StoryEditor

Remeta je podozrivý z veľkého daňového podvodu. Kryje ho finančná správa, tvrdí SaS

29.05.2017, 15:55
Autor:
TASRTASRlmlm
Štatutári spoločnosti Dúha sú podozriví z daňového podvodu za vyše milión eur.

Štyria štatutári stavebnej spoločnosti Dúha na čele s podnikateľom Miroslavom Remetom sú podozriví z krátenia dane 1,1 milióna eur.

Týka sa to kauzy okolo Tunela Višňové.

Podľa poslancov SaS Lucie Nicholsonovej a Jozefa Rajtára mal Remetu kryť Kriminálny úrad Finančnej správy.

"Trestné oznámenie bolo stopené"

Nicholsonová prezradila, že Finančná správa minulý rok zistila v Remetovom účtovníctve podozrenia z daňových podvodov.

Kvalifikované trestné oznámenie v skutočnosti neopustilo úrad Finančnej správy lebo sa niekto postaral o to, aby bolo stopené. V skutočnosti malo slúžiť ako vydieranie štyroch štatutárov Dúhy," tvrdí Nicholsonová.

​​Nicholsonová sa chce kvôli zneužitiu právomoci verejného činiteľa obrátiť aj na premiéra Roberta Fica.

Fico prezentuje že chce bojovať proti korupcii. Vyzval ľudí, ktorí vedia o koručpnom správaní, aby sa na neho obrátili. Tak ja sa na neho obrátim," povedala podpredsedníčka parlamentu Nicholsonová.

"Pripomína to schému ako pri Bašternákovi"

Firma Dúha je tretia najväčšia stavebná firma na Slovensku, zákazka ohľadne výstavby Tunela Višňové má hodnotu pol miliardy eur.

Podľa denníka Plus jeden deň už daňová kobra vyšetruje Miroslava Remetu kvôli podozreniu z krátenia dane z pridanej hodnoty.

Ak by to tak totiž bolo, tak to vyzerá tak, že ešte predtým by NAKA dala možnosť podnikateľovi zbaviť sa všetkých dôkazov. Ak to už vyše roka naozaj rieši NAKA, ako je možné, že štát obchoduje naďalej s takouto spoločnosťou, v takom objeme a čerpá na to eurofondy? Ako môže štát naďalej obchodovať s firmou, ktorá je podozrivá z toho, že ten istý štát oberá o dane?“ pýtala sa.

Tímlíder SaS pre štíhly štát a poslanec NR SR Jozef Rajtár vyzval Národnú kriminálnu agentúra (NAKA), aby okamžite začala trestné stíhanie a zistila, prečo sa tak nestalo už v septembri 2016.

Ak vám to niečo pripomína, tak takáto schéma sa objavila aj pri kauze Bašternák, len je to ešte obohatené o vydieranie majiteľa firmy Dúha Miroslava Remetu,“ doplnil J. Rajtá

Majiteľ Dúhy Miroslav Remeta sa mal pred časom pre médiá vyjadriť, že KÚFS mu vlani zobral účtovníctvo, no pred Vianocami mu ho už vrátil pre zánik dôvodov na kontrolu.

Všetky kroky voči nemu aj spoločnosti boli ukončené.

Finančná správa reaguje trestnými oznámeniami a žalobami

"SaS prišla opäť s nekompetentnými vyjadreniami s cieľom politicky zneužiť Finančnú správu. Finančné riaditeľstvo SR a riaditeľ KÚFS Ľ. Makó preto podávajú oznámenia pre trestný čin krivého obvinenia a zároveň žaloby na ochranu dobrej povesti," reaguje na obvinenia Finančná správa.

V stanovisku Finančná správa tvrdí, že poslanci liberálov "bez znalosti odbornej problematiky zavádzali, keď vyhlásili, že všetky dôkazy, ktoré mali sprevádzať postúpenie prípadu na NAKA, boli vrátené, čo je podľa nich dôvod, prečo FS spoločnosť údajne nevyšetruje."

To je podľa tlačovej správy klamstvo, ktoré si Nicholsonová s Rajtárom ako poslanci mohli overiť, no nespravili to. "FS má z účtovníctva vyhotovené fotokópie, ktoré sú riadne zaprotokolované, takže spätne sa v ňom nič pozmeňovať nedá. Toto je bežný postup a so zaprotokolovanými kópiami následne pracuje nielen KÚFS, ale aj polícia."

KÚFS podľa Finančnej správy ďalej pokračuje vo vyšetrovaní a nemohol trestné oznámenie zatiaľ vypracovať. Tvrdenie poslancov SaS, že KÚFS trestné oznámenie, ktoré malo byť dôkladne pripravené, nepodal, je v stanovisku tiež označené za klamstvo. "Daňové úrady pokračujú v kontrolách daňového subjektu."

Dúha  sa ostro ohradila voči obvineniam

Spoločnosť DÚHA a.s. dnes prezentované informácie vníma ako už pre rokom začatú a v súčasnosti pokračujúcu diskreditačnú kampaň. Spoločnosť a jej zamestnanci systematicky čelia tlaku viacerých kontrol, z ktorých všetky dopadli pre spoločnosť DÚHA s výsledkom, že spoločnosť dokázala obhájiť všetky svoje kroky ako plne súladné so zákonom. Viac ako 40 kontrol, dožiadaní a preverovní dopadlo bez nálezu, pokút, či dorubov. Spoločnosť si ani dnes nie je vedomá žiadneho prebiehajúceho konania voči nej, naopak aj konanie KUFS ako aj iné podnety vrátane podnetov na začatie trestných konaní boli riadne prešetrené, uzavreté a v súčasnosti sú neaktuálne.
 
Výsledkom tejto diskreditačnej kampane, ktorá je už viac ako rok vedená proti našej spoločnosti zo strany jedného z našich obchodných partnerov a hraničí s vydieraním, zneužívaním orgánov štátnej moci a je v rozpore s právom a dobrými obchodnými mravmi a najnovšie aj politikárčením bolo podanie trestného oznámenia zo strany spoločnosti DÚHA s cieľom ochrániť svoje dobré meno a povesť. Spoločnosť disponuje informáciami, podľa ktorých tieto klamlivé informácie nezakladajúce sa na skutočnostiach poskytol politickej strane, ktorá dnes zorganizovala tlačovú konferenciu práve obchodný partner, s ktorým je spoločnosť v obchodnom spore.

Je nám ľúto, že do tejto starej diskreditačnej kampane sa nechali vtiahnuť politici bez poznania relevantných faktov a preverenia lživých informácií. Spoločnosť DÚHA, a.s., ktorá patrí do skupiny firiem p. Remetu zamestnávajúcej viac ako 800 ľudí odmieta byť predmetom nekalých spravodajských a politických hier práve preto, aby neohrozila rodiny 800 ľudí pracujúcich pre skupinu.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:02