Patrik TkáčPeter Mayer
StoryEditor

Naplno využil nástup kapitalizmu. Dnes patrí Tkáč k najbohatším Slovákom

03.05.2017, 00:00
Spolumajiteľ J&T Finance Group považuje za najdôležitejšiu transakciu svojej spoločnosti uzavretie partnerstva s čínskou investičnou skupinou CEFC.

Spoločnosť J&T Finance Group, ktorú spoluzakladal, patrí spoločne s Pentou medzi dve najväčšie finančné skupiny na Slovensku. Je aktívny v celom rade odvetví od bankovníctva cez reality až po médiá. A podľa aktuálneho rebríčka magazínu Forbes vlastní majetok v odhadovanej výške 520 miliónov eur, čo ho zaraďuje do prvej desiatky najbohatších Slovákov.

Patrik Tkáč je považovaný za jedného z podnikateľov, ktorí najviac ovplyvňujú vývoj biznisu nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku. „V rámci skupiny som akýsi stabilizovateľ a mediátor. Pri rokovaniach občas dôjde k nezhodám medzi vedením rôznych firiem. Na mne potom je so všetkými si to vysvetliť a doriešiť veci do úspešného konca,“ vysvetlil pred časom v rozhovore pre Hospodárske noviny Patrik Tkáč svoju pozíciu v J&T Finance Group.

Blízko k financiám
Podobne ako ďalší podnikatelia z jeho generácie, aj Tkáč naplno využil všetky možnosti, ktoré začínajúcim podnikateľom priniesol pád železnej opony a nástup trhového kapitalizmu. Na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia, keď sa na Slovensku a v Česku začal budovať slobodný trh, končil školu a štartoval svoju profesionálnu kariéru. K finančnému biznisu mal blízko aj vďaka svojmu otcovi Jozefovi Tkáčovi, ktorý je bývalým šéfom Investičnej a rozvojovej banky.

Skupinu J&T začal Patrik Tkáč spoločne s Ivanom Jakabovičom budovať v roku 1994, keď od rezortu financií získali maklérsku licenciu. Bolo to v čase, keď Tkáč ešte študoval na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. Po jej absolvovaní pracoval istý čas vo firme Procter & Gamble.

Biznis s Číňanmi
Pred dvoma desaťročiami sa Patrik Tkáč pustil naplno do aktivít J&T Finance Group. V roku 1997 sa stal členom predstavenstva skupiny, ktorá postupne začala prenikať do rôznych sektorov. Prioritou však pre ňu bolo a dodnes je bankovníctvo. „Chceme byť jednou z najväčších finančných inštitúcií na Slovensku, najmä vďaka Poštovej banke. Dúfame, že nájdeme rozumný spôsob, ako získať túto pozíciu aj v Česku,“ pripomenul v roku 2014 pre HN Patrik Tkáč.

K tomuto cieľu sa slovenský podnikateľ výrazne priblížil minulý rok, keď v J&T nadobudla polovičný podiel čínska investičná skupina CEFC. Práve tá má s J&T Bankou veľké plány. Nielen v Česku či na Slovensku, ale i ďaleko za našimi hranicami. „Radi by sme otvorili pobočku J&T Banky v Číne. Chceme tam získať plnú bankovú licenciu a venovať sa všetkým oblastiam bankových služieb. Teda od retailového bankingu cez investment až po privátne bankovníctvo,“ uviedla vlani v rozhovore pre HN Marcela Hrdá, výkonná viceprezidentka európskej časti skupiny CEFC.

Silné bankovníctvo
J&T Banka má podľa jej slov ambíciu stať sa určitou podporou pre českých a slovenských, ale aj celkovo európskych podnikateľov, ktorí budú na čínskom trhu pôsobiť. „Veríme, že im v jednotlivých oblastiach bankovníctva máme čo ponúknuť,“ doplnila Hrdá.

Zámerom skupiny je podľa nej získať ďalšiu retailovú banku v Česku. „O rozšírenie tohto holdingu sa chceme usilovať aj v ďalších krajinách. Už dnes má J&T Banka svoju pobočku v Chorvátsku a v Rusku. Výhľadovo sa tiež pozeráme na Ukrajinu.“ Okrem toho chystá skupina spoluprácu aj s veľkými čínskymi bankami.

Samotný Patrik Tkáč považuje vstup silného čínskeho partnera do skupiny za príležitosť, ako sa dostať medzi najvýznamnejšie spoločnosti stredoeurópskeho regiónu a expandovať na nové trhy. „Uzavretie partnerstva s CEFC, pričom sme aj naďalej zodpovední za manažérske vedenie skupiny, vnímame ako historicky najvýznamnejšiu transakciu, ktorú sme kedy realizovali,“ zhodnotil podpredseda predstavenstva J&T Finance Group.

Prvý mrakodrap na Slovensku
Popri bankovníctve však Patrik Tkáč a jeho spolupracovníci majú ďalší obľúbený segment – developerstvo. Skupina sa postarala o viaceré projekty, ktoré výrazne zmenili podobu Bratislavy. Visačku J&T nesú také projekty ako Panorama City, River park, Westend, Tower 115 či Zuckermandel.
Spoločnosť J&T Real Estate chce postaviť aj prvý mrakodrap na Slovensku. Budova vysoká 160 metrov bude súčasťou polyfunkčného komplexu Eurovea2, ktorý vzniká na bratislavskom nábreží Dunaja.

Výber z investičných aktivít J&T Finance Group a J&T Private Equity Group


Bankovníctvo:

J&T Banka
Poštová banka

Šport:
Futbalový klub AC Sparta Praha

Obchod:
E-commerce Holding
Panta Rhei

Reality:
J&T Real Estate
Panorama City
River park
Westend
Tower 115
Zuckermandel

Médiá:
JOJ Media House
Czech News Center

Potravinárstvo:
Pivovary Lobkowicz Group

Turistický ruch:
Tatry mountain resorts

01 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 02 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka 03 - Modified: 2024-03-04 15:10:54 - Feat.: - Title: Zažili ho zblízka. Aký je v skutočnosti Peter Pellegrini? Kandidáta opisujú Bugár, Káčer či Schmögnerová 04 - Modified: 2024-03-04 15:05:03 - Feat.: - Title: Vytiahol ho Kňažko, učila Vášaryová. Čo o Korčokovi hovoria osobnosti, ktoré ho poznajú? 05 - Modified: 2024-02-18 14:32:28 - Feat.: - Title: Ak sa rozhodli zabiť ma, tak to znamená, že sme veľmi silní. Ako sa z Navaľného stal úhlavný nepriateľ Putina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:50