StoryEditor

Moderné odbory zavádzajú, tvrdí vedenie Volkswagenu. Máme atraktívny návrh, reaguje Smolinský

23.06.2017, 15:30
Štrajkujúci od podniku nedostanú žiadnu náhradu, tvrdí vedenie podniku Volkswagen Slovakia a obviňuje Moderné odbory zo zavádzania.

Tí podľa predsedu predstavenstva zamestnancom podávajú nepravivé informácie o tom, aké dostane náhrady počas dní štrajku.

Zamestnanec prichádza denne o 75 eur

Každý jeden zamestnanec prichádza denne počas štrajku o 75 eur. Od podniku totiž nedostane nič,“ tvrdí predseda predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht.

Pred včerajším vyjednávaním si obe strany prizvali aj finančných odborníkov. Tí mali pomôcť určiť dopady na mzdy i na pokladnicu podniku.

Naša ponuka a požiadavky odborov sú veľmi porovnateľné. A to nám overila aj skupina odborníkov a expertov delegovaná obomi stranami počas včerajšieho vyjednávania,“ konštatuje Sacht a dodáva, že aj napriek podobnosti návrhov oboch strán Moderné odbory takmer ihneď ponuku podniku zamietli.

Vedenie tiež tvrdí, že už aj mnohí zamestnanci si všimli, že ponuky sú veľmi podobné a mnohí z nich preto skončili so štrajkom a vrátili sa do práce.

Vedenie podniku ponúklo počas včerajšieho kolektívneho vyjednávania novú ponuku. Navýšenie miezd spätne od prvého júna o 4,5 percenta a od nového roka o ďalších 4,5 percenta. Okrem toho boli zamestnancom ponúknuté aj dve jednorazové platby. Prvú by dostal každý jeden zamestnanec spoločnosti k spätne k prvému júnu, vo výške 350 eur a v auguste 2018 ďalšiu platbu vo výške 200 eur.

„Požiadavky odborov sú absolútne nesplniteľné, no sme ochotní hovoriť o čo najvyššom percente. Odborom ide iba o ich dosiahnutie percent, ktoré si stanovili,“ uzatvára Sacht a dodáva, že práve neochota odborov akokoľvek ustúpiť dostáva výrobu do patovej situácie.

Odbory sa bránia
Je to možno iba malé nedorozumenie,“ reaguje predseda odborového zväzu Moderné odbory Volkswagen na obvinenia vedenia podniku zo zavádzania.

Zároveň tvrdí, že odbory sa neustále snažia iniciovať stretnutia, ktoré by mohli skončiť dohodou.

Štrajkujúci zamestnanci sú momentálne doma počas celého víkendu, no štrajk pokračuje. To ako dlho bude štrajk pokračovať je podmienené aj tým, či sa dohodneme alebo nie,“ konštatuje Smolinský.

Blízko k dohode
Odbory uvádzajú, že sa chcú dohodnúť a venovať sa svojej práci.

Pripravili sme pre vedenie vcelku atraktívny návrh. Uvidíme, ako sa vyjednávanie dnes skončí,“ avizuje Smolinský a potvrdzuje, že návrhy na zvyšovanie miezd oboch strán sú si veľmi podobné. Rozdiel medzi nimi je totiž v priemere 6 eur.

Zároveň vyvracia aj tvrdenie podniku, že by ubúdalo štrajkujúcich pracovníkov pred bránami podniku. „Práve naopak zamestnanci nám pribúdjaú. Určite nie o stovky, ale o desiatky,“ uzatvára Smolinský.

 

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-14 22:27:47 - Feat.: - Title: Volkswagen chce v roku 2027 uviesť na trh elektromobil za 20-tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:05