StoryEditor

Nabíjačky na e-autá chystá Kaufland i mesto Bratislava

02.06.2017, 00:00
Záujem o elektromobily na Slovensku ovplyvňuje aj dostupnosť elektronabíjacích staníc.

Hoci Slovensko nepatrí ku krajinám, ktoré by sa mohli pýšiť počtom elektromobilov, sieť elektronabíjacích staníc u nás v poslednom období rastie. Po „nabíjačkách“ od Tesly, Západoslovenských elektrární či Slovenských elektrární sa do hry pridávajú noví hráči. Maloobchodná sieť Kaufland a hlavné mesto Bratislava, ktoré plánuje ich výstavbu v spolupráci so ZSE.


Nové stanice v priebehu roka
Výstavbu siete elektronabíjacích staníc plánuje ako prvý reťazec na našom území spoločnosť Kaufland. „Budeme mať elektrostanice pre automobily, ale aj pre elektrické bicykle. Ide o projekt, ktorý si vytvárame sami,“ hovorí Richard Bendík, konateľ a riaditeľ nákupu spoločnosti Kaufland Slovenská republika. Firma má v pláne projekt zrealizovať v priebehu tohto roka a nabíjacie stanice sa budú nachádzať v rámci parkovacích miest vytypovaných filiálok po celom Slovensku. „Sme presvedčení o tom, že zákazník čaká, kým sieť čerpacích staníc bude taká silná, aby sa mu auto oplatilo kúpiť,“ vysvetľuje Bendík. Výška investície nie je známa.


Bratislava sa posilní
Rozšírenie počtu nabíjacích staníc pre elektromobily plánuje aj hlavné mesto Bratislava v spolupráci so Západoslovanskými elektrárňami. „Systém plánujeme spustiť do konca roka. V spolupráci s partnerom projektu, Západoslovenskými elektrárňami, sme vytypovali viaceré lokality v meste, kde budú následne inštalované elektronabíjacie stanice,“ vyjadrila sa hovorkyňa hlavného mesta Bratislava Zuzana Onufer. Pôjde napríklad o lokality ako Námestie SNP, hlavná stanica, Karloveská, Kutlíkova ulica, Zrkadlový háj. Súčasťou projektu bude aj carsharing, teda požičiavanie elektromobilov. „V prípade úspešného schválenia projektu, spolu s mestom vybudujeme viac ako 50 nabíjacích staníc,“ dopĺňa hovorkyňa Západoslovenských elektrární Michaela Dobošová.


Okrem spomínaných dvoch nováčikov plánujú rozšírenie staníc pre elektromobily ďalšie firmy. „V súčasnosti sa zaoberáme aj témou elektromobilov a hľadáme partnera, ktorý by bol ochotný ísť do takéhoto typu spolupráce,“ hodnotí Martin Krajčovič, hovorca spoločnosti Tesco s tým, že je predčasné hovoriť o konkrétnom termíne. Neďaleko Bratislavy má pribudnúť aj druhý Tesla Supercharger od spoločnosti Tesla Motors. Podľa informácií na stránke Zväzu automobilového priemyslu plánuje nabíjacie stanice aj značka OMV, ktorá chce rozšíriť svoju už existujúcu sieť v Rakúsku do ďalších krajín vrátane Slovenska. „K téme sa nevyjadrujeme,“ konštatuje Daniela Škottová, marketingová expertka OMV Slovensko.


Zároveň prebieha tender na výstavbu 22 staníc, ktoré budú situované na odpočívadlách ciest Národnej diaľničnej spoločnosti.


Počet vozidiel
Zrýchľujúcu sa výstavbu nabíjania pre elektromobily víta najmä Slovenská asociácia pre elektromobilitu. „Pri rozvoji elektromobility sú zo strany verejnosti vyčítané tri veci, a to dostupnosť elektrických áut, ich cena a dostupnosť možností nabíjania,“ konštatuje Peter Ševce, riaditeľ asociácie. Ak sa jeden zo spomínaných faktorov vyvíja pomalšie, brzdí nástup celej technológie. Zahustením siete „nabíjačiek“ sa podľa jeho slov odbúra strach verejnosti, že elektromobily nie je kde nabíjať.


Počet elektromobilov na slovenských cestách dosiahol ku koncu minulého roka 355 kusov. Podľa údajov ministerstva hospodárstva bolo za obdobie január – apríl 2016 registrovaných 16 vozidiel, kým za to isté obdobie v roku 2017 až 60. Okrem elektromobilov rastie aj počet plug-in hybridov. Od novembra 2016 do konca roka 2017 prebieha výzva rezortu hospodárstva so Zväzom automobilového priemyslu na podporu nákupu vozidiel s alternatívnym pohonom v celkovej výške viac ako 5,2 milióna eur. V prípade elektromobilu ide o príspevok päťtisíc eur a plug-in hybridu vo výške tritisíc eur. Aktuálny počet žiadateľov o príspevok k včerajšiemu dátumu je 149 na elektromobily a 69 na plug-in hybridné vozidlá.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:48