StoryEditor

Česká polícia vynoví vozový park. Po rokoch sa odvracia od škodoviek

12.04.2017, 10:14
Autor:
jsjs
Českí muži zákona dostanú autá vyrobené v Česku od automobilky Hyundai.

Automobilka Hyundai získala od českej štátnej správy doteraz najväčšiu zákazku v histórii. V tendri na dodávku policajných vozov vyhrala so svojimi vozmi Tucson a porazila Škodu Auto. Aj napriek očakávanej súdnej dohre je už zmluva uzavretá.

Kontrakt a detaily o súťaži zverejnilo ministerstvo vnútra na svojom profile obstarávateľa. Celkom má polícia kúpiť od Hyundai Motor Czech 809 vozidiel za 337 miliónov korún (12,6 milióna eur). Hyundai bol v súťaži výrazne najlacnejší. Cenu niektorých modelov oproti základnej cene so započítaním policajnej výbavy znížil až o 72 percent.

Výrazne nižšie ceny

Polícia má podľa zmluvy získať celkom 652 vozidiel Hyundai Tucson s benzínovým motorom 1,6 T-GDI s výkonom 130 kW s manuálnou prevodovkou, s rovnakým motorom a sedemstupňovou automatickou prevodovkou a pohonom všetkých štyroch kolies potom 157 kusov. Podľa zmluvy má Hyundai všetky vozidlá dodať do konca tohto roka.

Hyundai

Vysúťažená cena je výrazne nižšia, než za koľko model Tucson ponúka automobilka bežným zákazníkom. Jeho cena začína v Česku na 539-tisíc korunách (vyše 20-tisíc eur), v spomínanej konfigurácii je bez policajného vybavenia v cenníku podľa zmluvy za 596-tisíc korún (vyše 22-tisíc eur) s manuálnou prevodovkou s pohonom dvoch kolies a za 691-tisíc (takmer 26-tisíc eur) za štvorkolku s automatickou prevodovkou.

Škoda bojuje

Hyundai ich polícii dodá za 381 - 494 tisíc korún (14 - 18-tisíc eur) vrátane policajnej výbavy, ktorá má hodnotu až 200-tisíc korún (7 500 eur) na jedno auto. Hyundai tak nové vozidlá zlacnil o 60 až 72 percent z bežnej ceny. Ceny sú uvádzané vrátane DPH.

Políciu tak čaká po rokoch so škodovkami veľká výmena vozového parku. Aj naďalej však zostane pri autách z Česka. Tucson sa vyrába v závode Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošoviciach.
Tender bol nakoniec súbojom Škody Auto a Hyundai. Ponuku predložila ešte spoločnosť Auto Palace Spořilov, tá bola ale kvôli nesplneniu podmienok vyradená.

Proti výsledkom súťaže bojuje ešte Škoda Auto, prípadné víťazstvo na súde ale nebude mať na výsledok vplyv, zmluva je už podpísaná. Škoda bola v súťaži nakoniec zhruba o štvrtinu drahšia.

Mimoriadne nízka cena

Súťaž trvala takmer rok. Z verejne dostupných dokumentov na profile zadávateľa napríklad vyplýva, že ministerstvo vnútra v lete dalo za pravdu Škode Auto kvôli sťažnosti na mimoriadne nízku cenu Hyundaiov, prvý výber zrušilo a vymenovalo novú komisiu. Nová komisia ale námietky Škody zamietla.

Škoda napádala aj to, ako Hyundai splnil technické podmienky. Polícia dopytovala autá v prevedení hatchback, sedan alebo kombi, nakoniec ale vybrala vozidlá kategórie SUV. Škoda podľa zápisu argumentovala, že Tucson bol schválený v deň podania ponúk len ako "viacúčelové vozidlo", súčasne upozorňuje na vyššiu spotrebu takých áut.

Polícia objednala viac áut 

Ministerstvo taký výklad odmietlo. "Už tým, že centrálny zadávateľ v rámci technickej špecifikácie požadovaných vozidiel použil pojem typ, dal jednoznačne najavo, že mu ide skutočne o uzavretie rámcových zmlúv na dodávky vozidiel, určitého typu, nie konkrétnu homologizáciu," uviedlo ministerstvo

Súčasne Škoda napadla aj rozmery batožinového priestoru: v niektorých častiach zákazky chcela polícia najmenej 500 litrov batožinového priestoru. To plní Tucson podľa oficiálnej prezentácie len v prípade, keď auto nemá rezervu. Ministerstvo takúto námietku odmietlo s tým, že rezerva nie je v povinnej výbave.

Polícia nakoniec za autá zaplatí menej, než čakala, preto využila svoje právo v zmluve a áut si nakoniec objedná viac. Podľa súťažných podkladov mal víťaz dodať 616 vozidiel, nakoniec ich polícia objednala podľa zmluvy ešte o takmer dvesto viac. Podmienky súťaže to umožňovali.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:54