Datart
StoryEditor

Na československom trhu vzniká nový elektroobor, spájajú sa dve významné firmy

13.06.2017, 14:54
Autor:
ČTKČTK
Reťazec Datart sa spojí s HP Tronic, skupinou, ktorá prevádzkuje sieť predajní Euronics.

Obchodný reťazec s elektronikou Datart sa spojí so skupinou HP Tronic, ktorá prevádzkuje sieť predajní Euronics a e-shopy Kasa.cz v Česku a Hej.sk na Slovensku.

Vznikajúcu štruktúru kapitálovo posilní fond Genesis Private Equity Fund III, ktorý získa významný minoritný podiel. ČTK o tom informovala spoločnosť HP Tronic. Hodnotu transakcie spoločnosti neuviedli. Spojenie musí schváliť Protimonopolný úrad a český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže.

Polmiliardové tržby a bohatá sieť predajní

Spojením oboch sietí vznikne na slovenskom a českom trhu reťazec s ročnými tržbami vyše pol miliardy eur so sieťou zhruba 130 elektropredajní, ktoré každý rok navštívi viac ako 22 miliónov zákazníkov.

HP Tronic získal v Datarte pätinový podiel už v roku 2014. "Zámerom spoločností HP Tronic a Datart je spojiť sa do jedného subjektu, do vznikajúceho zoskupenia vstúpi 100 percent oboch spoločností. Čo sa týka podielov jednotlivých subjektov, dohodli sa majitelia, že sa k tejto otázke nebudú vyjadrovať," povedal ČTK generálny riaditeľ skupiny HP Tronic Daniel Večeřa.

Dôvody prečo bol fond Genesis prizvaný do zoskupenia, sú podľa neho dva. Tým prvým je posilnenie kapitálovej štruktúry, tým druhým sú potom jeho bohaté skúsenosti s hľadaním vhodného budúceho investora.

Chcú až 20-percentný podiel

Novo vzniknuté zoskupenie bude na maloobchodnom trhu reprezentovať obe doteraz samostatne fungujúce spoločnosti. Podľa Večeřu je cieľom vytvoriť stabilný, efektívny a profitabilný subjekt s trhovým podielom dosahujúcim až 20 percent na českom a slovenskom trhu.

"Datart je vo výbornej kondícii. V posledných troch rokoch dosiahol najlepšie výsledky za posledných osem rokov. Rastieme a otvárame nové predajne. Aj naďalej pre nás bude najdôležitejšie poskytovať zákazníkom najlepšie výrobky a služby," dodal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Datartu Pavel Badal.

Do novovzniknutej spoločnosti investuje Fond Genesis Private Equity Fund III. "Novo vzniknutá entita, ktorá bude pôsobiť okrem Českej republiky aj na Slovensku a v Poľsku, dosiahne veľkosti porovnateľné s najväčšími regionálnymi hráčmi v odbore," uviedol Ondřej Vičar, partner spoločnosti Genesis Capital, ktorá je poradcom fondu.

V dôsledku plánovanej fúzie dôjde k zmene kontroly z pohľadu predpisov v oblasti súťažného práva, preto budú firmy v najbližších dňoch o tomto zámere informovať Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže a Protimonopolný úrad Slovenskej republiky. "Dovtedy, než oba súťažné úrady zamýšľanú transakciu povolia, nebudú k nej poskytované ďalšie informácie," uviedli firmy.

01 - Modified: 2020-11-04 10:08:43 - Feat.: - Title: DATART spolupracuje so Zásielkovňou 02 - Modified: 2020-04-16 22:00:01 - Feat.: - Title: Dosahom krízy sa nevyhneme 03 - Modified: 2018-12-11 09:20:45 - Feat.: - Title: Vianočné darčeky si môžu zákazníci v Datarte vyzdvihnúť ešte na Štedrý deň 04 - Modified: 2018-07-09 08:37:25 - Feat.: - Title: Slovenský Datart už patrí pod Elektrosped. Značka zostáva 05 - Modified: 2018-01-02 09:35:15 - Feat.: - Title: Najobľúbenejšími vianočnými darčekmi boli herné konzoly Playstation 4, kapsľové kávovary a iPhony
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:36