StoryEditor

Spolumajiteľ Esetu pre HN: Snažíme sa byť v svetovej top trojke

28.04.2017, 00:00
Spolumajiteľ a spoluzakladateľ firmy ESET Peter Paško pre HN o ambíciách spoločnosti na trhu bezpečnostného softvéru.

Za svoju najväčšiu investíciu považujem ESET. Venoval som mu takmer všetky svoje zdroje, tvrdí Paško.

História spoločnosti ESET sa píše už tri desaťročia. Z firmy sa medzitým stal kľúčový hráč nielen v slovenskom, ale i v európskom meradle a jej hodnota sa každým rokom zvyšuje. Dokážete si predstaviť, že by ste raz predali svoj podiel v spoločnosti?
Nad predajom firmy asi nik z majiteľov neuvažuje. Nikto z nich to ani nenavrhol. Momentálne na stole nie je ani otázka, či by sa mal ESET pretransformovať na akciovú spoločnosť. Ak by aj niekto zo spoločníkov chcel svoju časť predať, ostatní majú predkupné právo. Svoju časť predávať nebudem, vďaka našej firme mám všetko, čo potrebujem. Úprimne, ani som neuvažoval, čo by som s tými peniazmi robil, asi by som bol nervózny z prípadnej devalvácie.

Ste príkladom úspešného človeka. Aký recept by ste poradili ľuďom, ktorí začínajú v biznise?
Základom je asi kombinácia nápadu, skromnosti, pracovitosti a šťastia. Šťastie spočíva v tom – byť v správnom čase na správnom mieste. Keď sme napríklad začínali s programom NOD, mali sme šťastie v tom, že sme nemuseli hľadať medzeru na trhu. V roku 1986 som mal IBM XT kompatibilný počítač a dostal sa mi doň vírus. Podarilo sa mi ho zistiť, analyzovať a odstrániť. Tak nejako sa začala vytvárať história firmy ESET. S Mirom Trnkom sme začali pracovať na antivírusovom programe NOD. Boli sme skromní, pracovití, nemysleli sme na bohatstvo.

To bolo ešte za socializmu...
Áno. Po čase prišla revolúcia a zrazu sa aj tu, vo vtedajšom Československu, otvorili možnosti na podnikanie a dvere do sveta. Zo skúsenosti však viem, že úspech prichádza jednoduchšie v tom prípade, ak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 04 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:45