Archív HN
StoryEditor

Zamestnávatelia sú optimistickí, najmä veľké podniky plánujú naberať nových ľudí

14.06.2017, 11:45
Autor:
TASRTASR

V 3. štvrťroku tohto roka plánujú firmy naberať nových zamestnancov. Nárast počtu pracovných síl očakáva 14 percent zamestnávateľov, 2 percentá predpokladá ich zníženie a 79 percent firiem nepredpokladá žiadne zmeny.

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Manpower Group, ktorá zverejnila Index trhu práce na nadchádzajúci štvrťrok tohto roka. Hodnota čistého indexu trhu práce pre SR tak dosiahla hodnotu 12 percent. Do prieskumu sa zapojilo 752 slovenských zamestnávateľov.

Tri roky optimizmu 

Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sú náborové plány firiem o dva percentuálne body (p.b.) silnejšie, v medziročnom porovnaní zoslabli o jeden p.b. "Náborové plány sú opäť veľmi optimistické. Optimizmus slovenských zamestnávateľov trvá už tretí rok. Málo krajín je takto stabilne pozitívne naladených. Veľké investičné projekty naďalej prichádzajú do slovenských miest a vytvárajú tisíce pracovných miest najmä v automobilovom priemysle," skonštatovala na dnešnej tlačovej konferencii generálna riaditeľka spoločnosti Manpower Group pre Českú republiku a Slovensko Jaroslava Rezlerová. Otázne však je, dokedy bude pozitívny trend na trhu práce trvať.

Zamestnávatelia totiž podľa Rezlerovej stále bojujú s nedostatkom ľudí. "Väčšina firiem nemôže nájsť vhodných uchádzačov na voľné miesta, čo vedie k stále rýchlejšiemu nárastu mzdovej úrovne, investícií do rekvalifikácie, náboru v zahraničí na kvalifikované i nekvalifikované pozície a veľký dôraz sa kladie na investície do budovania značky," skonštatovala Rezlerová.

Spracovateľský priemysel 

Náborové plány hlási všetkých 10 sledovaných odvetví. Najviac by mali nových ľudí naberať firmy pôsobiace v oblasti spracovateľského priemyslu, ďalej financií, poistenia a nehnuteľností, v oblasti služieb podnikom, ale aj v sektore veľkoobchodu a maloobchodu.

Najslabšie náborové plány hlásia firmy podnikajúce v oblasti výroby a rozvodu elektriny, plynu a vody, v oblasti ťažby nerastných surovín, taktiež aj v oblasti poľnohospodárstva, poľovníctva, lesníctva a rybolovu. "Pozitívne náborové plány v spracovateľskom priemysle sú nezvyčajné. Znamená to významnú potrebu zamestnávateľov prijímať nových ľudí. Uvidíme, či sa tento trend potvrdí," doplnila Rezlerová.

Najoptimistickejší západ

Nových ľudí plánujú prijímať všetky typy podnikov. Najoptimistickejšie náborové plány hlásia veľké firmy s viac než 250 zamestnancami. Stredné podniky očakávajú stabilné náborové plány. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa plány zvýšili vo veľkých podnikoch, ale aj v stredných podnikoch.

V malých podnikoch sú náborové plány stabilné. "Až 31 percent veľkých zamestnávateľov chce naberať. Malé a stredné podniky sú vždy zdržanlivejšie v náborových plánoch. Menšie spoločnosti narážajú na limity, čo sa týka napríklad priestorov," uviedol manažér náboru a marketingu Manpower Česká republika a Slovenská republika Jiří Halbrštát.

Nárast počtu pracovných síl očakávajú zamestnávatelia vo všetkých štyroch regiónoch. Najoptimistickejší sú na západnom Slovensku, potom nasleduje stredné Slovensko a východné Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:48