Reuters
StoryEditor

Ryanair búra dlhoročné tabu. Aerolinka skoncuje so symbolom nízkonákladoviek

09.04.2017, 18:00
Autor:
jsjs
Írska spoločnosť ponúkne letenky s prestupom.

Letenka vždy iba na let z bodu A do bodu B, žiadne prestupy. Spoločne s plateným občerstvením či batožinou je to jeden zo symbolov nízkonákladových aeroliniek. Najväčšia európska aerolinka Ryanair sa však s touto praxou rozhodla skoncovať.

"Ako rozširujeme svoju sieť, zákazníci budú mať po prvýkrát možnosť kúpiť si aj letenku na nadväzujúce lety. Neskôr im ponúkneme aj letenky spolupracujúcich dopravcov," povedal šéf marketingu Kenny Jacobs.

Zásadná zmena

Novinku má firma začať testovať na svojej základni v Ríme na letisku Fiumicino od konca apríla. Na rozdiel od iných dopravcov ale musia počítať cestujúci s dlhými prestupmi: minimálna doba pre prestup na jednej letenke budú tri hodiny, bežne sa predávajú letenky s transferom i pod jednu hodinu. Firma chce ponukou prestupov zacieliť ešte viac hlavne na firemných zákazníkov, ktorí sa môžu s prestupom dostať na viacero letísk, kam nikto iný nelieta.

Ryanair tak kopíruje správanie menších konkurentov, ktorí sa už k podobnému kroku rozhodli skôr, napríklad Vueling, Norwegian alebo Eurowings. Pre firmu ide o zásadnú zmenu: predtým napríklad šéf Ryanairu Michael O'Leary od letov s prestupom odrádzal.

Poistení na meškanie

Lietať len z bodu A do bodu B je pre dopravcov jednoduchšie, odpadajú problémy napríklad s čakaním na cestujúcich z iného oneskoreného letu alebo náklady na kompenzácie pre pasažierov, ktorí kvôli oneskoreniu nestihnú nadväzujúce lety. Letenky nízkonákladových dopravcov s prestupom začali už skôr kombinovať niektorí predajcovia leteniek, ktorí sú na prípadné zmeškanie nadväzujúceho spoja poistení.

Ryanair plánuje rozšíriť ponuku prestupov aj na lety iných dopravcov, najmä u diaľkových liniek. Predbežnú dohodu má s írskym Aer Lingus a nórskym Norwegian, ktorý tento rok výrazne posilňuje spojenie Európy a USA.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-03 11:34:46 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov 04 - Modified: 2024-03-01 15:39:51 - Feat.: - Title: Ryanair zhoršil prognózu pre nový finančný rok pre meškajúce dodávky Boeingov 05 - Modified: 2024-02-27 09:30:00 - Feat.: - Title: Zlá správa pre slovenských turistov. Ryanair chce zdražiť letenky až o 10 percent, hrozí aj obmedzenie letných spojov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:56