StoryEditor

Druckerove veľké plány s oddlžovaním nemocníc padli. Minister svoj návrh stiahol

28.06.2017, 14:51
Autor:
TASRTASR
Na oddlženie, ktorého princíp minulý týždeň predstavil so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom, má ísť najviac 585 miliónov eur.

Vláda sa dnes napokon nezaoberala plánom štvrtého oddlžovania nemocníc. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) materiál z rokovania kabinetu stiahol. Na oddlženie, ktorého princíp minulý týždeň predstavil so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom (Smer-SD), má ísť najviac 585 miliónov eur.

Drucker svoj krok odôvodnil tým, že chce dať ešte priestor na diskusiu. Rokovať bude napríklad s dodávateľmi nemocníc, ktorým sa plány vlády nepáčia. "Považujem to za korektné, aby sme ešte podiskutovali," skonštatoval s tým, že je ešte otvorený počúvať inú argumentáciu. Budúci týždeň chce materiál na vládu predložiť opäť. Už teraz však avizoval, že od zliav, ktoré sa budú požadovať od veriteľov, ustúpiť neplánuje.

Kritika na plán

Plán už skritizovali dodávatelia zdravotníckych pomôcok. ​Tí patria medzi najväčších veriteľov nemocníc.

Nepáči sa im, že štát od nich v rámci oddlžovania očakáva zľavy, niektoré z nich sú podľa Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED mimo ekonomickú realitu.

Dlh v zdravotníctve narástol

Svojich členov preto vyzvala, aby zvážili, či sa do neho zapoja a neobrátia sa na súd. Asociácia tiež chce, aby si na Slovensko pre zlú platobnú neschopnosť nemocníc posvietila Európska komisia.

Dlh v zdravotníctve vlani narástol na 647,24 milióna eur. Najviac, 547,16 milióna eur, dlhujú štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát.

Prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu (vtedy SDKÚ-DS). Oddlžoval aj prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Ďalšie oddlžovanie bolo v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:32