StoryEditor

Ficova vláda niektoré návrhy od nás "opajcovala“, iné sú nezmyselné, vyhlásil Sulík

05.05.2017, 10:52
Avizované opatrenia vlády či vládnych strán šéf liberálov rozdelil do troch skupín.

Na zlepšovanie podnikateľského prostredia je podľa opozičnej SaS najvyšší čas. Šéf liberálov Richard Sulík preto ocenil, že vláda pochopila potrebu takýchto krokov. Boli to pritom podľa neho práve vlády Smeru-SD, ktoré podnikateľské prostredie dlhodobo ničili.

Predstaveným opatreniam vlády či vládnych strán však podľa neho chýba konzistentnosť, kričí z nich ideová prázdnota a niektoré môžu dokonca podnikateľskému prostrediu uškodiť.

"Vláda nevie, čo chce robiť. Nemajú v tom jasnú predstavu," zdôraznil Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Opísal to na príklade povinnosti pracovnej zdravotnej služby pre zamestnávateľov, ktorá sa zaviedla počas prvej vlády Roberta Fica.

"Už vtedy sme vraveli, že tento krok je zlý, že poškodí podnikateľské prostredie. Keď bola SaS súčasťou vlády, podarilo sa pracovnú zdravotnú službu zrušiť," priblížil Sulík.

"Niektoré návrhy opajcali od nas"

Po tom, ako sa Smer-SD opäť dostal v roku 2012 do vlády, ju však znovu zaviedol. Liberáli sa ju následne snažili návrhom zákona zrušiť, ale tento zámer neprešiel.

"A teraz, čuduj sa svete, jeden z tých návrhov, je zrušiť zdravotnú pracovnú službu," dodal Sulík. Toto opatrenie je súčasťou balíčka 34 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré predstavilo ministerstvo hospodárstva.

Avizované opatrenia vlády či vládnych strán tak liberáli rozdelili do troch skupín. Prvú skupinu tvoria také, ktoré vláda prevzala od strany SaS. Liberáli ich podľa Sulíka predstavili minulý rok v rámci svojej Agendy 2020.

Časť návrhov od nás ‚opajcli‘, časť návrhov sú typu ‚svetový mier‘, a časť je jednoducho nezmyselných. Z návrhov kričí ideová prázdnota, chýba konzistentnosť a vôbec niečo, čo by sa len náznakom podobalo na nejakú stratégiu, na nejaký premyslený postup,“ poznamenal predseda SaS Richard Sulík," hovorí Sulík.

Ako príklad šéf SaS uviedol predĺženie lehoty na odhlásenie sa zo Sociálnej poisťovne z jedného dňa na osem dní.

"My, samozrejme, všetky naše návrhy, ak ich navrhne Smer-SD, podporíme," ubezpečil Sulík.

Druhú skupinu tvoria podľa neho návrhy z kategórie "svetový mier". Sem patrí podľa Sulíka napríklad opatrenie v podobe sprofesionalizovania výkonu štátnej správy. "To sa Robert Kaliňák snažil šesť rokov a zatiaľ toho veľa nesprofesionalizoval. Ale stálo to desiatky možno stovky miliónov eur," konštatoval šéf liberálov.

Tretiu skupinu návrhov tvoria podľa neho buď hlúposti alebo škodlivé veci.

"To je to, kde máme obavu, že to naozaj podnikateľskému prostrediu uškodí," priblížil Sulík. Sem zaradil napríklad návrh zaviesť povinný trinásty plat. "Zaviesť trinásty plat – neviem, v akej hlave toto môže skrsnúť, že to musí byť v zákone. Potom môžeme do zákona rovno zaviesť, že zakazujeme infláciu alebo nezamestnanosť. Takto trhové hospodárstvo nefunguje," uviedol Sulík.

„Môžeme navrhnúť minimálnu mzdu rovno 2-tisíc eur"

Ďalším takýmto opatrením je podľa neho aj návrh zvýšenia minimálnej mzdy nad 500 eur mesačne. "Môžeme navrhnúť minimálnu mzdu rovno dvetisíc eur, môžeme sa stať lídrami v oblasti minimálnej mzdy v Európe, len potom pôjde naša ekonomika dole vodou," argumentoval Sulík a apeloval na zvyšovanie minimálnej mzdy v rozumnej miere.

Kritizoval tiež aj zámer zvýšiť superodpočet na výdavky na výskum a vývoj. Pri tomto opatrení mu chýba analýza toho, ako túto možnosť doteraz firmy využívajú.

Dúfa preto, že keď už ide vláda zlepšovať podnikateľské prostredie, prečíta si Agendu 2020 a prevezme odtiaľ čím viac návrhov. "Radšej nech vykrádajú programy iných strán, ako by mali zavádzať hlúposti," zhodnotil.

01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:25