StoryEditor

Zvolíme si prvú dámu nášho biznisu

26.05.2017, 00:00
Slovensko už šiestykrát mohlo nominovať naše úspešné ženy – manažérky vďaka projektu, ktorý vyhlasujú HN s partnermi.

Elena Petrášková
Viceprezidentka pre dcérske spoločnosti a služby U. S. Steel Košice
Dotazník: Kto je váš biznis vzor?
Nemám konkrétne meno. Beriem si príklad z ľudí, ktorí sú kreatívni, pracovití, zodpovední a správajú sa slušne a eticky v biznise. Snažím sa naučiť od nich všetko, čo mi pomôže posunúť moju prácu a mojich ľudí ďalej.


Kedy budú podľa vás ženy za tú istú prácu platené rovnako ako muži?
Verím, že znižovanie rozdielov naberie rýchlejší trend. Mnohé firmy majú už dnes nastavený systém odmeňovania podľa odbornosti a výkonov, a nie podľa pohlavia. Tak je to u nás v USSK. V porovnaní s minulosťou vidíme, že samotná spoločnosť akceptuje prirodzenejšie potrebu zastúpenia žien v riadiacich funkciách, politike, profesiách, ktoré boli mužskou doménou, dokonca sa jej začína dožadovať ako dobrého nástroja riadenia a vývoja rovnej spoločnosti.


Profil: Po skončení školy snívala o kariére sudkyne, no počas čakania na konkurz ju život zaviedol do Východoslovenských železiarní. Na pohovor na súd sa už nikdy nedostavila, pretože ju zaujal reálny biznis a fabrika. V oceliarskom biznise dnes pôsobí už 25 rokov. Momentálne zodpovedá za riadenie piatich dcérskych spoločností U. S. Steel Košice a úsekov Riadenia energetickej efektívnosti a Energetickej stratégie. „Oceliarstvo je dynamicky biznis, každý deň vie byť iný, prináša nové výzvy a situácie na riešenie,“ hovorí.

Lucia Pašková
generálna riaditeľka spoločnosti Curaprox
Dotazník: Kto je váš biznis vzor?
Nemám žiadny konkrétny, ku ktorému by som vzhliadala. Sú to skôr jednotlivé inšpiratívne prvky u viacerých ľudí. Najväčším vzorom v správaní všeobecne je môj otec, ktorý viedol niekoľko tímov a vždy ma fascinovalo, že sa vedel prihovoriť komukoľvek od upratovačky po riaditeľa a nerobil žiaden rozdiely vo svojom prístupe.


Kedy budú podľa vás ženy za tú istú prácu platené rovnako ako muži?
U nás v Curaproxe je to štandard. Kedy to bude platné všeobecne, je ťažké povedať. Čo tento proces určite urýchli je, ak sa o tom bude viac hovoriť. Stále je však veľa mužov, ktorí nerovnosť platov obhajujú tým, že ženy sú menej schopné, vzdelané.


Profil: Od štrnástich rokov pracovala a nahor sa vypracovala postupne. Najskôr robila predavačku v Starej Turej, upratovala byty v Bratislav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 02 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané! 03 - Modified: 2024-02-22 10:09:10 - Feat.: - Title: Marek Fašiang priznal čo ho v súkromí dokáže riadne potrápiť. V obchodoch to má ťažké! 04 - Modified: 2024-02-21 14:09:28 - Feat.: - Title: FOTO Pozri si najkrajšie fotografie roka nasnímané pod vodou. Víťaz pre prvenstvo plával až na dno Atlantiku 05 - Modified: 2024-02-15 23:33:46 - Feat.: - Title: Milión v lotérii alebo smartfón za pár stoviek. Možno vás prekvapí, kedy musíte výhru priznať pri platení daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:50