GoogleReuters
StoryEditor

Google dostal rekordnú pokutu. Toto sú ďalší hriešnici s trestom od Bruselu

27.06.2017, 11:55
Európska komisia udelila americkému technologickému lídrovi pokutu za zneužite dominantného postavenia.

Google je veľká firma s dominantným postavením na internetovom trhu. Odtiaľ je veľmi blízko k zneužívaniu svojej sily. Predstaviteľov Európskej komisie priviedli praktiky, ktoré predvádzala spoločnosť Google na európskom trhu ku krokom, aké tu v tejto podobe ešte neboli.

Americkému internetovému gigantu teraz hrozí pokuta vo výške 2,42 miliardy eur pre zneužívanie svojej služby Google Product, ktorá slúžila na porovnávanie cien. Suma bola vypočítaná na základe výšky príjmov, ktoré firma získala z tejto služby v 13 dotknutých krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru.

Najskôr sa síce špekulovalo, že pokuta môže byť len okolo miliardy eur, ale tá potom prekonala dve miliardy eur, čo je druhá najvyššia pokuta akú komisia udelila.

Spoločnosť Google zneužívala svoje dominantné postavenie na trhu v oblasti prehliadačov tak, že vo svojich výsledkoch vyhľadávania zabezpečovala vyššie umiestnenie svojej vlastnej službe porovnávania cien a nižšie umiestnenie službám svojich konkurentov,“ vysvetľuje dôvody komisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová.

Prešetrovanie komisie totiž ukázalo, že niektoré služby porovnávajúce ceny upadli do straty, kým Google Product rástol.

Žiadajú to zákazníci
Na jednej strane je síce prirodzené, že spoločnosť chce propagovať vlastný produkt, no pri postavení, aké má na trhu webových prehliadačov Google ide podľa Komsie o protizákonnú činnosť. Vlastník najpoužívanejšieho internetového vyhľadávača sa proti rozhodnutiu euroúradníkov bráni. Tvrdí, že používateľom dávajú to, čo chcú oni sami a nie to, čo je výhodné pre firmu. Robia to údajne na základe zozbieraných dát od jednotlivých používateľov ich webového prehliadača.

Obvinenia Európskej komisie z toho, že svojim nezákonný postupom zničili konkurenčné služby sú podľa nich nelogické. „V tomto období sa rozrástli niektoré platformy. Medzi nimi napríklad aj Amazon. A keďže oni rástli, je prirodzené, že niektoré porovnávacie služby upadali,“ tvrdí vo svojom stanovisku Kent Walker, šéf právneho oddelenia z Google. Firma popularitu svojich služieb obhajuje aj tým, že sú jednoducho lepšie a prepracovanejšie.

Správny signál

Konkurenti Googlu na Slovensku sú s krokmi, ktoré podnikli euroúradníci spokojní. Udelenie pokuty vnímajú ako varovanie pre obrie firmy zámoria, aj keď už po niekoľkých výstrahách, ktoré dostali, bolo podľa nich na čase. „Google je naozaj veľmi významný hráč na online trhu, no posunul sa do roviny, že aj napriek významnému postaveniu na trhu nahráva vlastným produktom. Myslím si, že pokuta bola opodstatnená,“ konštatuje riaditeľ konkurenčnej spoločnosti Etarget Marcel Vašš.

Okrem toho americké spoločnosti podľa neho likvidovali menšie firmy a bránili inováciám. Podľa Vašša je rozhodnutie jasný signál, aby veľkí hráči prispôsobili svoje správanie našim trhovým podmienkam.

Európska komisia svojim rozhodnutím dala spoločnosti štvrťroka na nápravu svojho správania a prikazuje mu rovnaké zaobchádzanie s konkurenčnými službami porovnávania cien. V hre je však stále odvolanie proti rozhododnutiu, ktoré môže riešenie situácie skomplikovať.

01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:22