unipetrolUnipetrol
StoryEditor

Poliaci chcú Unipetrol len pre seba. Vyplatia J&T a ďalších akcionárov

05.06.2017, 17:17
Autor:
ČTKČTK

Poľská spoločnosť PKN Orlen sa chystá skoncovať so spormi v českej spoločnosti Unipetrol, v ktorej vlastní skoro 63 percent, a zvažuje prevzatie podielu druhého najväčšieho akcionára, s ktorým sa roky háda. Uviedol to poľský server Puls Biznesu s pripomienkou, že 23,7 percenta Unipetrolu patrí slovensko-českej investičnej skupine J&T.

Hodnotu Unipetrolu server odhadol na asi 50 miliárd Kč (1,9 miliárd eur), cenu podielu J&T na viac ako 11 miliárd Kč (418 miliónov eur). Rokovania by vraj mohli začať po stredajšom valnom zhromaždení Unipetrolu.

Spory dosiahli vrchol

"Medzi touto dvojicou to iskrí roky a naposledy spory dosiahli vrchol. Menšinový akcionár sa napríklad dožaduje výplaty väčších dividend a kritizuje stratégiu Unipetrolu," poznamenal server.

"Naposledy napätie ešte vzrástlo. Dôvodom je minuloročné prevzatie chemickej spoločnosti Spolana, ktorá predtým patrila Anwilu, stopercentne vlastneného Orlenom. J&T od počiatku transakciu kritizuje a okrem iného tvrdia, že Unipetrol zaplatil za firmu z Neratovic príliš veľa," dodal s tým, že od stredajšieho valného zhromaždenia akcionárov sa čaká ďalší boj.

"Ustavičný konflikt vadí šéfom koncernu (Orlen) natoľko, že by ho chceli definitívne uzavrieť," tvrdí Puls Biznesu. "Čoskoro sa má rozhodnúť o začatí rokovaní o odkúpení akcií Unipetrolu od J&T. Podľa nášho informátora zatiaľ na to nie sú podmienky, pretože práve končí existujúce vedenie, ale zakrátko po valnom zhromaždení by malo nastať vhodné ovzdušie," dodal.

J&T sa ponuke nebráni

Orlen sa k týmto tvrdeniam nevyjadril. "Sme pripravení k nákupu akcií od Orlenu či k odpredaju našich podielov za primeranú cenu," uistil server Pavel Muchna ako predstaviteľ J&T.

Server pripomenul, že Unipetrol kúpil Spolanu za "symbolický" milión eur, zatiaľ čo o dekádu skôr bola cena dvadsaťkrát vyššia. Napriek tomu podľa analytika Ondřeja Koňáka bol nákup nevýhodný: zatiaľ čo predtým Spolana dosahovala čistý zisk vo výške miliardy korún, v poľských rukách sa stala stratovou.

Orlen tak podľa Muchnu z J&T zneužíva dominujúce postavenie, všetci akcionári Unipetrolu ponesú straty Spolany aj náklady potrebných investícií do tejto firmy. Ich výšku analytik Koňák odhadol na štyri až päť miliárd korún.

Výhrady J&T ale môžu mať aj rub, upozornil server a s odvolaním sa na nemenovaného informátora uviedol, že regionálni konkurenti Spolany, česká Spolchemie a slovenská Fortischem, spojení s J&T, v posledných rokoch podnikli drahé investície. K rovnakým sa chystá Spolana, a tým ohrozuje zisky konkurentov. Prípadné posilnenie Spolany by postihlo Spolchemiu aj J&T.

Muchna aj Koňák ale tvrdia, že Spolchemie pôsobí v inom segmente trhu a škála výrobkov oboch firiem sa prekrýva len minimálne.

01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:00