Petr Topič, MAFRA
StoryEditor

Česi prestali umelo oslabovať korunu. Ako bude vyzerať ďalší vývoj?

06.04.2017, 15:30
Prečítajte si názory odborníkov na ukončenie intervencií.

Česká národná banka dnes s okamžitou platnosťou ukončila režim devízových intervencií. Banka tak nebude brániť v posilňovaní koruny pod hranicu 27 korún za euro.

​Banka voči českej mene intervenovala od novembra 2013, hlavným dôvodom boli obavy z možnej deflácie.

Čo si o tomto kroku myslia oslovení analytici? Aké sú ich predpoklady o ďalšom vývoji?

Prečítajte si ich odpovede. 

Ján Jursa, analytik spoločnosti Capital Markets:  "Aj keď intervencie ČNB už skončili, krátko po tomto rozhodnutí nevidíme očakávané posilnenie koruny. Hlavným dôvodom je zrejme veľký príliv peňazí do koruny s cieľom zarobiť na špekuláciách. Všetci tí, ktorí nakúpili českú korunu a čakali na tento deň ju teraz chcú predať, čo menu oslabuje. Z dlhodobého hľadiska ale môžeme očakávať posilnenie českej meny."

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "Koncom marca skončil tvrdý záväzok ČNB o tom, že nepustí kurz pod 27 korún za euro. Od tej chvíle mohlo prísť k exitu kedykoľvek v priebehu druhého kvartálu. Nastalo to len týždeň po ostatnom zasadnutí ČNB. Dôvodov na to, aby centrálna banka odišla z trhu bol dostatok. Jednak inflácia sa odrazila a zároveň banka dodala, že je čoraz istejšia o tom, že bude plniť inflačný cieľ aj v budúcnosti a jednak ekonomika Českej republiky robustne rastie.

Navyše, ČNB tlačila päta v podobe rýchleho rastu devízových rezerv, ktoré presiahli 60 percent HDP, čo z dlhodobého hľadiska vytvára riziká pre finančnú stabilitu a problémom je tak veľké rezervy aj spravovať. Vzhľadom na to, že na trhu je veľa špekulatívnych pozícií na korunu, a trh je extrémne dlhý v nej, koruna po ukončení kurzového záväzku zatiaľ výrazne neposilňuje.

Je problém nájsť protistranu, ktorej by špekulanti predali koruny a realizovali zisk. V najbližšom čase tak možno očakávať volatilitu s možnosťou aj dočasného oslabenia kurzu koruny nad úroveň 27,00 korún za euro, kým sa vyčistí trh od horúcich peňazí. Zo strednodobého hľadiska by však koruna mala voči euru posilňovať, pričom jej férová hodnota sa nachádza hlboko pod hodnotou 25 korún za euro."

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Udržiavanie stropu pre kurz českej koruny voči euru bol o nákladnou záležitosťou. Od zavedenia stropu koncom roka 2013 minula ČNB na intervencie viac ako 20 miliárd eur. Hodnota týchto devízových rezerv bude s posilňujúcou korunou v korunovom vyjadrení klesať a zhoršovať tak výsledky hospodárenia ČNB.

Po tom, čo sa inflácia dostala nad dvojpercentný cieľ, dôvody pre túto nákladnú "antideflačnú" operáciu pominuli, a teda ČNB pustila korunu plávať.

Vzhľadom na to, koľko je na trhu špekulantov, očakávame, že to bude určitý čas lietať. Potom by sa z nášho pohľadu česká koruna mohla voči euru dostať na úrovne spred "zafixovania meny", teda niekde k 25 korún za euro. A dokonca by mohla ísť ešte vyššie, keďže rozdiel v úročení medzi ČR a eurozónou, ktorý je hlavným ťahúňom vývoja na devízových trhoch, medzičasom kvôli opatreniam ECB (negatívne sadzby, kvantitatívne uvoľňovanie) narástol v prospech českej koruny.

Všetko však bude záležať od ČNB, či bude ochotná pripustiť silnejšie posilnenie koruny, pretože ona môže pokojne ďalej intervenovať proti jej posilneniu. Podobne to robí aj švajčiarska centrálna banka, ktorá po odstránení stropu voči euru ďalej intervenuje na devízových trhoch."ň

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex:"Koruna zatiaľ mierne posilnila. Trh ale nakúpil tzv. short pozície, čiže investori krok ČNB očakávali a sú pripravení v najbližšom čase rýchlo predať české koruny. To môže spôsobiť na trhu výkyv, keď koruna krátkodobo oslabí. V tom je rozdiel oproti švajčiarskemu franku, keď investorov uvoľnenie prekvapilo a frank hneď prudko posilnil."

01 - Modified: 2023-12-31 07:49:00 - Feat.: - Title: Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom 02 - Modified: 2023-05-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Chorvátski hotelieri využili euro na zdraženie služieb 03 - Modified: 2023-04-23 12:14:19 - Feat.: - Title: Analytici očakávajú ďalšie posilnenie českej koruny, môže pokoriť hranicu 23 Kč za euro 04 - Modified: 2023-04-13 13:20:58 - Feat.: - Title: Česká koruna stále posilňuje, prelomila hranicu 23,30 CZK/EUR. Stalo sa tak prvý krát od roku 2008 05 - Modified: 2023-03-29 14:26:23 - Feat.: - Title: Česká národná banka svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:43