Reuters
StoryEditor

Dopad posilnenia koruny na Čechov. Čo už je lacnejšie a čo ešte zlacnie?

06.04.2017, 18:14
Autor:
TASRTASR
V letných mesiacoch môže byť kurz koruny ešte výhodnejší.

Po správe o ukončení intervencií Českej národnej banky (ČNB) a následnom posilnení českej koruny obyvateľom susednej krajiny už zlacneli nákupy tovarov v zahraničných internetových obchodoch aj dovolenky od rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií (CK). Ale na zníženie cien spotrebného tovaru v českých obchodoch a zájazdov v domácich CK si budú musieť ľudia ešte chvíľu počkať, zhodujú sa analytici.

"Kľúčové bude, či silnejšia koruna vydrží. Spotrebný tovar, ktorý teraz vidia ľudia v obchodoch, budú chcieť obchodníci predať za súčasné ceny, pretože posilnenie je len mierne," uviedol pre portál ihned.cz analytik Komerční banky Marek Dřímal.

​Ale silnejšia koruna už ovplyvnila nákupy v zahraničných internetových obchodoch. "Zlacnenie je zatiaľ mierne, zhruba o 1,25 percenta, ale aj tak je výhodnejšie nakupovať v zahraničných e-shopoch teraz, než pred ukončením intervencií," dodal Dřímal.

Dovolenkárom však analytici radia počkať, až sa kurz koruny ustáli. Inými slovami, nekupovať devízy s veľkým predstihom. Navyše, v letných mesiacoch môže byť kurz koruny ešte výhodnejší.

"Podľa nášho odhadu by sa kurz koruny k euru mohol v letných mesiacoch pohybovať okolo úrovne 26,50 Kč za euro. Je to však špekulácia, ktorá nemusí vyjsť. Kurz koruny je po ukončení intervencií tak trochu ruleta," povedal Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Čo sa týka cien dovoleniek, české CK tvrdia, že u väčšiny teraz predávaných zájazdov si ceny predplatili s predstihom za kurz 27 CZK/EUR a do cien zájazdu na leto sa posilnenie koruny nepremietne. Kde ale ľudia posilnenie koruny zaznamenajú ihneď, je nákup zájazdov alebo leteniek predávaných zahraničným spoločnosťami.

"Napríklad, zájazdy od rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií, ktoré ponúka Student Agency, po konci intervencií zlacneli. Ceny sa totiž prepočítavajú v okamihu nákupu v rezervačných systémoch," potvrdila Klára Majíčková, tlačová hovorkyňa Student Agency.

​Pozrite si aj tlačovku k ČNB k ukončeniu intervencií:

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:28