TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Fico sa stretol s bieloruským premiérom. Vzájomný obrat oboch krajín je slabý, zhodli sa

27.04.2017, 20:12
Autor:
TASRTASR

Vzájomný obrat medzi SR a Bieloruskom dosiahol vlani 160 miliónov eur, pri medziročnom 2-percentnom raste. Uviedol to dnes v Bratislave premiér SR Robert Fico (Smer-SD) v úvode Slovensko–bieloruského podnikateľského fóra za účasti predsedu vlády Bieloruska Andreja Kobjakova.

"Zhodli sme sa s pánom premiérom, že takýto stav nemôžeme akceptovať. Preto sme sa s ním osobne zasadili za niekoľko projektov, u ktorých už boli aj podpísané memorandá a kde je veľká pravdepodobnosť podpisu ďalších dohôd, možno už dnes alebo v najbližších dňoch," priblížil Fico.

Potenciál vzájomnej spolupráce je podľa slovenského premiéra v tom, že oba štáty nemajú otvorené žiadne politické otázky. "Môžeme teda celý potenciál našich vzťahov sústrediť na ekonomickú spoluprácu," poznamenal.

Podľa Fica má každá z oboch krajín svoje špecifiká a svoje priority. "Slovensko je v strede Európy, je v schengenskom priestore a má euro. Bielorusko zas otvára priestor do euroázijskeho priestoru. Bol by som rád, aby Slovensko bolo mostom pre Bielorusko a Bielorusko aby bolo mostom pre Slovensko," vyhlásil slovenský premiér.

Fico zároveň pripomenul, že po svojej návšteve v novembri 2016 navštívil Bielorusko aj tento týždeň v utorok (25.4.). "Vidíme potenciál vo viacerých oblastiach, či už ide o farmaceutický priemysel, spracovanie dreva, poľnohospodárstvo, či energetiku. Ukazuje sa, že máme veľkú kapacitu v oblasti atómovej energie. S pánom premiérom sme sa dohodli, že budeme nad vzájomnou obchodnou spoluprácou osobne dohliadať. Želám si, aby doterajší, len 2-percentný ročný rast obratu v krátkom čase bol niekoľkonásobne vyšší," dodal premiér SR.

Podľa Kobjakova obrat vzájomnej výmeny žiadnu z oboch krajín neuspokojuje. "Naše ekonomiky sú si podobné, obe závisia od vonkajšej konjunktúry," poznamenal predseda vlády Bieloruska.

Upozornil, že SR má obrovské skúsenosti, ktoré sa týkajú mierového využívania jadrovej energie. "Predpokladám, že v roku 2017 budeme spolupracovať v tejto, pre Bielorusko dôležitej sfére," podčiarkol Kobjakov. Vyzdvihol tiež dôležitosť spolupráce oboch národných autorít pre normalizáciu a štandardizáciu.

Podčiarkol, že výška slovenského kapitálu investovaného v Bielorusku je veľmi nízka. "Vyzývam tých, ktorý ho majú, aby ho využili v Bielorusku, ktoré je najzápadnejším členom eurázijskej zóny. Pre investorov ponúkame rôzne úľavy a režimy spolupráce. Sme pripravení upraviť aj legislatívu na to, aby sme mohli rozšíriť spoluprácu," dodal bieloruský premiér.

01 - Modified: 2024-04-19 08:59:20 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:17