StoryEditor

Tesla hlási rekordné predaje elektromobilov

04.04.2017, 00:00
Firmu čaká výroba Modelu 3, ktorý má spoločnosť dostať do zisku.

Automobilka Tesla rozbehla prvý kvartál tohto roka úspešne. Oproti vlaňajšiemu štartu fiškálneho roka predala o 69 percent viac elektromobilov, čo je pre Teslu historický rekord. Analytici odhadovali, že predaných áut bude približne 24-tisíc, nakoniec to bolo o tisícku viac. Mierne populárnejší bol Model S, ktorého sa predalo o niečo viac ako 13 500 kusov. Väčších áut SUV Model X sa predalo 11 500 kusov. Neustále stratovú automobilku z kalifornského Palo Alta čaká už o tri mesiace dôležitý krok. A síce začiatok sériovej výroby Modelu 3, ktorý má drahé elektromobily priblížiť masám.

Model 3 má byť záchranou
Aktuálne výsledky a opätovné rozbehnutie predaja po problémoch so systémom autopilota môže Elona Muska tešiť. „Rast produkcie je určite dobrým signálom pre investorov, avšak je otázne, či dokáže Tesla zvyšovať produkciu vytýčeným tempom,“ tvrdí Tomáš Rajtar, analytik J&T Banky. Koncom tohto roka chce Tesla vyrábať päťtisíc áut týždenne a budúci rok sa má toto číslo zdvojnásobiť.

Práve Model 3, teda akési ľudové vozidlo, by malo stratovú spoločnosť vykúpiť z finančných problémov, ale zatiaľ spôsobuje viac škody ako úžitku. Automobilka už niekoľko rokov bojuje s nedostatkom kapitálu na stavbu Gigafactory v Nevade, kde sa má auto sériovo vyrábať. „Tento model je kľúčový pre ďalší rozvoj spoločnosti a celej jej elektromobilovej vízie. Mal by byť lacný čo by malo výrazne podporiť rozšírenie predaja tejto značky,“ tvrdí Tomáš Očenášek, analytik spoločnosti Colosseum. Cena nového automobilu má byť približne 30-tisíc dolárov a dopredu si ho objednalo už takmer pol milióna zákazníkov.

Problémom pre neziskovú firmu je aj čoraz náročnejšie zháňať financie na svoje ambiciózne projekty. Najnovšie Tesle pomohol predaj piatich percent akcií čínskej firme Tencent Holding. Tá za podiel zaplatila 1,8 miliardy dolárov. Podľa odborníkov je aj táto finančná injekcia vítanou pomocou, ktorá pomôže s rozširovaním výrobných kapacít automobilky. „Tesla sa po tejto transakcii dostala na trhovú kapitalizáciu 45,4 miliardy dolárov, čím sa dostala bližšie k automobilke Ford Motor, ktorá produkuje milióny vozidiel ročne,“ tvrdí Rajtar.

O rok v zisku
Elon Musk očakáva, že budúci rok bude konečne ziskový, aj keď čísla tomu zatiaľ nenasvedčujú. „Dlh spoločnosti za rok 2016 narástol o dvojnásobok, ale to možno skôr vnímať ako opatrenie nutné pre vývoj a výrobu nového modelového radu. Rast tržieb túto iniciatívu vysvetľuje,“ tvrdí Matej Krajčovič, analytik spoločnosti Capital Markets. Strata sa vlani pohybovala na úrovni 773 miliónov dolárov, v roku 2015 atakovala 900-miliónovú hranicu.

Popri Tesle sa Elonovi Muskovi v posledných dňoch darilo aj so spoločnosťou Space X, ktorá má na starosti výskum vesmíru. Časť jeho rakety Falcon sa druhýkrát dostala do vesmíru a dokázala sa bez problémov vrátiť naspäť. Muskovi to však nestačí. Chce tú istú raketu poslať do vesmíru hneď dvakrát v priebehu 24 hodín.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.



Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:42