TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Uvoľnenie dlhovej brzdy? Sekera Slovenska je už 31-tisíc eur na domácnosť, upozorňuje poslanec SaS

21.06.2017, 14:44
Autor:
TASRTASR
Zaznelo to dnes v parlamente v rámci rozpravy k návrhu uznesenia na uvoľnenie dlhovej brzdy.

V súčasnosti má Slovensko dlh, ktorý v prepočte na jednu štvorčlennú domácnosť predstavuje 31 000 eur. A tento dlh bude splácať takmer každý občan krajiny. Zdôraznil to dnes v parlamente poslanec opozičnej SaS Eugen Jurzyca v rámci rozpravy k návrhu uznesenia na uvoľnenie dlhovej brzdy.

Aj na tomto prepočte ukazoval plénu parlamentu, že Slovensko nemá nízky dlh, stále sa nachádza v sankčnom pásme dlhovej brzdy. S návrhom na uvoľnenie dlhovej brzdy preto Jurzyca nesúhlasí.

"Nenavykajme celú spoločnosť žiť na dlh"

Okrem toho, môže sa podľa neho stať, že po takomto uvoľnení peňazí na diaľnice a rýchlostné cesty prídu ďalšie požiadavky. Napríklad na financovanie železničných projektov, alebo zdravotníctva či vzdelávania. "Nenavykajme celú spoločnosť a všetky odvetvia žiť na dlh," upozorňoval.

Prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) pritom podľa neho výrazne zadlžovala štát v rokoch krízy s argumentom, že v dobrých časoch sa dlh zníži. "Prišli dobré časy a dlh sa nevrátil späť," opísal Jurzyca. Zároveň aj na príkladoch zo zahraničia upozorňoval, že dlhy môžu veľmi rýchlo narásť. Napríklad dlh Cypru dokázal podľa jeho slov stúpnuť o 63 percent za sedem rokov, Írsko zvýšilo svoj dlh o 95 percent za šesť rokov a Španielsko o 64 percent za sedem rokov.

Jurzycova kolegyňa zo strany Jana Kiššová (SaS) doplnila, že v dnešných časoch, keď vláda stále deklaruje, ako sa ekonomike darí, by skôr očakávala znižovanie dlhu, alebo aspoň zásadné reformy štátu. "Naopak, v tomto 'darí sa' prichádza vláda s tým, že chce zadlžovať krajinu," konštatovala poslankyňa.

S návrhom na uvoľnenie dlhovej brzdy nesúhlasí ani poslanec OĽaNO-NOVA Eduard Heger. "Dlhová brzda je strop, ktorý má ochrániť naše deti pred zlými správcami," uviedol. Z východniarov sa pritom podľa neho v tomto prípade robia rukojemníci. Aby sa uvoľnila dlhová brzda a dopriala sa diaľnica východnému Slovensku.

"Urobíme všetko pre to, aby ste neprejedli ďalšie peniaze"

"Urobíme všetko pre to, aby neboli ľudia použití ako rukojemníci. Aby ste neprejedli ďalšie peniaze," vyhlásil Heger. Pritom súčasná vláda a Smer-SD, ktorý je pri moci takmer desať rokov, by sa mal podľa neho ospravedlniť ľuďom na východnom Slovensku, že ešte nemajú diaľnicu.

Splnomocnenec vlády pre rýchlostné cesty Igor Janckulík (Most-Híd) upozornil, že nebol prizvaný k tomuto návrhu. Podľa vlastných slov však cestuje po rôznych regiónoch Slovenska a vidí, že peniaze na cesty chýbajú. "Viem si predstaviť podporiť túto dlhovú brzdu, ale s presne stanovenými podmienkami," dodal.

Poslanec vládneho Smeru-SD Ján Podmanický zároveň vyzval opozičných zákonodarcov, nech v novele pomôžu naformulovať mechanizmus a poistky, ktoré by zabránili plytvaniu.

Viacerí opoziční poslanci však koalícii vyčítali, že medzi predkladateľmi návrhu uznesenia sú "mnohí súčasní župani". "Nemôžem sa zbaviť pocitu, že ide o župnú kampaň z peňazí, ktoré budú splácať naše deti," uviedol Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA). Podľa poslanca a predsedu Trenčianskeho kraja Jaroslava Bašku (Smer-SD) je však dôvodom to, že predsedovia samosprávnych krajov žijú v daných regiónoch a vidia chýbajúce cesty a potrebu ich výstavby.

01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 03 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 04 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené 05 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:55