StoryEditor

Prekonala ťažké časy a dnes profituje. Odevy od prvotriednej slovenskej fabriky kupuje armáda i nemecká polícia

05.04.2017, 00:00
Dušan Weis so svojou textilnou fabrikou Itimex spolupracoval aj so známou módnou značkou Escada. Dnes šije výrobky pre módne spoločnosti, ako napríklad Nehera, ale aj pre dopravné podniky či olympijské tímy.

Hospodárske noviny prinášajú seriál o tom, ako vyzerá práca na miestach, o ktorých pravidelne píšu.

Viete, čo majú spoločné nemecký a rakúsky policajt, letuška spoločnosti Austrian, armádny pilot Slovenskej republiky, nemecká olympijská výprava a Sagan? Sveter. Málokto dnes vie, že na Slovensku máme prvotriednu textilnú fabriku, ktorá sa špecializuje na výrobu úpletov. O práci firmy Itimex svedčí aj to, že sa sústreďuje hlavne na nemecký, rakúsky a švajčiarsky trh. A o prácu núdzu nemá. V minulosti šila pre Lacoste, Escadu aj slovenskú Neheru. Aj keď množstvo výrobkov má štítok Made in Germany, vyrobené boli na Slovensku a na pultoch zahraničných luxusných predajcov ich kúpite za päťnásobok výrobnej ceny. „O konkrétnych značkách hovoriť nemôžem. Keby som ich prezradil, otočili by sa mi chrbtom i ostatní,“ reaguje majiteľ spoločnosti Dušan Weis na otázku, či mu neprekáža, že na výrobku zarába minimum, zatiaľ čo predajca si naň prihodí aj 300 eur.

Na počiatku bola priadza
Keď som vystúpil v Šahách, bol som najskôr nemilo prekvapený. Priestory výroby sa nachádzajú v objekte bývalých vojenských kasární, ktoré boli dva roky opustené. V roku 1965 sa do nich presťahovala spoločnosť Pleta, predchodca Itimexu, a do budov sa zrejme veľa neinvestovalo. Málokto by však povedal, že vo vnútri je pracovisko slovenských pletárov na vysokej úrovni.

Na začiatku pletacieho procesu je nutne potrebná priadza, ktorú do výroby dodávajú externé firmy. Nejde však o lacnú náhradu z tretích krajín. Samotná priadza je základom a podnik ju objednáva iba od overených dodávateľov z Talianska, Rakúska a Nemecka. Každý jeden úplet musí byť navrhnutý v grafickom programe, na počítači a v špeciálnom softvérovom programe od firmy Stoll. Len cena tohto stroja je päťtisíc eur, softvér stojí desiatky tisíc....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:28