StoryEditor

Verím, že Mochovce sa predražovali naposledy. Štát už stráca trpezlivosť

Dostavba jadrovej elektrárne bude drahšia kvôli zvyšovaniu bezpečnostných parametrov, ale aj nezvládnutému manažmentu väčšinového akcionára, povedal pre Hospodárske noviny minister hospodárstva Peter Žiga.

Ešte v roku 2008 sa počítalo s tým, že dostavba jadrovej elektrárne Mochovce bude stáť 2,8 miliardy, dnes je rozpočet nafúknutý na 5,4 miliardy eur. Takýto nárast oprávnene vyvoláva pochybnosti o efektívnom nakladaní s peniazmi. Za predražovanie výstavby by mal buď niekto niesť zodpovednosť alebo následky, povedal minister hospodárstva Žiga.

Veríte tomu, že sa Mochovce niekedy dostavajú?
Verím tomu. Keď sa pozrieme na podobné projekty vo svete, pri každom došlo k zvyšovaniu rozpočtu a predlžovaniu termínov. Objektívnym dôvodom, prečo sa zvyšoval rozpočet aj v Mochovciach, bola havária v jadrovej elektrárni vo Fukušime. Kvôli nej sa zvyšovali bezpečnostné parametre.

Subjektívne dôvody Slovenských elektrární nevnímam pozitívne. Štát nemá manažérsku kontrolu v Slovenských elektrárňach, nemáme možnosť vstupovať do dostavby. Možno by bolo pochopiteľnejšie aj pre nás, aj pre verejnosť, keby sa informácie o dostavbe neskrývali na úrovni operatívneho vedenia Slovenských elektrární alebo niekde v inžinierskych kanceláriách v Ríme.

Štát ako akcionár v Slovenských elektrárňach však má možnosť vytvárať tlak, aby sa zamedzilo zdražovaniu a predlžovaniu výstavby.
Na poslednom valnom zhromaždení Slovenských elektrární sme si stanovili podmienky. Súhlasili sme so zvýšením rozpočtu Mochoviec iba v prípade, že financovanie zvýšenia zabezpečí väčšinový akcionár.

Je to dostatočná páka na to, aby sme mohli povedať, že toto bolo poslednýkrát, čo sa Mochovce predražovali?
Stanovili sme si viacero podmienok. Napríklad sme požadovali zmenu organizačnej štruktúry, aby boli niektoré procesy pod kontrolou členov predstavenstva. Vždy to malo byť poslednýkrát. Verím, že tentoraz to tak bude. Už neexistujú žiadne zásadné dôvody na to, aby rozpočet rástol.

Štát si tiež na valnom zhromaždení presadil, aby mal väčší prehľad o tom, ako sa v Mochovciach nakladá s financiami. Máte vnútorné pochybnosti, že nedochádzalo k efektívnemu nakladaniu s peniazmi?
Na začiatku mala celá výstavba stáť asi 1,8 miliardy eur. Dnes sme na sume 5,4 miliardy. Tento nárast vo vás oprávnene vyvoláva pochybnosti. Podmienený súhlas znamená, že keď väčšinový akcionár nezabezpečí financovanie dostavby, dostávame sa do bodu nula.

Nemohol si túto podmienku štát stanoviť už skôr?
Teraz sme si jednoducho povedali, že už dosť. Zvyšovanie na 4,6 miliardy eur v roku 2014 malo byť posledné. Nebaví ma hrať sa na mačku s myšou. Buď za to niekto nesie zodpovednosť, alebo nech nesie následky. Myslím si, že štát už stráca trpezlivosť.

Prečo trvalo desať rokov, kým štát stratil trpezlivosť?
Niektoré zvyšovan...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:56