Reuters
StoryEditor

Trump sa obklopil mimoriadne bohatými ľuďmi. Biely dom zverejnil ich majetky

01.04.2017, 13:05
Autor:
ČTKČTK
Administratíva nového amerického prezidenta sa označuje za jednu z najbohatších v histórii USA.

Ivanka Trumpová a jej manžel Jared Kushner (na snímke) zostávajú spojení s rozsiahlym majetkom v hodnote až 740 miliónov dolárov. Vyplýva to zo správy, ktorú Biely dom v piatok. Týka sa majetkových pomerov približne 180 pracovníkov administratívy.

Dcéra prezidenta Donalda Trumpa Ivanka sa má stať otcovou asistentkou, jej manžel Jared je Trumpovým poradcom. Majetok Donalda Trumpa ani viceprezidenta Mikea Pencea do správy zahrnutý nie je.

Stámiliónové majetky

Podľa agentúry Reuters správa ukazuje, že Trump je obklopený mimoriadne bohatými ľuďmi. Správa podáva informáciu o majetkových pomeroch pracovníkov pred ich vstupom do vládnych služieb.

Gary Cohn, ktorý riadi Národnú ekonomickú radu, má podľa dokumentu majetok v hodnote medzi 253 až 611 miliónmi dolárov. Rok pred nástupom do Bieleho domu sa jeho ročný príjem pohyboval okolo 77 miliónov dolárov.

Ivanka Trumpová si podľa denníka The New York Times ponecháva podiel v Trumpovom medzinárodnom hoteli vo Washingtone, ktorý je blízko Bieleho domu, a podľa správy z neho Ivankine príjmy medzi januárom 2016 a tohtoročným marcom predstavovali až päť miliónov dolárov.

Trumpov hlavný stratég Stephen Bannon priznal do správy príjem 191-tisíc dolárov z firmy Breitbart News Network, 125-tisíc dolárov z Cambridge Analytica, ktoré obe pracovali pre Trumpa pri jeho kampani. Ďalších 61-tisíc dolárov mu zaplatila konzervatívna nezisková organizácia Government Accountability Institute a všetky tri tieto spoločnosti podporuje finančník a jeden z najväčších darcov republikánov Robert Mercer a jeho dcéra Rebekah.

Hlavným Bannonovým majetkom je konzultačná firma Bannon Strategic Advisors, ktorej cena sa odhaduje na päť až 25 miliónov dolárov. Vlastní tiež bankové konto s viac ako dvoma miliónmi dolárov a nehnuteľnosti v hodnote presahujúcej desať miliónov dolárov.

Hovorkyňa zarobila za rok 840-tisíc

Trumpova hovorkyňa Kellyanne Conwayová si vlani zarobila cez 840-tisíc dolárov a hodnota jej majetku sa pohybuje podľa NYT medzi 11 a 44 miliónmi dolárov.

Trumpova administratíva sa označuje za jednu z najbohatších v dejinách USA. Majetok jej vysoko postavených členov sa podľa agentúry Bloomberg odhaduje na 12 miliárd dolárov.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer o správe v piatok povedal, že "ľudia teraz vidia zaujímavú vec - ktorá by sa mala sláviť - totiž, že prezident priviedol do svojej administratívy, a najmä do Bieleho domu, mnoho schopných ľudí".

Demokratickí poslanci upozorňujú na možný konflikt záujmov v prípade Kushnera, ktorý je zapojený rovnako ako Trump do newyorského realitného prostredia.

V piatok bol tiež zverejnený plán, ako sa má Kushner odpútať od rozsiahleho podnikania, ktoré riadil spolu so svojím otcom. Kushner vystúpil z vedenia vo viac ako 200 podnikoch rodinnej firmy, ale podľa NYT môže stále požívať zisk z mnohých z nich.

Larry Noble, ktorý v minulosti pracoval ako poradca pre federálnu volebnú komisiu, povedal, že tento plán nie je dostatočný. "Aj keď je vystúpenie z vedenia podnikov významný krok, (Kushner) má stále prospech z týchto podnikov a predstavuje možnosť konfliktu záujmov," povedal Noble.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:03