Brazílsky mäsový priemysel si podľa veľvyslanectva krajiny udržiava štandard kvality a prísny systém fytosanitárnej kontroly. Hlavné ázijské trhy, ktoré pôvodne pozastavili dovoz mäsa, ho zasa po nevyhnutných vysvetleniach obnovili, dodáva v stanovisku.

01 - Modified: 2023-12-15 14:16:28 - Feat.: - Title: Slovensko vo výstražnom systéme: Ľudia kúpili pokazené mäso, Maďari zas zhabali proteín zo Šale 02 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Horšie sú na tom iba Česi. Naša krajina dlhodobo nevie vykynožiť nebezpečnú infekciu 03 - Modified: 2023-08-16 12:45:46 - Feat.: - Title: Nebezpečné poľské mäso v kebabe. Rakúsko hlási prvé úmrtie, infikovaní sú naprieč Európou 04 - Modified: 2023-07-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Zdravotným problémom sa nevyhnete ani v lete. S týmito sa stretnete najčastejšie 05 - Modified: 2023-01-20 08:26:05 - Feat.: - Title: ​Exšéf PPA mal dostať na úplatkoch 400-tisíc eur. Som za blbca, ponaučenie je, že som mal kradnúť, vyhlásil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:47