Jörgen Evensen (vpravo) rozbehol Betonmast spoločne s Petrom Sandrupom, ktorý je dnes zástupcom generálneho riaditeľa.EY
StoryEditor

Nórsky stavebný boss: Za rast firmy vďačíme zamestnancom, môžu sa stať spolumajiteľmi

06.07.2017, 00:00
Generálny riaditeľ spoločnosti Betonmast a nórsky EY podnikateľ roka Jörgen Evensen pre HN.

S viac diverzifikovaným biznisom sme menej vystavení otrasom na developerskom a konštrukčnom trhu, pripomína Evensen.

Spoločnosť Betonmast ste rozbehli v roku 2006. Dnes patríte medzi hlavných severských hráčov na trhu s dopravnými stavbami. Prečo ste sa rozhodli práve pre tento segment?
Bolo to úplne prirodzené. Táto oblasť stavebného priemyslu ma odjakživa zaujímala. Aj z tohto dôvodu som začal študovať práve tento odbor. Po ukončení štúdia som v ňom začal pracovať. Venujem sa mu teda celý život.

Práve stavebný sektor sa po vypuknutí finančnej krízy v rokoch 2007 a 2008 ocitol vo vážnych problémoch. Zasiahli tieto otrasy aj váš biznis?
V skutočnosti nás nezasiahli. Naša firma bola v tom čase na začiatku, sotva sme rozbehli podnikanie. Naša kniha objednávok bola vtedy celý čas poriadne zaplnená. Pomohlo nám to prejsť ťažkými časmi, ktoré v plnej sile udreli na trhy.

Ceny stavebných prác a developerských projektov dnes opäť rastú. Odborníci začínajú hovoriť o hrozbe prasknutia novej bubliny. Ako sa chránite pred týmito rizikami?
Momentálne je všeobecne len malá hrozba, že by sa práve teraz objavila nová kríza. Samozrejme, podnikáme kroky, aby sme akékoľvek riziká minimalizovali. Tento rok sme napríklad absolvovali fúziu so spoločnosťou Hähre & Isachsen, čím sme výrazne rozšírili pole svojho podnikania. Najnovšie máme vo svojom portfóliu už aj infraštruktúru. S viac diverzifikovaným biznisom sme menej vystavení otrasom na developerskom a konštrukčnom trhu. Fúzia nás takisto dostala na medzinárodné trhy. Očakávame tiež, že sa nám vďaka nej zdvojnásobia tržby.

Rozširovanie biznisu zároveň znamená rast počtu pracovníkov. Momentálne ich u vás pracuje zhruba 800. Akú zamestnaneckú politiku presadzujete?
Sme presvedčení, že za rast firmy vďačíme nadšeniu a odhodlaniu našich zamestnancov. Mňa veľmi inšpiruje fakt, že pracovníci chcú a snažia sa byť súčasťou spoločnej cesty za úspechom. Aj preto sme sa rozhodli ponúknuť pracovníkom možnosť stať sa spolumajiteľmi firmy, ktorá vznikla spomínanou fúziou. Momentálne má naša skupina asi 600 akcionárov.

Väčšina manažérov tvrdí, že firmy sa v rastúcej konkurencii dokážu udržať na vrchole iba vďaka inováciám. Čo vo svojom podnikaní inovujete vy?
Vždy sa snažíme pozerať na to, ako by sme mohli využiť nové technológie, aby sme do nášho podnikania dostali viac digitalizácie a udržateľného rozvoja. V obchodnom kontakte používame iba elektronické dokumenty, ktoré sa nachádzajú na našich internetových stránkach. Takisto sme zriadili takzvaný program zeleného vlákna. V praxi to znamená, že sa snažíme zabezpečiť, aby naši dodávatelia aj použité materiály čo najviac spĺňali kritériá udržateľnosti. A napokon, hľadáme také spôsoby využívania nových technológií, aby sme budovali projekty, ktoré budú pomáhať životnému prostrediu. Ako príklad môžem uviesť nový druh zariadenia pre chov lososov, ktoré pomôže minimalizovať riziko vypuknutia epidémie v rybnej populácii.

Máte za sebou 11 rokov neustáleho rastu. Čo považujete za svoj najúspešnejší a najväčší projekt?
Naše najväčšie projekty sa týkajú najmä cestnej infraštruktúry. Aby som uviedol konkrétny príklad, nedávno sme získali kontrakt na vybudovanie 20 kilometrov cestných komunikácií na juhu Nórska. Cena projektu dosahuje 200 miliónov dolárov.

A ktorý svoj úspech si najviac ceníte?
Najviac hrdý som na to, čo sme spolu dosiahli ako tím. Ale aj na našu silnú korporátnu kultúru, ktorá bola kľúčovým prvkom na ceste k spoločnému úspechu.

Spomínali ste, že fúzia vám otvorila dvere na medzinárodné trhy. Kde všade ste aktívni?
Väčšina nášho podnikania je v Nórsku, ale expandovali sme už aj do Švédska. Momentálne máme ambície v severskom regióne. Práve v tejto oblasti vidíme veľmi zaujímavé príležitosti pre rast.

Takže práve na severe Európy pripravujete nové expanzie?
Áno. Atraktívne možnosti pre rozvoj nášho biznisu vidíme na švédskom trhu, predovšetkým v okolí veľkých miest. Práve tam sa tento rok zameriavame na ďalší rast.

Okrem podnikania ste aktívni aj v charitatívnej oblasti. Zapájate sa do činnosti dobrovoľníckej organizácie Aid in Action. Ktorým konkrétnym projektom ste v rámci toho pomohli?
Poslali sme svojich zamestnancov do africkej Kene, aby podporili miestne organizácie pri budovaní vodných nádrží. Cieľom celého tohto úsilia je zabezpečiť zásobovanie škôl čistou vodou.

Kde vidíte svoju firmu o päť alebo desať rokov?
Dosiaľ sme zažívali príbeh výnimočného rastu. Očakávam, že rásť budeme aj naďalej. Plánujeme nielen pokračovať v posilňovaní pozície Betonmastu v Nórsku, ale zároveň rozšíriť náš úspech na domácom trhu aj na celý severský región.

Čo by ste odporúčali mladým začínajúcim podnikateľom, ktorí by chceli zopakovať váš úspech v biznise?
Niekomu to môže pripadať ako samozrejmosť, ale základom pre každý úspech je tvrdá práca. Taktiež je dôležité spojenie so správnymi ľuďmi a vytvorenie silnej korporátnej kultúry, kde váš tím pracuje na rovnakých cieľoch založených na spoločných hodnotách a veľkej túžbe uspieť.

Kto je Jörgen Evensen
Vyštudovaný odborník na dopravné stavebníctvo založil firmu Betonmast v nórskom Osle v roku 2006 spoločne s Petrom Sandrupom. Podľa vlastných slov začínali len s dvoma hlavami, dvoma počítačmi a dvoma prázdnymi stolmi. Dnes je Evensen generálnym riaditeľom firmy, ktorá sa rýchlo etablovala na nórskom aj švédskom trhu a má ambície uspieť v celej severnej Európe.

Fakty o firme Betonmast
Spoločnosť so sídlom v nórskej metropole Oslo patrí medzi hlavných hráčov na severskom trhu s dopravnými stavbami. Zameriava sa na konštrukcie traťových, signalizačných či elektrických zariadení, ako aj na rozvoj cestnej infraštruktúry. Prednedávnom dokončila fúziu s firmou Hähre & Isachsen, čím vytvorila silnú skupinu s veľkým potenciálom rastu. Zamestnáva zhruba 800 ľudí a jej obrat sa blíži k pol miliarde eur.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:35