Reuters
StoryEditor

Trumpova návšteva u Saudov priniesla megabiznis, obe krajiny uzavreli dohody za stámiliardy dolárov

20.05.2017, 19:15
Autor:
ČTKČTK
Saudská Arábia uzavrela s USA zmluvu o nákupe zbraní za 110 miliárd dolárov

Donaldovi Trumpovi sa dnes dostalo vrelého privítania v Saudskej Arábii, ktorá je prvou zastávkou na jeho prvej zahraničnej ceste vo funkcii amerického prezidenta. Vedenie oboch krajín považuje návštevu za šancu na oživenie vzájomných vzťahov a k posilneniu bezpečnostnej a hospodárskej spolupráce. Obe strany prvý deň dvojdňovej návštevy prerokovali dohody v zbrojnej a hospodárskej oblasti za takmer štyristo miliárd dolárov (356 miliárd eur).

Rijád dúfa v zlepšenie vzťahov s Washingtonom, ktoré skomplikovala predminuloročná dohoda USA a ďalších veľmocí s Iránom, presadená predchádzajúcom americkým prezidentom Barackom Obamom. Trump sa voči šiitskemu Iránu vymedzuje výrazne ostrejšie než Obama a USA teraz hodlajú Rijád proti jeho úhlavnému protivníkovi v regióne dôrazne podporiť.

Zbrojársky megabiznis

Saudská Arábia uzavrela s USA zmluvu o nákupe zbraní za 110 miliárd dolárov (vyše 98 miliárd eur) spolu s právom kúpiť počas nasledujúcich desiatich rokov zbrojné vybavenie za ďalších 350 miliárd dolárov. Cieľom zbrojných dohôd je posilnenie obranných kapacít kráľovstva a jeho spojencov v oblasti tvárou v tvár možnému ohrozeniu zo strany Iránu.

Saudský minister zahraničia Ádil Džubaj označil Trumpovu návštevu za začiatok obratu vo vzťahoch medzi USA a arabským islamským svetom. Celkovú hodnotu ekonomických a zbrojných dohôd odhadol minister podľa agentúry AFP na viac ako 380 miliárd dolárov, zatiaľ čo jeho americký náprotivok Rex Tillerson hovoril podľa agentúry Reuters o hodnote nad 350 miliárd USD.

Americký konglomerát General Electric (GE), saudský ropný gigant Aramco a ďalšie saudské a americké spoločnosti podpísali dnes dohody za viac ako 200 miliárd dolárov (178,9 miliárd eur), oznámil saudský minister energetiky Chálid Fálih. Saudská ekonomická spolupráca so Spojenými štátmi je súčasťou stratégie kráľovstva rozvíjať ďalšie odbory ekonomiky mimo ropný sektor.

Vyzve k jednote v boji proti islamskému terorizmu

Trump dorazil do sídla saudských vládcov spolu s manželkou Melaniou a dcérou Ivankou. Prezidentskú limuzínu odprevadili k červenému kobercu jazdci na koňoch nesúci americké a saudskoarabské vlajky. Kráľ Salmán potom odovzdal šéfovi Bieleho domu v kráľovskom paláci najvyšší civilný rád svojej krajiny.

Pozornosť médií na seba po prílete strhol Trumpov dámsky doprovod. Manželka aj dcéra, ktoré počas uvítacieho ceremoniálu diskutovali s tradične oblečenými arabskými činiteľmi, nezahalili svoje hlavy do šatiek, ako to ženám v konzervatívnej moslimskej krajine predpisujú pravidlá. Členky zahraničných delegácií však pokrývky hlavy nosiť nemusia.

Trump chce v nedeľu arabských lídrov vyzvať k jednote v boji proti islamskému terorizmu, ktorý je jeho ústredným zahraničnopolitickým plánom. V nedeľu má Saudská Arábia v rámci návštevy tiež slávnostne otvoriť počítačové centrum pre sledovanie aktivít teroristov z organizácie Islamský štát (IS) a z ďalších radikálnych skupín.

Nový americký prezident priletel na Arabský polostrov v čase, keď na domácej scéne čelí tlaku kvôli odvolaniu šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho. Comey len niekoľko hodín po Trumpovom odlete potvrdil, že bude v Kongrese vypovedať o údajnej Trumpovej snahe zamedziť vyšetrovaniu ruskej role v amerických prezidentských voľbách.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:04