Reuters
StoryEditor

Do Frankfurtu či Dublinu. Banky chcú presunúť z Británie 9000 pracovných miest

08.05.2017, 23:20
Autor:
ČTKČTK
Vyplýva to z doterajších vyhlásení firiem a z informácií od zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.

Popredné bankové spoločnosti pôsobiace v Londýne plánujú v priebehu dvoch rokov presunúť z Británie na európsky kontinent približne 9000 pracovných miest. Vyplýva to z doterajších vyhlásení firiem a z informácií od zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. Banky presunom pracovných miest reagujú na takzvaný brexit, teda plánovaný odchod Británie z Európskej únie.

Minulý týždeň načrtli plán prípravy na brexit bankové spoločnosti Standard Chartered a JPMorgan. Zaradili sa tak medzi rastúci počet bánk, ktoré chystajú presun aktivít z Londýna.

Britská Standard Chartered uviedla, že má v pláne urobiť z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom svoju základňu v Európskej únii, aby si po odchode Británie z EÚ udržala bezproblémový prístup na jednotný európsky trh. Americká JPMorgan chce z rovnakého dôvodu z Londýna v blízkej dobe presunúť stovky bankárov do kancelárií v Dubline, Frankfurte a Luxemburgu.

Celkovo už plány na posilnenie aktivít v kontinentálnej Európe v reakcii na brexit podľa Reuters načrtlo 13 veľkých bánk, vrátane Goldman Sachs, UBS a Citigroup.

Doteraz avizované kroky sa síce týkajú len asi dvoch percent pracovných miest v londýnskom finančnom sektore, odliv bohatých daňových poplatníkov pracujúcich vo finančných službách by ale mohol znamenať značnú ujmu pre britské daňové príjmy.

Konečný dopad brexitu na zamestnanosť vo finančnom sektore bude závisieť na podobe dohody, ktorú britská vláda uzavrie s Európskou úniou. Plány niektorých významných bánk, ako je Credit Suisse či Bank of America, a viacerých malých bankových ústavov zatiaľ nie sú známe. Niektorí politici tvrdia, že bankári ekonomické riziká spojené s brexitem zveličujú.

Z presunu bankárov z Londýna by podľa doterajších informácií mali ťažiť najmä nemecký Frankfurt nad Mohanom a írsky Dublin. Šesť z 13 bánk, ktoré už svoje plány pre brexit načrtli, plánuje posilniť aktivity vo Frankfurte. Tri potom majú záujem o rozšírenie aktivít v Dubline.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:32